Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Originile Chinei: civilizatia antica
206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nadia Comaneci - Gimnasta de nota 10
603 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cei mai bogati oameni din lume din toate timpurile
1.874 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Panteonul din Roma
536 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1931, inundatiile din China
2.369 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chicago, 1871
1.110 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania - Leaganul civilizatiei / Dublat RO / Part.1/2
1.527 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
  Romania - Leaganul civilizatiei / Dublat RO / Part.2/2
1.429 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
  Cea mai veche scriere din lume vine din Romania
1.510 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele sapte minuni ale lumii budiste / Documentar BBC
952 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

30 cele mai CIUDATE OBICEIURI DE NUNTA din lume

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.01.2017  Adauga la favorite 1.509 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
30. Iubita mea, balena mea
In Fiji, stiti voi puricele ala infim de pe harta undeva prin sudul oceanului Pacific, barbatii trebuie sa gaseasca un cadou relativ neobisnuit inainte sa o poata cere de nevasta pe femeia visurilor lor adica trebuie sa faca rost de un dinte de balena pe care sa il daruiasca socrului mic cand ii cere fata de nevasta. Si te mai miri ca anumite specii de balene sunt pe cale de disparitie. Pai daca le iau astia din Fiji la pumni?


29. Murdarirea miresei
In Scotia, acolo unde barbatii poarta fusta, canta la cimpoi si vorbesc ca Sean Connery, exista o traditie care aproape incalca drepturile omului. Inainte de nunta mirele si mireasa sunt imbaiati in gunoi urat mirositor compus cel mai adesea din resturi alimentare, peste si oua stricate. Apoi sunt pusi sa stea asa unul langa altul cateva ore ca sa le testeze rezistenta. Traditia isi propune sa puna la incercare relatia dintre tanarul cuplu care, dupa logica scotiana, daca rezista sa puta impreuna o sa poata trece peste orice obstacol si o sa aiba o casnicie de durata.


28. Simt iubirea la ficat
In comunitatea mongoleza Daur din China, exista un obicei care bate la curulet orice algoritm complicat de pe match.com. Un cuplu proaspat logodit trebuie sa disece impreuna o gaina si sa arunce o privire la ficatul animalului. Daca acesta este sanatos, cuplul poate iesi la o intalnire,daca nu, nu. Ce sa-i faci, nu era scris in ficat...


27. Zidul de domnisoare de onoare
In China, cand un mire vine sa isi ia nevasta se confrunta cu o baricada de domnisoare de onoare nervoase, geloase si in mod evident agresive care incearca sa il opreasca. Astea ii cer bani si il pun sa faca tot felul de lucruri jenante ca sa demonstreze cat de puternica e dragistea lui pentru viitoarea mireseasa. Si la noi e ceva asemanator, numai ca nu ii spunem traditie ci, pur si simplu, femei.


26. Coliba nebuniilor
Regulile dating-ului in unele triburi africane sunt destul de stricte. Nu e ca la noi cand intri pe Tinder iti pui o poza cu tine imbratisand un catelus simpatic si in doua ore ai si futut-o. Tinerii sunt mereu supravegheati de parintii lor sau batranii satului si nu prea au momente de intimitate. De aceea a aparut conceptul de coliba curtezanilor unde un cuplu se poate ascunde de ochii atenti ai satului. Ma rog asta doar daca au intentii de maritis.


25. Spune-mi cate kile ai ca sa-ti spun daca te iau de nevasta
In Mauritania stiti voi tara aia din Africa care a furat cu nesimtire steagul Turciei si l-a facut verde, Tailor Swift ar fi urata satului. Si asta deoarece poporul mauritan considera ca femeile grase sunt un semn de prosperitate in casnicie. Probabil si-au dat astia seama ca pe masura ce devin mai grase cu atat sunt mai putini vecini care viseaza sa le jdereasca. Adio gelozie si violenta domestica. Poate aveati impresia ca standardele vestice de frumusete sunt drastice si imping adolescentele la anorexie. Aparent nu e foarte usor nici sa fii grasa - cand tu si 50% din populatie traiti sub nivelul saraciei. Asa ca familiile isi hranesc fiicele cu forta pentru a le ingrasa ca porcul in ajun sau cum e vorba in Mauritania ca mireasa in ziua nuntii. In alte cuvinte, un cur gras din Mauritania e ca BemVeu din fata blocului la noi.


24. Furatul miresei...pe bune
Una dintre cele mai dubioase traditii de nunta din lume vine direct din Kirgystan, fratele mai mic si mai urat al Kazakstanului, Uzbekistanului si al temutului Turkmenistan. O veche zicala de prin kirgistan zice ca lacrimile din ziua nuntii sunt de fapt o prevestire a unei casnicii grozave. Pana in 1991, cand a devenit in mod oficial ilegal, multi parinti erau de acord sa isi dea fata planganda de sotie rapitorilor ei, adica niste oameni care o rapeau pe bune. Stiti cum am zis mai devreme ca a devenit ilegal? Aparent traditia supravietuieste bine mersi pentru ca foarte putine cazuri de rapire sunt puse sub acuzare. E cam cum e ilegal la noi sa furi bani de la stat. O lege mai degraba orientativa.


23. Te casatoresti cu mine...copacule?
In anumite parti ale Indiei, se zice ca fetele nascute intr-o anumita perioada astrologica, cum ar fi la noi spre exemplu daca te-ai naste Berbec sau Gemeni, sunt blestemate. Nu doar atat dar sufera de un blestem viral care se transmite prin casnicie si sotului. Blestemul se crede ca duce la moartea prematura a barbatului. Un fel de SIDA mitologica. Singurul mod prin care se poate desface acest blestem este ca fata sa se marite cu un copac pe care mai apoi sa il taie. Un fel de procedura forestiera de divort.


22. Pana cand moartea ne va desparti
Rusii sunt un popor foarte serios. Fiecare eveniment din istoria lor, literatura lor si viata lor este trait cu maxima intensitate si o atitudine solemna. In rusia nu faci glume, glumele te fac pe tine. Si asa mai departe. Din acest spirit tolstoian a derivat o traditie de nunta bizara in care multi „patrioti" rusi isi organizeaza ceremoniile la mormantul soldatului necunoscut din Moscova. Adica pe scurt nunta la cimitir.


21. Cu lacatul la gard
Originara din Roma, aceasta traditie s-a raspandit in toata lumea pentru ca este ceva numai bun de pus in albumul de poze. Cuplurile se duc la podul romantic din orasul de care apartin si isi pun lacatul lor personalizat pe gardul podului. Dupa care arunca cheia in apa ca un simbol al faptului ca sunt incuiati impreuna pentru totdeauna. Ce nu stiu ei e ca, trei ore mai tirziu, pestele care le-a mancat cheita aruncata-n apa o sa se cace dragoste. Glumeam, de fapt o sa moara.


20. Lingurile iubirii
In Tara Galilor mirele ii face cadou viitoarei sale soii in ziua nuntii o lingura de lemn lucrata manual ca un simbol al faptului ca nu va permite sa moara vreodata de foame.


19. Te iubesc pana la pipi
In Borneo, a treia cea mai mare insula de pe glob, unul dintre triburile locale au o traditie intens criticata de comitetul international al nefrologilor. Proaspetii casatoriti nu au voie sa paraseasca locuinta in ziua nuntii nici macar pentru a se duce la toaleta. Aparent daca te tii poarta noroc.


18. Lacrimi de iubire
O minoritate etnica din China, numita Tuja, crede cu tarie ca daca nu plangi nu iubesti. De aceea viitoarele mirese din aceasta cultura sunt obligate sa planga cel putin o ora pe zi pret de o luna pana la ziua cea mare. Nu numai atat dar si rudele lor sunt incurajate sa faca tot posibilul si sa boceasca. Toti chinezii astia sunt, probabil, mega-fani ai serialului „Lacrimi de iubire" cu Adela Popescu.


17. 500 de la nasu mare
La nuntile grecesti mirele si mireasa danseaza o lautareasca traditionala timp in care invitatii le lipesc bani de haine.


16. Saritul maturii
Undeva in mlastinile din sudul Americii exista o traditie de nunta reminescenta din timpurile sclaviei care este insa practicata si astazi de cuplurile afro americane. Mirele si mireasa trebuie sa sara peste o matura ca un simbol al faptului ca incep o noua viata impreuna.


15. Sa ciocnim cu vasul de WC
Francezii sunt dubiosi. Nu credeam asta pana acum dar dupa ce am citit ce traditii de nunta au m-am convins. Un vechi obicei spune ca mirii trebuie sa bea un mix din toate resturile de la ei de la nunta adica alcool, mancare sau servetele dintr-un vas de toaleta. Din fericire in prezent aceasta traditie a fost adaptata si lichidul misterios inlocuit cu ciocolata iar vasul de toaleta cu o replica. O alta traditie frantuzeasca le dicteaza rudelor si prietenilor cuplului proaspat casatorit sa se adune sub geamul lor in noaptea nuntii si sa faca galagie batand in oale, sufland din trompete sau pocnind artificii. Nu numai ca mirele si mireasa, dar mai ales mirele, ar trebui teoretic sa se concentreze la treaba lor in timp ce nuntasii fac scandal ci si sa iasa din cand in cand pe geam si sa le arunce dulciuri, bautura sau altele. Daca mi s-ar fi intamplat mie asta in timp ce incercam sa-l scot pe „micul Horica" la plimbare, eram virgin si acum.


14. Doi sau nu se pune
In Sudan, oamenii din tribul Neur considera ca o casnicie este oficiala in momentul in care femeia face doi copii. Daca dintr-un motiv sau altul, asta nu se intampla, mirele poate sa ceara divort.


13. Pleznirea cu pestele la talpi
In Coreea de Sud, o traditie interesanta spune ca mirele trebuie batut la talpi cu bete si peste in noaptea de dinaintea nuntii. Justificarea pare sa fie ca arata tarie de caracter si il pregateste pentru viata alaturi de sotia sa. Vad legatura: sotiile pot fi violente si, prin anumite locuri, miros a peste.


12. Ptiu sa nu te deochi
La o nunta a tribului massai din Kenya tatal miresei o va scuipa pe frunte si in san ca o forma de binecuvantare.


11. Pupa-ti-as nevasta
In Suedia, de fiecare data cand unul dintre miri pleaca de la masa pentru a merge la baie, pentru a iesi la aer sau pentru a fuma o tigara, celalalt are parte de o gramada de pupaturi. Daca spre exemplu mirele trebuie sa faca un shushu atunci fiecare barbat de la restaurant are permisiunea sa se duca sa ii pupe nevasta.


10. Tarsaiala miresei
In Irlanda primul dans al mirilor ar putea parea putin straniu privit din afara. Si asta deoarece mireasa nu are voie sa isi ridice picioarele de pe pamant. Asta e mai putin interesant. Motivul pentru care nu are voie sa isi ridice picioarlee e pentru ca se crede ca o sa vina zane rele care o sa o fure. Caci aparent mireasa e frumoasa si la zanelor rele le plac lucrurile frumoase.


9. Baietii de paie
O traditie ciudata de nunta irlandeza este cea a baietilor de paie. Satele care inca tin acest obicei au un grup de 9 baieti desemnati in prealabil care in ajunul nuntii se duc acasa la mireasa si „danseaza cu ea" daca stiti ce vreau sa zic wink wink. Daca mai sunt si alte femei la ea acasa danseaza si cu ele.


8. William Tell
In cultura Ygur, un grup etnic din China, mirele isi va sageta mireasa cu un arc inainte de nunta. Ce-i drept sagetile nu au varf dar femeile care au trecut prin experienta spun ca e ca si cum ai fi impuscata cu un pistol cu bile de cauciuc. (sa inteleg ca femeile astea au fost si sagetate, si impuscate cu bile de cauciuc, altfel cum ar putea sti ca experientele sunt asemanatoare?) Dupa ce a tras bine in nevasta-sa, mirele ia betele si le rupe ca un semn al faptului ca se vor iubi pentru totdeauna.


7. Covorul uman
In insulele Maruesas din Polinesia franceza, dupa o receptie de nunta, toate rudele si prietenii se aseaza cu fata pe jos ca sardinele iar mirele si mireasa pasesc peste ei ca pe un soi de covor uman.


6. Pantofii jos
In unele parti din India mirele trebuie sa isi dea jos pantofii inainte sa paseasca spre altar si atunci se dezlantuie nebunia. Intreaga familie a miresei incearca sa ii fure mirelui pantofii in timp ce intreaga familie a mirelui incearca sa ii protejeze. Daca familia fetei reuseste sa ii fure, ii pot pastra pana ca familia mirelui plateste rascumparare pentru ei.


5. Cu baba in dormitor
In unele sate din Africa exista o traditie potrivit careia o femeie mai invarsta si mai experimentata trebuie sa ii conduca pe proaspetii casatoriti in dormitor in prima noapte de dupa casnicie. Cel mai adesea este folosita o femeie in varsta din sat dar de multe ori chiar mama miresei se angajeaza sa o invete ce intra unde. Inca o situatie in care „micul Horica" n-ar fi vazut actiune niciodata.


4. Nu zambiti va rog
Daca vrei sa ii strici nunta cuiva in Congo tot ce trebuie sa faci este sa angajezi un stand up comedian. Pentru ca o casnicie sa fie luata in serios nici mirele nici mireasa nu au voie sa zambeasca pe tot parcursul nuntii.


3. Sa spargem vasele
In unele tari din lume musafirii le aduc nuntasilor vase cadou. In Germania dupa ce se primesc vasele...se sparg. Aparent zgomotul puternic alunga spiritele rele.


2. Rochia alba
Desi pentru majoritatea vesticilor rochia alba de mireasa pare a fi o traditie destul de standard in majoritatea lumii miresele sunt imbracate destul de colorat. De altfel nici in occident femeile nu s-au imbracat mereu in alb. Traditia pare sa fi fost inceputa de regina Victoria a Angliei in 1840 cand s-a casatorit cu printul Albert. Decizia ei de a purta alb a fost foarte controversata la momentul respectiv deoarece la vremea aia albul era o culoare de inmormantare.


1. Spartul paharului
Evreii au multe traditii de nunta intreg ritualul este foarte complex si minutios planificat. Insa poate cea mai reprezentativa traditie este spartul paharului. Dupa ce s-a efectuat uniunea, barbatul calca pe un pahar si il sparge ca un semn al tristetii poporului sau dupa distrugerea templului din Ierusalim. Astfel cuplul se idetifica prin suferinta iudeilor si cu destinul lor spiritual. Stie toata lumea ca la nunta, nimic nu e mai important la identificare simbolica a cuplului cu suferintele iudeilor si distrugerea templului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.