Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Catedrala "Sfanta Fecioara Maria, Regina" din Iasi
279 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala Alexanderer Neski, -Sofia
401 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala Notre Dame din Strasbourg
809 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Baile minerale din Sofia
354 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala din Burgos - Spania
1.464 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala din Graz
11 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala Etchmiadzin-Armenia
127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala din Liverpool, Anglia
374 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala Sf. Domnie (Katedrala Sv. Duje),
258 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala Sfantul Vitus-Praga
655 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol 02

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.09.2011  Adauga la favorite 659 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sfanta Sofia (din greaca Αγια Σοφια, Aghia Sophia, "Sfanta Intelepciune") a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astazi muzeu in Istanbul, Turcia.


Sfanta Sofia, 2004Prima biserica (basilica) de pe acest loc a fost construita de Constantin cel Mare, in 325 dar a ars intr-un incendiu in anul 404. Reconstruita de Theodosiu al II-lea in 415, biserica a fost din nou arsa, in timpul Rascoalei Nika din 532. Cladirea si-a primit forma finala in 537 sub imparatul Iustinian I. Era foarte importanta pentru Ortodoxismul timpuriu si pentru Imperiul Bizantin, fiind primul exemplu de arhitectura bizantina. Interiorul sau decorat cu mozaice, coloanele de marmura si acoperisul sunt de o mare importanta artistica. Templul insusi era atat de bine decorat artistic incat se crede ca Iustinian ar fi zis Νενίκηκά σε Σολομών (Solomon, te-am depasit!). Sfanta Sofia este de fapt o basilica cu cupola; planul bazei fiind tot cel basilical.

Pe dinafara are aspectul unui dreptunghi (aproape patrat de 77 x 71,70m). In fata are un atrium, un exonartex si un nartex de mici proportii fata de restul cladirii. Interiorul e impartit intr-o nava centrala, mai mare, si alte doua laterale mai mici, peste care se ridica galeriile in doua etaje. Atentia e atrasa de marea cupola centrala de deasupra navei centrale, incadrata de doua semi cupole, si sase cupole mai mici. Cupola centrala e o adevarata minune arhitectonica, atat prin marimea ei (diametrul de 31 m), cat si inaltimea la care e ridicata (54m), datorita careia pare suspendata in vazduh, luminata de cele 40 ferestre de la baza ei. Catedrala era o constructie remarcabila, domul este unul dintre cele mai mari, cu doar cativa centimetri mai mic decat domul Pantheonului.

Se spune ca slujbele tinute in Sfanta Sofia erau atat de grandioase incat participarea la una din aceste slujbe a determinat delegatia cneazului Vladimir I sa opteze pentru crestinarea rusilor de catre Patriarhia de Constantinopol.

Ultima ceremonie crestina a fost tinuta la data de 29 august 1453. In prezent oficialitati ale Patriarhiei Ecumenice si ale Sfantului Scaun intreprind demersuri pentru restituirea Sfintei Sofia catre Biserica Ortodoxa.

Sultanul Mahomed, cuceritorul Constantinopolului a dat ordin ca Sfanta Sofia sa fie transformata in moschee. Legenda spune ca pe unul din peretii albi s-a pastrat amprenta palmei pline de sange a sultanului.

Este locasul cel mai grandios si venerabli al crestinismului ortodox si al crestinismului in general. Edificiul a fost deschizaror de drumuri in arhitectura si ornamentatia crsrina arhaica, iar prin dimensiunile si decoratia de exceptie au avut menirea sa transmita timpului sau si posteritatii puterea Imperiului Roman de Rasarit si a imparatului sau prea credincios. Biseria a devenit un prim simbol al maretiei crestinismului in acea parte de lume unde el s-a nascut un tezaur nepretuit pentru stralucitorul Constantinopol.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.