Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lucruri nestiute despre ,,,,
805 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 Lucruri Pe Care Le Stim Gresit Despre Animale
533 vizite - 0 comentarii
adaugat de suzy
 
  Canguri
938 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Broasca testoasa
919 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nevastuica - cel mai mic carnivor din Europa
430 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Faith -povestea catelului numai cu doua picioare
668 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cea mai buna mama-leoaica africana
803 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Paianjenul Portia Labiata-cele mai inteligente animale
452 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum comunica animalele intre ele
1.565 vizite - 0 comentarii
adaugat de valiza
 
  Cainele prietenul cel mai bun al omului
980 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

32 de lucruri despre canguri

 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.02.2017  Adauga la favorite 364 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi)
   
 
1. Cangurul este un mamifer ierbivor din familia Macropodidae, specific Australiei si insulelor adiacente. Cangurii mai sunt denumiti si macropozi (picior mare) din cauza dimensiunii membrelor inferioare.

2. Cangurul face parte din sub-clasa marsupialelor, fiind cel mai mare dintre acestea. Femelele mamiferelor marsupiale au un “buzunar" pe abdomen in care isi cresc si cara puii.

3. Cand exploratorii europeni au vazut pentru prima oara cangurul, l-au intrebat pe un bastinas australian ce animal este acesta. Bastinasul a raspuns “Kan-ghu-ru", tradus “Nu te inteleg". Europenii au crezut ca asa se numeste animalul, astfel cangurul a fost “botezat".
4. Cangurul este simbolul neoficial al Australiei, acesta fiind prezent pe stema nationala, monezi, logo-uri ale companiilor aeriene, turism, timbre postale, cultura populara etc.5. Din punct de vedere ecologic, cangurul este echivalentul bizonului, cerbului sau al bovinelor in America de Nord.

6. Cangurul poate avea o inaltime de la 1 la 3 metri si poate cantari pana la 150 de kilograme.

7. Cele mai populate zone cu canguri sunt centrul Australiei, Tasmania si Noua Guinee.

8. Cangurul se deplaseaza prin sarituri. Acesta isi foloseste membrele inferioare si coada pentru echilibru si luat avant. Adesea atinge 60 km/h.

9. Cangurul este singurul animal de talie mare care se deplaseaza prin sarituri. Un mascul poate sari pana la 3 metri inaltime si 9 metri lungime.10. Cand sta pe loc, cangurul isi foloseste coada ca un al treilea picior, pentru a-si sustine greutatea.

11. Cangurii au in medie un pui pe an. La nastere, puiul de cangur nu este dezvoltat complet: este foarte mic (0.5-2.5 cm!), fara blana, fara ochi, fara urechi si cu membrele nedezvoltate. Mama cangur il ia apoi cu gura si il pune in marsupiu, unde va creste cu mamelonul mamei in gura pana la dezvoltarea completa. Dupa 8-9 luni puiul paraseste marsupiul, insa se intoarce in caz de primejdie. Acesta continua sa suga pana la maxim 17 luni.12. Cangurul are un auz foarte ascutit, fiind capabil sa-si miste urechile dupa sursa sunetului. Cu vazul nu sta asa bine, deoarece observa (mai bine) doar lucrurile care sunt in miscare, acest lucru protejandu-l de potentialii pradatori.

13. Hrana cangurilor consta in principal din iarba, frunze si muguri.14. Cangurii isi extrag umezeala din hrana si pot rezista luni intregi fara sa bea apa.

15. Majoritatea cangurilor nu-si pot misca membrele inferioare separat, precum alte mamifere sau ca oamenii, ci doar impreuna. Curios este faptul ca acestia isi pot misca picioarele independent in timp ce inoata.

16. Masculul de cangur este denumit popular “Boomer", femela “Flyer", iar puiul “Joey".


17. Cangurul poate avea concomitent pana la 3 pui. Unul devine matur, unul sugar si altul embrion.

18. Cel mai aprig dusman natural al cangurului este lupul tasmanian, acesta fiind principalul responsabil pentru disparitia multor canguri.

19. Dupa regiunea in care sunt raspanditi in Australia si dupa culoarea blanii, cangurii se impart in trei categorii: cangurul gri de vest, cangurul rosu si cangurul gri de est.20. Conform autoritatilor australiene, in 2011, populatia cangurilor se ridica la 34.3 milioane de indivizi. In 2010, populatia era de 25.8 milioane iar in 2001 era de 57.4 milioane.

21. In prezent, exista peste 60 de specii de canguri, majoritatea traind pe teritoriul Australiei.22. Cangurul este un animal foarte sociabil. Acesta traieste de obicei in grupuri de la 10 la 100 de indivizi, masculi si femele. De obicei este prietenos cu omul, insa devine agresiv cand e vorba sa-si apere puii, teritoriul sau sa se reproduca.

23. Pe langa pradatorii naturali, cangurul este vanat si de catre om pentru carnea si pielea sa.

24. Conform unui articol din revista Pittsburgh Post-Gazette, din 24 iunie 1963, un naturalist a fost martorul unei sarituri de 3.2 metri inaltime a unui cangur. In 2008, un grup de activisti pentru drepturile animalelor au declarat ca au vazut un cangur sarind la 4-5 metri deasupra solului.

25. Femelele ce poarta doi pui in marsupiu produc doua tipuri de lapte: unul pentru puiul mai mare si altul pentru cel mic.26. Cangurii nu se pot deplasa inapoi.

27. Cangurul gri de vest are porecla “Imputitul" (“the stinker") deoarece miroase a curry.

28. Datorita caldurii, cangurul se odihneste in timpul zilei si se hraneste dimineata devreme, seara sau noaptea, cand este mai racoare.

29. Cangurul este un foarte bun inotator.
30. Un lucru unic in lumea animala este faptul ca femelele pot “suspenda" sarcina, iar apoi o pot relua. Acest lucru se intampla cand femela nu este destul de pregatita fizic pentru sarcina si nu produce destul lapte.

31. Cangurul este un renumit “boxer". Cu membrele superioare nu produce mare paguba insa cand se simte amenintat, cangurul loveste pamantul cu picioarele, iar daca inamicul se aproprie cangurul se lasa pe coada si loveste puternic cu picioarele. Uneori, acesta si musca.

32. Cangurul are stomacul compartimentat, la fel ca bovinele.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)