Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Superstitii in noaptea de Inviere-Slujba de Inviere
410 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Originile Europei
23 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Picaturile de ploaie
1.206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parintii matematicii - Istoria antica a Arabiei
255 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria si religia evreilor. Antisemitismul.
130 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cei mai vechi zei ai nostri: originile lui Venus
127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Germania: Vietile discrete ale superbogatilor
178 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Padurea Teutoburg: Originile Marii Rift a Europei
296 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Germania: Viata discreta a super-bogatilor
299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Originile oamenilor
353 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

5 superstitii vechi de cand lumea si originile lor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 07.02.2017  Adauga la favorite 453 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
O oglinda sparta sau o pisica neagra reprezinta, pentru unii, certitudinea faptului ca li se va intampla ceva rau. Altii isi monteaza potcoave de fier deasupra usii pentru a atrage norocul. Iar altii n-ar trece pe sub o scara nici in ruptul capului. Aceste superstitii sunt atat de inradacinate in viata noastra, incat multi credem in ele fara a ne mai intreba de ce.

Cum au ajuns aceste lucruri absolut banale sa fie investite cu semnificatii atat de puternice si, mai ales, de ce ne lasam influentati de ele?
Toata lumea stie: cand spui ceva de rau si nu vrei sa se adevereasca, bati in lemn si pericolul e indepartat. Aproape toti am facut asta macar o data in viata. Batutul in lemn este una dintre acele superstitii bizare foart raspandite, practicate in tari de pe toate continentele.

Dar de unde vine oare acest obicei? Originile exacte acestei superstitii se pierd in negura timpului, insa exista cateva teorii despre ele.

Unele popoare pagane credeau ca spiritele si zeii traiesc in interiorul copacilor, iar atunci cand doreau sa obtina protectia lor, bateau in lemn. Se spune ca prima bataie era pentru a atrage atentia spiritului, iar a doua era pentru a multumi.

Mai tarziu, crestinii au preluat aceasta superstitie, insa au adaptat-o la religia lor. Pentru crestini, a atinge o suprafata de lemn insemna acelasi lucru cu a atinge lemnul crucii pe care a fost rastignit Isus. Astfel, persoana care facea acest gest primea protectia lui Dumnezeu, iar unii crestini chiar purtau cu ei mici bucati de lemn, „in caz de nevoie".

Batutul in lemn a devenit una dintre cele mai importante superstitii ale evreilor in timpul Inchizitiei spaniole. Multi evrei se ascundeau de inchizitori in sinagogi de lemn, iar pentru a intra era nevoie sa bati in lemn intr-un anumit mod.

Asa a ajuns batutul in lemn sa fie asociat cu siguranta si supravietuirea, iar practica a ramas chiar si dupa apusul Inchizitiei.

La fel ca in cazul multor superstitii vechi de secole, nu se stie exact de ce cred oamenii ca o oglinda sparta aduce ghinion. Totusi, putem intui ideea generala din spatele ei: credinta ca oglinda reflecta nu doar trupul, ci si sufletul.

Mai precis, in trecut oamenii credeau ca imaginea din oglinda este o proiectie a sufletului, iar spargerea oglinzii a ajuns sa fie asociata cu distrugerea sufletului. Potrivit acestei superstitii, odata distrus, sufletul nu-si mai poate apara „proprietarul" de ghinion.

Romanii au fost cei care au introdus pentru prima data ideea ca o oglinda sparta aduce sapte ani de ghinion. De ce sapte? Deoarece, potrivit unei credinte romane, viata se reinnoieste o data la sapte ani.

Astfel, odata pornit tavalugul ghinionului, va fi nevoie de sapte ani pentru ca blestemul sa inceteze.
Potcoava norocoasa este inca un lucru despre care oamenii cred ca aduce noroc. Ca sa ne dam seama de ce, trebuie sa ne intoarcem in timp, la civilizatia celtica. Potrivit folclorului celt, in Epoca de Piatra, nordul Europei si insuelele Britanice erau populate de spiridusi.
Potcoava norocoasa este inca un lucru despre care oamenii cred ca aduce noroc. Ca sa ne dam seama de ce, trebuie sa ne intoarcem in timp, la civilizatia celtica. Potrivit folclorului celt, in Epoca de Piatra, nordul Europei si insuelele Britanice erau populate de spiridusi.
Chiar si acum, in secolul XXI, multi oameni din culturile occidentale cred ca pisicile negre sunt malefice si aduc ghinion. Cu toate acestea, pisicile negre n-au fost considerate intotdeauna aducatoare de ghinion si necazuri.

De fapt, civilizatia egipteana privea pisicile (inclusiv pe cele negre) cu veneratie. Aceste feline sunt considerate si in prezent aducatoare de noroc in anumite culturi.

In lumea occidentala, pisicile negre au inceput sa fie vazute cu ochi rai abia in Evul Mediu. Atunci, sub influenta propagandei Bisericii, oamenii au inceput sa le asocieze cu vrajitoarele si spiritele malefice.

S-a ajuns atat de departe incat, in 1232, Papa Grigore al IX-lea a declarat oficial pisicile negre drept incarnarea diavolului.

Asa au ajuns oamenii sa persecute si chiar sa ucida mii astfel de animale. In timp, pisicile negre au fost asociate in mod nejustificat cu aproape orice lucru rau.

Asa stand lucrurile, data viitoare cand o pisica neagra va taie calea, ganditi-va de doua ori inainte sa faceti semnul crucii sau trei pasi inapoi. Probabil ca bietul animal este doar in trecere si chiar n-are nici un gand sa va strice socotelile.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.