Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Nikola Tesla, Piramidele si Papirusul
106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piramidele din Guimar
842 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MISTERUL DE LA BALOTESTI
1.041 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul Sfinxului din Carpati
1.450 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  EXTRATERESTRII au construit PIRAMIDELE!
429 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piramidele si Constelatia Orion
827 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea uluitoare a mumiilor Guanche
93 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Naked Science – Pyramids
253 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele OZN-urilor | Documentar complet
210 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele OZN-urilor | Documentar complet
77 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Misterul guansilor si piramidele din Tenerife

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.02.2017  Adauga la favorite 1.065 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Tenerife, din Insulele Canare, este o destinatie de vacanta arhicunoscuta si foarte cautata. Ceea ce multi turisti nu stiu este ca pe insula exista mai multe piramide invaluite intr-un mister total. Cine a construit piramidele din Tenerife, cand si – mai ales – de ce?

Exista trei teorii care alimenteaza controversa enigmaticelor constructii.

Piramidele din Guimar
Guimar este un oras in sudul insulei Tenerife si este locul in care se gasesc sase dintre piramidele de pe insula. Astazi, zona este inclusa in Parcul Etnografic. Acesta a fost fondat de exploratorul Thor Heyerdahl, cu sprijin financiar din partea magnatului Fred Olsen.


Heyerdahl a auzit prima data de piramidele din Tenerife in anii ‘90, dintr-un articol de Francisco Padron in ziarul Diario de Avisos. Ulterior s-a deplasat pe insula pentru a vedea piramidele. Ceea ce a descoperit acolo l-a impresionat atat de mult, incat s-a stabilit in Guimar, unde a ramas pentru tot restul vietii.

Aventurierul norvegian a crezut ca piramidele seamana cu alte piramide in trepte pe care le vazuse in calatoriile sale. A propus teoria ca piramidele din Tenerife au fost construite intr-o perioada cand oamenii traversau oceanul si exista o legatura intre culturile care au ridicat piramide in Egipt si America Centrala.

Thor Heyerdahl credea ca era posibil ca guansii, care au populat insula Tenerife inainte de cucerirea spaniola, sa fi construit piramidele.

Explicatia academica despre piramidele din Tenerife
Mediul academic, insa, nu a a fost de acord cu ideile lui Heyerdahl. In schimb, a avansat teoria ca piramidele nu sunt decat mormane de roci vulcanice, stavilite de tarani in timp ce curatau ogoarele pentru practicarea agriculturii.

piramidele din Tenerife
Piramidele din Tenerife sunt construite in trepte, precum piramidele din America Centrala si unele pirmide din Egipt si China. Care este legatura dintre toate aceste culturi din antichitate?
De asemenea, a fost propus secolul XIX ca data aproximativa a construirii lor, pentru ca arheologii de la Universitatea La Laguuna au descoperit resturi de ceramica din acea perioada.

Philip Coppens contrazice teoria conventionala
Cercetatorul Philip Coppens, care a vizitat Tenerife in 2009, a investigat pe cont propriu subiectul. Iata ce a publicat acesta pe site-ul sau referitor la teoriile avansate de mediul academic:

Intre doua piramide se gaseste o piata in care arheologii au facut sapaturi. Dar s-au oprit la stratul secolului XVIII, undeva la o adancime intre 50 si 150 de centimetri. Au crezut – in mod eronat – ca au sapat pana la fund, iar de aici au tras concluzia gresita ca cel mai vechi strat are o vechime de doua sute de ani. Este total eronat.

Alinierea piramidelor din Tenerife cu solstitiul de vara
Heyerdahl si cei care sunt de parere ca enormele constructii au fost ridicate de guansi, au avansat ideea ca piramidele au fost cladite in trepte si aliniate in scopuri religioase, pentru ceremonii care ar fi putut avea loc la solstitiul de vara.

In 1991, Juan Antonio Belmonte Aviles, Antonio Aparicio Juan si Cesar Esteban Lopez, cercetatori de la Institutul de Astrofizica al Canarelor, au demonstrat ca laturile mai lungi ale unor terase din jurul piramidelor din Guimar marcheaza directiile solstitiilor de vara si de iarna.

Unele terase ale piramidelor din Tenerife sunt aliniate cu pozitia Soarelui la solstitiu
Una dintre piramide are prevazute niste trepte. S-a sugerat ca participantii la ritual urcau pe aceste scari pana in varful constructiei, de unde vedeau rasaritul soarelui.

Francmasonii au construit piramidele din Tenerife?
In 2005, Antonio Aparicio Juan si Cesar Esteban Lopez au publicat cartea „Piramidele din Guimar: mit si realitate", in care au avansat teoria ca francmasonii au construit piramidele.

In carte, autorii isi fundamenteaza ideea invocad faptul ca solstitiile si piramidele sunt importante pentru francmasonerie si ca insusi proprietarul terenului pe care se gasesc piramidele din Guimar a fost francmason.

Cine au fost guansii din Tenerife?
Guansii sunt total invaluiti in mister. Pana acum, nu s-a stabili cum anume a ajuns o populatie de albi sa locuiasca pe o insula atat de aproape de Africa de Nord. Explicatia acceptata de majoritatea antropologilor este ca guansii se trag din berberii din Africa de Nord, posibil din Libia.

Totusi, legendele locale spun ca guansii sunt urmasii atlantilor care au supravietuit atunci cand continentul sau tara lor s-a scufundat, pentru ca locuiau pe varfurile muntilor, care dupa cataclism au devenit Insulele Canare.


Pelicar, un rege al guansilor
Ceea ce stim despre guansi cunoastem din scrierile cronicarilor spanioli si din descoperirile arheologice facute pana acum. Guansii erau triburi de vanatori-culegatori cu un stil de viata foarte asemanator populatiilor din epoca de piatra.

Se stie ca traiau in pesteri si in colibe si ca foloseau unelte nemetalice, pentru ca locuiau pe o insula vulcanica, fara minereuri de metal. Cunosteau arta ceramicii si aveau cunostinte de baza despre agricultura.

De asemenea, practicau o forma de imbalsamare si mumificare a mortilor, precum si trepanatii asupra celor vii. Mumiile erau pastrate in pesteri, iar cadavrele celor cu statut social inferior erau ingropate.

piramidele din tenerife
Piramida din Madghacen
Guansii din Tenerife erau impartiti in noua regate, fiecare avand cate un conducator.

Dar chiar au fost guansii cei care au construit piramidele? Guansii cunosteau unele simboluri geometrice, pentru ca au fost descoperite mai multe sigilii ceramice cu tipare geometrice.

Se stie ca berberii construiau morminte in forma de piramide, precum Piramida din Madghacen (Algeria). Deci, de ce nu ar fi putut sa o faca si guansii?

Alte piramide din Tenerife
Pe cealalta parte a insulei se gasesc mult mai multe piramide, care nu se bucura nici pe departe de publicitatea piramidelor din Guimar. In satul Santa Barbara, langa Icod de los Vinos, se gasesc cateva piramide, cea mai mare fiind situata in mijlocul unui ogor.

O alta constructie demna de luat in seama se gaseste pe plantatia de banane de langa drumul cunoscut drept Camino de la Suerte (Drumul Norocului sau Drumul Destinului), de langa San Marcos.

piramidele din tenerife
Piramida principala din Santa Barbara
Au mai existat si alte piramide, dar acestea au fost distruse de-a lungul timpului, iar piatra din care erau construite a fost folosita la alte proiecte de drumuri sau edificii.

Salbatici pe alte meleaguri
Cineastul independent Raphael Biss a fost atat de miscat de misterul guansilor si al piramidelor din Tenerife, incat a realizat un documentar pe aceasta tema, intitulat Salbatici pe alte meleaguri.

piramidele din tenerife
Coperta documentarului „Salbatici pe alte meleaguri"
Iata ce a declarat el dupa prezentarea filmului la Festivalul de Film de la Cannes:

Foarte putini oameni au auzit despre piramidele din Tenerife. Cred cu tarie ca acestea au o poveste care merita spusa si auzita. Cred ca am fost atras in special de misterul care ii inconjoara pe acesti oameni.

Arheologii si istoricii inca mai cauta indicii privind existenta guansilor pe Pamant si modul in are au supravietuit si evoluat in arhipelag. Este o munca in desfasurare, iar pentru unii reprezinta un mare mister.

Referitor la piramidele din Tenerife, Biss a spus urmatoarele:

Piramidele din Tenerife au fost punctul de plecare in cercetarile mele despre guansi. Cand am aflat despre ele, am fost imediat captivat si mi-am dorit sa cunosc mai multe despre scopul si originile lor. In acest moment este greu de spus daca guansii sau alti oameni le-au construit.

Dupa toate cercetarile, in pofida istoricilor care sustin ca piramidele au fot construite dupa cucerirea insulelor de catre spanioli, ceva imi spune ca la mijloc sta un secret mai profund, care inca asteapta sa fie descoperit.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.