Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Popoarele Bibliei - Filistenii
387 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Triunghiul Bermudelor - Enigme
413 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Filistenii - Pe urmele uriasului Goliath
366 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Romania si dictaturile ei - Nicolae Ceausescu | Part 1/4
471 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Romania si dictaturile ei - Nicolae Ceausescu | Part 3/4
450 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Romania si dictaturile ei - Nicolae Ceausescu | Part 4/4
401 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Romania si dictaturile ei - Nicolae Ceausescu | Part 2/4
402 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Cei mai bogati oameni din lume din toate timpurile-1
519 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un secol de istorie
658 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cei mai bogati oameni din lume din toate timpurile-2
592 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Filistenii - Aparitia si disparitia lor din istorie

 
 
 
Y!Share  
 
Adaugat de tita 23.12.2016  Adauga la favorite 391 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Filisteni (singular: filistean) sunt o populatie antica, de origine indo-europeana, stabilita intre secolele XIII-XI i.Hr. pe coasta sud-estica a Marii Mediterane.

Cele mai timpurii izvoare istorice privind filistenii sunt inscriptia si basoreliefurile monumentului dedicat lui Ammon, ridicat la Medinet Habu, in Egiptul Superior, in apropiere de Teba.

Monumentul a fost construit in perioada faraonului Ramses al III-lea (1184-1153 i.Hr.). Inscriptia relateaza despre campania luir Ramses al III-lea impotriva libienilor si a unor „popoare ale marii".

Prin termenul „popoarele marii", izvoarele egiptene se refera la diverse grupuri etnice care in perioada faraonilor Ramses al II-lea (1279-1213 i.Hr.) si Merneptah (1213-1203 i.Hr.), venind de pe mare, au atacat Egiptul. Alaturi de acesti filisteni, identificati prin etnonimul „peleset", inscriptiile de la Medinet Habu mentioneaza grupurile etnice „tkr" (tieker), „dnw" (danu), „srdn" (sardana), sekeles si uasas (wasas). Textul inscriptiei relateaza despre confruntari masive intre egipteni si „popoarele marii", purtate pe mare si pe uscat, probabil imediat dupa 1177 i.Hr. si soldate cu respingerea invaziei.

Un alt izvor istoric datat in jurul anului 1185 a. Chr., descoperit in ruinele anticului Ugarit (astazi Ras Samra, Liban), este scrisoarea adresata de Hammurabi, ultimul rege al Ugaritului, regelui din Alasia (Cipru). Documentul mentioneaza „debarcarea unor corabii ale dusmanilor", care „au incendiat orase si au provocat mari devastari". Colonizarea filistenilor pe teritoriul lor de locuire, in Canaan, este posibil sa fi avut loc in timpul si cu asentimentul lui Ramses al III-lea.

Referitor la originea „popoarelor marii", inscriptia de la Medinet Habu precizeaza ca aceste populatii ar fi provenit din insule. Textul insa nu precizeaza numele insulelor.

Aceeasi descendenta insulara, deci maritima, este mentionata si in Biblie (Amos 9,7), unde este amintita insula Caftor, numele ebraica al insulei Creta. Insula Caftor pare sa fi fost insa doar o etapa in itinerarul acestei populatii spre coastele sud-estice ale Mediteranei. Habitusul acestei populatii, asa cum apare redat in basoreliefurile de la Medinet Habu, indica, de asemenea, ca filistenii nu au fost o populatie semita.

Atat armamentul, cat si coifurile purtate de razboinici, diferite de cele ale israelitilor, isi gasesc analogii in reprezentari descoperite in insula Creta. Casti similare au fost identificate pe un disc de lut, gasit la Phaistos in Creta, datat in secolul al XVII-lea i.Hr. Unele coifuri si arme par a fi identice cu cele reprezentate pe vaze cu ornamente razboinice descoperite la Micene.

Numele biblic pelistīm (ebraica (la plural): פְלִשְׁתִּים; egipteana peleset), atribuit acestei populatii, este un nomen gentilicum. Din aceasta denumire au derivat in greaca veche παλαιστινη si in latina palaestina. Numele latin s-a impus in epoca romana asupra intregii zone, devenind regionimul Palestina.

Filistenii sunt evocati repetat in Biblie. Teritoriul pe care s-a stabilit aceasta populatie este denumit „tara filistenilor" (eretz pelistin) sau Filistia (asiriana: Palastu, Pilistu). In Filistia, care cuprindea zona de coasta la sud de Carmel, iar in interior se extindea pana in zona deluroasa, se aflau asezarile Asdod, Askalon, Gaza, Ekron si Gat (Iosua, 13: 2-3).

Fiecare din cele cinci cetati erau conduse de cate un seren (Iosua 13:3, Jud. 3:3, 16:5). Termenul pare a fi echivalentul cuvantului hitit tarwanas „judecator" si probabil similar etimonului protogrec τυραννοι „stapan absolut".

Patru din cele cinci asezari atribuite filistenilor au fost identificate si cercetate arheologic: Asdod (Tell ed-Ras, langa Esdud), Askelon (Tell el-Harra), Gaza (Gazze) si Ekron (Hirbet el-Muqanna). Cercetarile arheologice au demonstrat ca asezarile Asdod si Ekron au fost ridicate pe ruinele unor asezari canaanite, distruse in jurul anului 1200 i.Hr. Prabusirea dominatiei egiptene in jurul anului 1225 i.Hr. a permis filistenilor sa-si exercite dominatia in Pentapolis.

Abia dupa aceassta data filistenii incearca sa-si extinda treptat sfera influentei politice si militare si asupra zonei deluroase, locuita in aceasta perioada de triburi israelite. Expansiunea filistenilor a dus la confruntari militare cu israelitii, despre care Biblia relateaza frecvent (Ios. 13: 2-3; Iud. 3:31; Iud. 13-16) si confirmate partial de cercetarile arheologice. Potrivit Bibliei, intre filisteni si israeliti au loc contacte sociale si o osmoza culturala, facilitata si de casatoriile mixte.

Abia dupa instaurarea monarhiei, in timpul regilor Saul (cca. 1025-1005) si David (cca. 1005-970), israelitii reusesc sa se impuna in fata filistenilor (II Regi 8,1). Influenta filistenilor scade sensibil dupa invaziilor asiriene din secolele VIII-VII i.Hr. In 720 i.Hr., filistenii sunt obligati sa plateasca tribut regelui Sargon al Asiriei (722-705). Dupa aceasta perioada izvoarele istorice nu-i mai mentioneaza pe filisteni.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)