Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ce sunt banii si cum functioneaza bancile
481 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cand a aparut lupa?
1.610 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  97% Owned – documentar economic
592 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bitcoin: sfarsitul banilor asa cum ii stim
645 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sistemul FIAT CURRENCY este condamnat?
286 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum au aparut Fursecul cu ciocolata
1.006 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 tipuri ciudate de infrastructura
45 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Visul american
542 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum schimba banii chinezi locuintele in Africa
337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ne mint expertii
453 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cum au aparut banii

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.02.2017  Adauga la favorite 665 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In insula Yap din arhipelagul Carolinelor – situat in Pacificul Occidental -, se folosesc si azi bani de piatra, care se pot purta in buzunar fiindca sunt niste discuri de piatra gaurite la mijloc - ca niste pietre de moara - ca sa poata fi insirati pe o prajina si dusi de doi oameni; monedele cu valoare maxima - azi iesite din uz - aveau 3,5 metri inaltime si cantareau pana la cinci tone.

Pe insula lipsesc carierele de piatra, piatra monetara fiind adusa pe plute de la mare distanta. Posesorul banilor de mare valoare – si mari dimensiuni – ii tinea in fata casei ca semn al averii. Cu o moneda de o jumatate de metru se puteau cumpara 1000 de nuci de cocos sau un purcel; iar cu una de 1,3 metri se putea cumpara o canoe sau...o nevasta.

Formele banilor vechi erau insa intre cele mai neasteptate; se foloseau colti de caine - in insula Salomon din Pacific; pe Coasta de Fildes aveau forma de bratara; in Zimbawe erau sub forma de clopotei de bronz; in cateva tari orientale se turnau sub forma de pomi, cu frunzele in forma de discuri perforate - posesorul rupandu-si cate ,, frunze „ ii trebuiau; in China existau bani in forma de cutite.

Unele din cele mai vechi monede in sens modern s-au confectionat din electrum - un aliaj natural din aur si argint - in colonia greceasca Lidia din Asia Mica in secolul al VII-lea i.Hr. Acestea au fost emise sub forma unor lingouri pe care se aplica un sigiliu, o marca rudimentara, dandu-le astfel caracter oficial. Din secolul al VI-lea e.n., moneda a devenit un monopol regal, un monopol al suveranului in general. In anul 512 i.Hr., regele Persiei a emis darici de aur si sigilii de argint cu efigia sa, metoda folosita de toti cei care i-au urmat la tron. Monedele au fost diferite de la popor la popor si de la un rege la altul pentru ca fiecare batea moneda cu chipul sau.

Rol de...bani au avut de-a lungul timpului diverse metale - arama, bronz -, pentru ca ulterior aurul si argintul sa ramana metalele de baza pentru fabricarea monedelor. Acest lucru s-a datorat unor calitati deosebite ale acestora, care le-au facut mai apte pentru indeplinirea rolului de bani : omogenitatea substantei, divizibilitatea perfecta, valoarea mare intr-un volum mic. Alte popoare foloseau cochiliile melcilor kauri drept moneda de schimb : de exemplu, in Melanezia sunt vestiti banii nassa sau divara sau tambu. Acesti bani se fac din cochilia unui melc numit Nassa camelus, si sunt mari cam de un centimetru; confectionarea acestor bani cere multa indemanare si este un privilegiu rezervat capeteniilor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.