Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  O enigma - Manuscrisul lui Voynich
1.123 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Asasinarea lui Robert F Kennedy
850 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Elisabeta a II-a
1.454 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ierusalim - Unul din cele mai vechi si enigmatice orase
639 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Edgar Hoover Personalitati care au marcat istoria lumii
1.352 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Margaret Thatcher - Revolutia in stil britanic
577 vizite - 0 comentarii
adaugat de corina
 
  Incredibila istore a Printesei Ecaterina Caradja
184 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Venirea minerilor la Bucuresti - Dupa 20 de ani
1.049 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  Jubileul de diamant al Elisabetei a II-a
1.354 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jaful trenul Glasgow-Londra - 1963
1.805 vizite - 0 comentarii
adaugat de etna
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Amy Johnson - Un mister rezolvat dupa 75 de ani

 
 
 
 
 
Adaugat de info 30.12.2016  Adauga la favorite 737 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Unul dintre cele mai mari mistere din al Doilea Razboi Mondial, rezolvat dupa 75 de ani. De ce nu a fost gasit niciodata trupul lui Amy Johnson
Amy Johnson a devenit un superstar cunoscut in toata lumea, fiind prima femeie care a pilotat pe cont propriu un avion din Anglia in Australia, din Regatul Unit in Japonia, Africa de Sud sau India. Martorii spun ca dupa ce pitolul Amy Johnson s-a impotmolit in estuarul Tamisei, barca trimisa sa o salveze a lovit-o din greseala si elicea a ciopartit-o, la propriu, pe femeie.





Amy a fost, de asemenea, prima persoana care a zburat, intr-o singura zi, de la Londra la Moscova si a devenit un pionier in randul fetelor, care, auzindu-i povestea, au inceput sa viseze si ele la o viata plina de aventura si sa priveasca dincolo de ocupatiile casnice.

Amy a lasat o mostenire care are repercusiuni chiar si in prezent, la 75 de ani dupa moartea ei. Compania low-cost easyJet a botezat un avion cu numele ei si a dublat in acest an numarul femeilor pilot, in cadrul proiectului „Amy Johnson Flying Initiative".

Folosindu-se de harti improvizate si de o busola, Amy a reusit sa duca la bun sfarsit calatorii de-a dreptul incredibile. Cand a ramas fara recorduri de batut, a decis sa se inroleze in armata si sa lupte pentru Marea Britanie in al doilea Razboi Mondial, ducand avioane in tot Regatul.

Aceasta a fost decizia care a costat-o viata pe Amy Johnson, iar moartea ei ramane si astazi un mister.

Corpul ei nu a fost niciodata gasit, iar istoricul Alec Gill crede ca dovezile conduc la o singura concluzie, ca trupul ei s-a prins in elicea barcii de salvare si ca acesta a fost, literalmente, ciopartit.

Amy avea 37 de ani cand, pe 5 ianuarie 1941, a urcat la bordul unui avion, desi conditiile atmosferice nu erau unele potrivite pentru zbor - cu ceata si zapada abundenta -, avand busola stricata, pentru a livra un avion necesar in lupta.

A ignorat toate ordinele pe care le primise, acelea de a nu pleca la drum. Zborul ar fi trebuit sa dureze 90 de minute, insa la patru ore de la decolare ea a pierdut controlul aeronavei si s-a probusit pe coasta Kent, langa golful Herne.

Cand si-a dat seama ca ramane fara combustibil, a sarit din avion si a aterizat in apele Tamisei, sperand sa fie salvata. Cateva secunde dupa ce parasuta ei s-a deschis, ea a aterizat in apa rece si a disparut, trupul ei nefiind niciodata gasit.

Mult timp, s-a crezut ca Amy Johnson s-a inecat in apele reci ale Tamisei, insa noile dovezi aparute par sa explice de ce trupul ei nu a fost niciodata gasit. Se pare ca ea a fost ucisa de elicea barcii care pornise in cautarea ei.

Aceasta noua pista a fost lansata de Harry Gould, in varsta de 84 de ani, al carui tata a lucrat la fortele navale ca rezervist. Acesta din urma i-a povestit fiului ca accidentul s-a intamplat din cauza faptului ca barca de salvare s-a impotmolit si, in timpul manevrelor de repunere in miscare, Amy a fost prinsa in elicea barcii. Membrii echipajului au incercat sa o salveze, insa le-a fost imposibil.

„Tatal meu a spus ca a vazut-o ca se apropia de elice si ca a tipat la cei care conduceau barca, spunandu-le sa opreasca motoarele, insa ei nu au ascultat. Ba chiar unul dintre ofiteri i-a spus ca nu are voie sa ii dea ordine. Daca ar fi ascultat, poate ca Amy ar fi supravietuit", a povestit Harry Gould.

Si, exista dovezi ascunse in raportul oficial care sustin aceasta poveste. In raport se arata ca Amy a reusit sa se apropie de barca de salvare si ca se plangea de faptul ca apa era foarte rece, rugand membrii echipajului sa o scoata de acolo cat mai repede posibil. Se pare ca acestia i-au aruncat o funie peste bord, insa aceasta nu a putut sa se prinda de ea. Imediat dupa aceea, a fost inversat sensul de rotatie al elicei si Amy a fost trasa de curenti direct in elice.

Comandantul navei, Walter Fletcher a sarit in apa sa o caute pe Amy, insa nu a gasit nimic, pierzandu-si si el viata din cauza hipotermiei, primind o distinctie post-mortem pentru curajul sau.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.