Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Unirile romanilor, ep 4 Unirea Basarabiei cu Romania
675 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prima gradina botanica din Romania
774 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Parisului - Dezvoltarea unui oras
1.283 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Heinrich Schliemann si Tezaurul din Troia
1.984 vizite - 0 comentarii
adaugat de copa
 
  Regina Maria
1.182 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Maria a Romaniei - Princess Marie of Edinburgh
1.592 vizite - 0 comentarii
adaugat de silvia
 
  Castelul Bran, istorie si legenda
775 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turnul Babel - Istoria Biblica
1.620 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nirmala Salve Shrivastava
920 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Mogosoaia
973 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Tezaurul Muzeului Luvru

 
 
 
 
 
Adaugat de seara 16.11.2016  Adauga la favorite 912 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Muzeul Luvru prezinta opere ale artei occidentale din Evul Mediu pana la 1848, ale civilizatiilor antice care au precedat-o si influentat-o si ale artei islamice. Colectiile sunt repartizate celor opt departamente ce isi au fiecare istoria proprie legata de curatori, colectionari si donatori.

Antichitati egiptene
Antichitati grecesti, etrusce si romane
Acest departament expune lucrari din bazinul mediteraneean, care acopera o larga perioada de timp, din epoca neolitica pana in secolul al VI-lea.

Mai specific, colectia porneste din perioada civilizatiei Cicladelor, intinzandu-se pana la declinul Imperiului roman. Departamentul este unul dintre cele mai vechi ale muzeului, fiind initial colectia regala de arta, din care o parte fusese dobandita sub domnia lui Francisc I.
La inceput, colectia era concentrata pe lucrari de marmura, precum binecunoscuta sculptura Venus din Milo. O crestere a numarului de lucrari, printre care Apollo Belvedere, a urmat Razboaielor napoleoniene, insa aceste piese au fost returnate dupa caderea lui Napoleon din 1815. In secolul al XIX-lea, Luvrul a achizitionat piese precum vaze din colectia Durand si bronzuri precum Vaza Borghese de la Biblioteca nationala.

Colectia de arta islamica este cea mai noua colectie a muzeului si cuprinde exponate care se intind peste o perioada de treisprezece secole si provin din trei continente. Inventarul consista din lucrari din ceramica, sticla, metal, lemn si fildes, carpete, materiale textile si miniaturi; el numara 5000 de opere si 1000 de fragmente. Aceasta colectie a facut parte initial din colectia de arte decorative, insa a fost separata de aceasta in 2003. Printre opere este o cutie din secolul al X-lea din Andaluzia (Pyxide d'al-Mughira), Baptisteriul Sfantului Lodovic, un bazin gravat din perioada mameluca a secolelor al XIII-lea sau al XIV-lea, giulgiul lui Josse din Iran din secolul al X-lea. Colectia mai contine trei pagini din Shahnameh, o carte de poeme epice persane ale lui Ferdowsi si o lucrare metalica din Siria numita Vaza Barberini.

Sculpturi

Mormantul lui Philippe Pot, guvernatorul Burgundiei sub Ludovic al XI-lea, de Antoine Le Moiturier.
Departamentul de sculptura este compus din lucrari dinainte de 1850, care nu apartin de departamentele de arta etrusca, greaca sau romana.

Luvrul a gazduit sculpturi inca din vremea cand era utilizat ca palat regal, insa pana in 1824 nu fusesera expuse decat lucrari antice si doua statui de Michelangelo. Initial colectia insuma numai 100 de piese, restul colectiei regale aflandu-se la Versailles. Lucrurile au ramas asa pana cand Leon Laborde a venit la conducerea departamentului. El a adaugat sculpturi si statui medievale, precum cea a regelui Childebert. Colectia era parte a departamentului pentru antichitati, insa in 1871 a devenit autonoma sub conducerea lui Louis Courdajod, care a pus accentul pe o mai larga reprezentare a artei franceze. In 1986, toate operele de dupa 1850 au fost mutate in nou-creatul muzeu Orsay. Piesele ramase la Luvru au fost separate in doua spatii expozitionale, operele franceze gasindu-se de atunci in aripa Richelieu si cele straine in aripa Denon.

In ansamblu, colectia contine lucrari romanice, precum sculptura din secolul al XI-lea Profetul Daniel in pestera leului si cea din secolul al XII-lea Fecioara din Auvergne.

In secolul al XVI-lea, influenta renascentista a avut un efect inhibitor asupra sculpturii franceze, precum se vede in basoreliefurile lui Jean Goujon si in lucrarile lui Germain Pilon, Coborarea de pe cruce si Invierea lui Hristos. Secolele al XVII-lea si al XVIII-lea sunt reprezentate de opere ale lui Etienne Maurice Falconet si de obeliscurile lui Francois Anguier. Curentul neoclasic e reprezentat de sculptura Psyche inviata de sarutul lui Cupidon (1787) a lui Antonio Canova.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.