Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lumea ascunsa a haremului
293 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hurrem sultan
810 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul Ierihon
1.014 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Petru Cercel, un roman la curtea regelui Frantei
358 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scurt istoric al Bulgariei
396 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iasul si istoria lui
310 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alfred Hitchcock
981 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mustafa Kemal Ataturk
944 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thailanda
1.337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cat zahar se ascunde in bauturile alcoolice?
337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

KOSEM - SULTAN VALIDE

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.02.2017  Adauga la favorite 1.541 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sultan Valide Kosem (cca 1589/1590-3 septembrie 1651) a fost favorita sultanului Ahmed I-ul (1603-1617) si mama a doi sultani, Murad al IV-lea (1623-1640) si Ibrahim I-ul (1640-1648). In calitate de regenta pentru un timp si de mama de sultan timp de 25 de ani, ea s-a afirmat drept una din figurile de prim plan pe timpul Sultanatului femeilor si a devenit una dintre femeile cele mai puternice din istoria Imperiului Otoman.
Sultanatul femeilor (Kadinlar Saltanati) a fost o perioada de 130 de ani, din secolele 16 si17, in care femeile din haremul imperial au exercitat o influenta politica extraordinara. Influenta s-a exercitat atat direct asupra sultanilor soti cat si prin sultanii minori, care se aflau sub regenta mamelor, Sultan Valide.
Kosem avea origine greaca, fiind fiica unui preot din insula egeeana Tinos (dupa alte surse ar fi avut origine bosniaca). La moartea lui Ahmed I-ul, in 1617, a fost indepartata, dar s-a intors curand, dupa numai sase ani, in calitate de Sultan Valide, odata cu ascensiunea la tron a fiului sau, Murad al IV-lea, in 1623. Atunci fiul sau avea numai 11 ani, asa ca intre anii 1623 si 1632, Kosem a detinut si demnitatea de regenta. Intre acei a fost una dintre rarele femei care a condus oficial si singura Imperiul Otoman. Ea a continuat sa dirijeze imperiul pe parcursul celei mai mari parti a domniei lui Murad al IV-lea. Dupa terminarea perioadei de regenta, a continuat sa asiste la reuniunile Divanului din spatele unei perdele
In 1640, cand a urcat pe tron, Ibrahim I-ul, cel de al doilea fiu al sau, s-a dovedit instabil mintal pentru a domni. Acest fapt i-a permis lui Kosem sa-si continue domnia.
Ibrahim I-ul a fost indepartat de tron in anul 1648, la tron urmand nepotul lui Kosem, de numai sapte ani, Mehmed al IV-lea. Acela era fiul lui Hatice Turhan, o sotie tanara a celui ce pierduse tronul, fosta sclava daruita lui Kosem si impinsa de aceasta in bratele fiului nevolnic. Conform traditiei, Hatice Turhan a devenit Sultan Valide si trebuia sa exercite si regenta pe timpul cat fiul ei era minor. Dar Kosem s-a proclamat regenta pentru a doua oara in viata si a domnit deschis intre 1648-1651, bazandu-se pe vechile relatii cu unii dintre demnitarii imperiali si cu conducatori ai ienicerilor.
Deoarece Hatice Turhan nu se dovedea cooperanta, Kosem a planuit sa-l inlocuiasca pe nepotul Mehmed al IV-lea cu un alt nepot, al carui mama se dovedea mai utor de manipulat. Un sclav al lui Kosem a tradat planul catre Hatice Turhan. Nu poate sa fi fost o simpla intamplare ca tocmai atunci, dupa trei zile, Kosem sa moara asasinata, strangulata cu o perdea de un eunuc negru al haremului, Tall Suleyman.
Dupa moarte corpul ei a fost dus de la Topkapi la vechiul palat (Eski Sarayi) si dupa aceea inmormantat alaturi de fostul sot, Ahmed I-ul, in mausoleul de langa Moscheea Albastra.
Kosem a fost renumita pentru actiunile ei caritabile si pentru eliberarea sclavilor sai dupa trei ani de serviciu. La moartea ei locuitorii Constantinopolului au tinut trei zile de doliu.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.