Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Traditii si superstitii in Saptamana Patimilor
771 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nadia Comaneci - Gimnasta de nota 10
602 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Originile Chinei: civilizatia antica
204 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Versailles, marire si decadere / Episod 1
2.091 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cresterea si decaderea Palatului Versailles (partea 3)
1.943 vizite - 0 comentarii
adaugat de ceas
 
  Cele mai cunoscute simboluri ale lumii Pestele
1.081 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Topul celor mai importante atractii turistice - Romania
805 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jubileul de diamant al Elisabetei a II-a
1.354 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Paris si Elena din Troia
1.404 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dansul calusarilor
4.993 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Care este legatura dintre iepurasi si Paste?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.11.2016  Adauga la favorite 756 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Romano-catolicii si protestantii au sarbatorit ieri Pastele, iar crestinii ortodocsi si cei greco-catolici il vor sarbatori duminica aceasta. Traditia spune insa, indiferent de rit, ca de Paste iepurasul aduce cadouri celor mici, chiar daca nu exista vreo referire in Biblie la acest obicei.



De fapt, nu exista vreo legatura intre iepuri si oua sau intre Invierea lui Iisus si simpaticele creaturi. Se pare ca Iepurele Pascal are radacini pagane. Obiceiuri precum iepurele care aduce cadouri, faceau parte din sarbatorire Pastelui, ca un altfel de sarbatoare decat cea crestina de celebrare a Invierii.

Potrivit cercetatorilor de la Centrul pentru Literatura si Cultura a Copiilor al Universitatii din Florida, originea Iepurasului de Paste ar fi undeva in secolul al 13-lea, intr-o Germanie pre-crestina, in care locuitorii inca se inchinau la zei si zeite. Zeita teutoana Eostra (cel mai probabil derivata din numele zeitei grecesti si feniciene a fertilitatii, Astarte) era zeita primaverii si a fertiliatii, de Echinoctiul de Primavara fiind organizate petreceri si sarbatori in cinstea sa, numite Osterhase (Oster, de la numele zeitei Eostra, desemnand Paste in limba germana, de la care a derivat si englezescul Easter). Simbolul zeitei era iepurele, avand in vedere rata repdrocutiva impresionanta a acestor animale.



Primavara reprezinta totodata o viata noua si renasterea, iar ouale erau un simbol antic al fertilitatii. Potrivit History.com, ouale Pascale reprezinta Invierea Domnului. Totusi, aceasta asociere a aparut mai tarziu, cand catolicismul a devenit principalul cult religios in Germania in secolul 15, preluand o parte din credintele si obiceiurile pagane.

Prima consemnare istorica a Iepurasului de Paste dateaza din secolul 16, iar mai tarziu, in 1680, apare prima poveste a unui iepure care facea oua si le ascundea in gradina. Legendele locale au fost ulterior exportate de emigrantii nemti care s-au stabilit in Pennsylvania, Statele Unite, in secolul 18.

De aici incolo, traditia s-a imbogatit cu obiceiul realizarii unui cuiburi de iarba, sub forma unor cosuri cu bunatati, in care iepurasul sa lase cadouri si oua colorate.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.