Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Masajul Thai-Hot Stem
1.194 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Ce spun grupele de sange despre noi
1.109 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hemoleucograma completa
1.207 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hemograma completa
976 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Trombocitoza
1.467 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calatorie in inima celulelor noastre,Nume cod Proteome
244 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Antioxidantii-dr Catalin Margineanu
1.037 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lipsa de fier, cauza oboselii cronic
916 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anghinare
1.018 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum stii ca ai Deficit de CALCIU: 10 semne
76 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Celulele stem

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.01.2017  Adauga la favorite 915 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ce sunt celulele stem?

Organismul uman contine sute de tipuri diferite de celule care sunt importante pentru sanatatea noastra de zi cu zi. Aceste celule sunt responsabile pentru a pastra functia normala a corpului nostru in fiecare zi. Exempluri includ capacitatea de a face inimile noastre sa bata, creierul sa creada, rinichi sa curate singele nostru, celulele pielii noastre sa inlocuiasca pielea care e batrina, si asa mai departe.





Ceea ce este unicat despre celule stem este capabilitatea lor de a face toate aceste alte tipuri de celule. Celulele stem sunt furnizori de celule noi. Cand cellule stem se impart ele pot face mai multe cellule stem sau mai multe alte tipuri de celule. De exemplu, celulele stem din piele pot face mai multe celule stem de piele sau se pot face celule diferentiate de piele care au locuri de munca specifice, cum ar fi abilitatea de a face melanina.



De ce sunt celulele stem importante pentru sanatatea dumneavoastra?



Cand sintem raniti sau bolnavi, celulele noastre, de asemenea, sunt ranite sau ucise. Cand se intampla acest lucru, celulele stem devin active. Celulele stem au locuri de munca de fixare a tesuturilor noastre ranite si de a inlocui alte celule, atunci cand mor de rutina. In acest fel, celulele noastre stem ne tin sanatosi si pot preveni imbatranirea prematura. Celulele stem sunt ca o armata proprie de medici microscopici.




Care sunt diferitele tipuri de celule stem?



Celulele stem vin in multe forme diferite. Oamenii de stiinta cred ca fiecare organ din corpul nostru are un tip propriu si specific de celule stem. De exemplu, sangele nostru se face din celule stem de sange (de asemenea cunoscute ca celule hematopoietice). Cu toate acestea, celulele stem sunt prezente, de asemenea, din primele etape ale dezvoltarii umane, si atunci cand oamenii de stiinta cresc acestea, ele sunt denumite “celule stem embrionare". Motivul pentru care oamenii de stiinta sunt incantati de celulele stem embrionare este faptul ca munca naturala a celulelor stem embrionare este de a construi fiecare organ si tesut in corpurile noastre in timpul dezvoltarii umane. Asta inseamna ca celulele stem embrionare, spre deosebire de celulele stem adulte, pot fi incurajate sa devina celule care fac aproape orice alte sute de tipuri de celule umane. De exemplu, in timp ce o celula stem din sange se poate face numai sange, o celula stem embrionara poate face sange, oase, piele, creier, si asa mai departe. In plus, celulele stem embrionare sunt programate de natura pentru a construi tesuturi si chiar organe, in timp ce celulele stem adulte nu sunt. Ce inseamna acest lucru este faptul ca celulele stem embrionare au o capacitate mai mare naturala de a repara organele bolnave. Celulele stem embrionare sunt obtinute din resturi de embrioni de la tratamente de fertilizare, care sunt doar cateva zile, care au fost facute intr-un vas intr-un laborator, si care altfel ar fi aruncate.



Ce sunt iPS sau celule stem pluripotente induse?



Oamenii de stiinta si medicii sunt incantati de acest nou tip de celule stem numite “iPS" celule. Motivul pentru care suntem incantati este ca celulele iPS aproape au toate aceleasi proprietati ca si celulele stem embrionare, dar nu sunt facute dintr-un embrion. Astfel, nu exista probleme etice cu celule iPS. In plus, celulele iPS sunt realizate din celulele proprii de la un pacient, ceea ce inseamna ca celulele iPS ar putea fi dat inapoi la un pacient fara riscul de respingerea imuna, o problema importanta cu orice transplant de celule stem.



Ce ne rezerva viitorul si cum ar putea aceste cellule stem sa schimbe modul in care medicul dumneavoastra va trateaza?



Deoarece, prin natura lor proprie, celulele stem au locuri de munca de inlocuire a celulelor bolnave sau invarsta, oamenii de stiinta au conceput ideea de a folosi celule stem ca terapii pentru pacientii cu o gama larga de afectiuni medicale.

Ideea aici este ca prin ai da unui pacient bolnav celule stem sau celule diferentiate realizate din celule stem, putem face uz de abilitatea naturala a celulelor stem de a vindeca o multitudine de probleme si a face un pacient sanatos din nou.



De exemplu, daca un pacient are un atac de inima, putem sa ii dam un transplant de celule stem ca o terapie cu scopul de a avea celule stem transplantate si a repara partea de inima care a fost ranita.



Populatiile naturale de celule stem pe care le poseda toata lumea au numai o capacitate limitata de a repara leziuni pentru corpurile noastre.



Revenind la exemplul de inima, cellule stem proprii care ezista in inima nu au capacitatea de a repara inima care a a fost ranita de la un atac de cord, dar un transplant de milioane de celule stem ar fi mult mai puternic. Deci prin a da unui pacient transplanturi de celule stem putem stimula capacitatea organismului de a se vindeca mult mai mult decit ar putea prin capacitatile celulelor stem care exista in mod natural.



Dificultati raman sa fie adresate inainte de terapiile de celule stem pot deveni mai frecvente, inclusiv probleme de siguranta, pentru ca celulele stem pot forma tumori de cancer si pot sa cauzeze respingerea imuna.





Chiar si asa, celulele stem au posibilitatea de a transforma medicina si, probabil, in numai una sau doua decenii, majoritatea oamenilor vor cunoaste pe cineva care a avut, sau poate chiar noi insine am fi avut un transplant de celule stem. Celulele stem au potentialul pentru a produce tratamente pentru cele mai multe boli majore cu care se confrunta oamenii, inclusiv boli de inima si cancer, boala Parkinson, scleroza multipla, accident vascular cerebral, boala Huntington, boli de maduva spinarii, si multe altele.





Ce tratamente cu celule stem sunt disponibile acum si de ce majoritatea medicilor recomanda ca pacientii sa ia in considerare aceste tratamente cu prudenta si in ultima instanta?



La ora actuala, sint foarte putine transplanturi de celule stem care sint disponibile si care sunt dovedite de oamenii de stiinta sa fie sigure si eficiente. Cel mai bun exemplu este transplantul de maduva osoasa. Cu toate acestea, multe tratamente cu cellule stem desi sint nedovedite sunt anuntate si sint oferite in toata lumea. In plus, aceste tratamente obtin o multime de atentie in mass-media, de multe ori atunci cand celebritati, cum ar fi stele de sport obtin aceste tratamente. In general, oamenii de stiinta si multi doctori recomanda prudenta si de multe ori sint impotriva acestor tratamente, deoarece nu este clar daca aceste tratamente sint efective si daca sunt fara primejdie. Sint cazuri unde pacienti au murit din cauza tratamentelor de cellule stem. Desi este rezonabil sa se ia in consideratie toate optiunile de tratament, in special atunci cand se confrunta o conditie care este incurabila, va recomandam sa considerati aceste tratamente numai in ultima instanta si numai dupa ce vati sfatuit cu medicul dumneavoastra personal.

Traducere Anca Knoepfler
traducere Anca Knoepfler


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.