Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Tibet
562 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fluviul Ind (Sindh, Indus) si civilizatia
3.357 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gurkha
1.258 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea in 2050
567 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Creaturi subacvatice - Mostenirea lui Jacques Cousteau
190 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hollywood:Filmul mut american-Trucuri cu lumina -11
1.238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  De ce americanii au alegerile marti?
741 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta fericirii - creierul si emotiile,
746 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ivan Cel Groaznic -
651 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maurovlahica
873 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Nepalul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.03.2017  Adauga la favorite 702 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Situat in Himalaya centrala, Nepalul se invecineaza cu India la sud si China la nord. Inca din trecut, istoria Nepalului a fost influentata de puternicele civilizatii asiatice. Primele mentiuni istorice apar in secolele al III-lea si al IV-lea, iar din secolul al VII-lea se fac referiri la Nepal din perspectiva unui important punct de tranzit intercontinental, pentru cei care doreau sa treaca din China, traversand Tibetul, spre India.

Nepalul intra sub influenta Indiei, cu precadere in Evul Mediu. Insa realizarea statului modern are loc abia in anul 1768, cand principele gurkha Prithvi Narayan Shan cucereste principatele Kathmandu, Patan si Bhadgaon.

Populatia din Nepal se imparte in doua categorii: nepalezi de origine indo-europeana, imigrati din India, iar in nord si est triburi de origine tibetano-birmana sosite din Tibet. Religia oficiala a statului este hinduismul.

Cand vine vorba de geografie, cu siguranta Nepalul se poate mandri cu cateva elemente specifice. Ajuns aici, poti spune ca te afli undeva pe acoperisul lumii. La granita dintre Nepal si China se afla cel mai inalt munte din lume, Everest (Chomolungma), care masoara 8.849 de metri altitudine. Desi cu o suprafata foarte redusa, in Nepal exista o mare diversitate a formelor de relief. Daca partea de campie este dominata de o clima musonica, in partea nordica se simte climatul montan, dincolo de inaltimile de 2000 - 4000 de metri totul fiind permanent acoperit cu gheata.

Cultura nepaleza este puternic influentata de arhitectura, religie si literatura. Pentru cineva care nu a luat contact cu caracteristicile acestei civilizatii, fascinatia este maxima. Aglomeratia de temple, biserici, manastiri si alte cladiri cu caracter religios este impresionanta.

Cu exceptia celor doua grupuri majoritare ale polulatiei, Nepalul numara un total de 36 de grupuri etnice si limbi vorbite. Muzica este o parte foarte importanta din viata localnicilor. Din multitudinea genurilor, cele mai 'consumate' sunt pop, religioasa, clasica si folk. Femeile, chiar si cele care provin din caste de muzicieni nu au voie sa cante, decat in cadrul unor evenimente speciale.

Arhitectura nepaleza a devenit o arta, care se inscrie in cultura tarii. Din acest punct de vedere exista 3 stiluri: stupa, pagoda si shikhara.

Locuitorii Nepalului au multe obiceiuri care ar putea parea ciudate sau greu de inteles, dar care trebuie respectate atat timp cat te afli aici. Multi dintre nepalezi vor ezita sa iti intinda mana in semn de salut, obiceiul fiind 'activ' aici de putin timp. Forma lor clasica de salut ramane impreunarea palmelor ca pentru rugaciune, gestul fiind numit Namaste.

Aici se mananca, de obicei, cu mana dreapta, iar furculita si cutitul sunt mai degraba inutile. Imbracamintea trebuie sa fie decenta si nu este permisa aplicarea conceptului “bust gol". Utilizarea pantalonilor scurti este tolerata, insa recomandati sunt cei lungi. In public est interzisa “afectiunea" - se evita sarutarile, imbratisarile si chiar atingerea mainilor.

Peisajul unic al Nepalului are in centrul sau muntii. Cele mai inalte 14 varfuri ale lumii se gasesc aici. Locuitorii de la munte stiu ca merita ca macar o data in viata sa ajungi aici si sa te incumeti sa cuceresti unul dintre aceste varfuri. Insa pot fi gasite treasee cu gradee de dificultate variabile, care permit accesul tuturor categoriilor de turisti. Fie ca esti un alpinist ambitios, fie ca vrei doar sa faci trekking, aici este locul ideal pentru a trai experiente unice.

Nepalul poate oferi o varietate de atractii turistice care trebuie descoperite pas cu pas, de la o simpla plimbare pe strada, pana la vizitarea monumetelor si identificarea, atat cat se poate, cu stilul de viata al locuitorilor.

Poate pentru ca misticismul, splendoarea si acalmia caracterizeaza tinutul nepalez, viata de noapte de aici nu este tocmai cea mai activa din lume. Aceasta este mai accentuata in zonele turistice cele mai importante, mai ales in Kathmandu. Cu toate acestea, se pot gasi lucruri interesante de facut. Desi majoritatea restaurantelor au program doar pana la ora 10 p.m., mai multe baruri raman deschise pana aproape de dimineata...


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.