Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Imagini rare cu Constantin Brancusi filmat la lucru
1.073 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Capitalismul: o poveste de dragoste (SUA 2009) 127 min
1.341 vizite - 0 comentarii
adaugat de vama
 
  Da Vinci: Geniul care a scos Europa din Evul Intunecat
55 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fernando Botero
886 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Maria, ultima romantica, prima femeie moderna
1.325 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Preistorie romaneasca si geopolitica moderna
225 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  30 de miliarde de explozii
269 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Roger Moore
345 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sclavia moderna
363 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comunitatea Crestina Menonita
386 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Henry Moore si sculptura moderna

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.04.2017  Adauga la favorite 960 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Henry Spencer Moore (n. 30 iulie 1898, Castleford/Yorkshire - d. 31 august 1986), Much Hadham/Hertfordshire) a fost un sculptor englez, unul din cei mai insemnati animatori ai sculpturii moderne.
Nascut dintr-o familie de mineri, a inceput sa lucreze ca invatator in orasul natal. Dupa sfarsitul primului razboi mondial, a inceput studiul sculpturii la Scoala de Arta din Leeds. In 1921 primeste o bursa pentru a-si continua studiile la "Royal College of Art" din Londra. In acest timp este foarte interesat de vechea arta mexicana si de arta africana. Totodata este stimulat de artisti contemporani lui, ca Constantin Brancusi, Alexander Archipenko si mai ales de Pablo Picasso. In urma unei calatorii in Italia in 1925 cunoaste operele lui Giotto si ale lui Michelangelo. Multe din lucrarile lui Henry Moore din aceasta perioada au un caracter abstract, fara a recurge insa la mijloacele de exprimare de mai tarziu. Realizarea temei sale preferate - figuri omenesti culcate - dateaza abia din 1927.
In 1928 are loc prima sa expozitie personala la Warren Gallery din Londra. A urmat o faza de cautari si experimentari cu elemente suprarealiste si geometrice abstracte, pana la gasirea propriului sau stil. Expune in 1936 la "Expozitia Suprarealista Internationala" de la galeriile New Burlington din Londra. La inceput Moore a sculptat mai mult in piatra si lemn, dupa 1945 materialele preferate sunt marmora si bronzul. In 1946 are loc o mare expozitie retrospectiva la "Museum of Modern Art" din New York. In 1948 primeste Premiul International de sculptura al "Bienalei" din Venetia. Operele sale se gasesc in multe muzee si colectii particulare din toata lumea; o mare parte au fost donate de artist inca din timpul vietii 1978 muzeului "Tate Gallery" din Londra. Henry Moore a murit la 31 august 1986 la Much Hadham/Hertfordshire.
Cu progresul miscarii constructiviste, opera lui Henry Moore pierde la inceput din interesul de care se bucura, intre timp a revenit in centrul atentiei publicului. Tema centrala a sculpturii sale este figura omeneasca, care creste din forme alcatuite intr-un continu schimb plastic intre ritm si materie. Alaturi de operele apropiate de natura, se intalnesc figuri deformate sau abstracte, prductiile plastice libere se invecineaza cu stiluri arhitectonice. Henry Moore ramane, necontestat, cel mai important sculptor englez al secolului al XX-lea.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.