Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Evadarea lui Napoleon din Insula Elba
672 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Napoleon al III-lea al Frantei - Presedinte si Imparat
1.388 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Recurs la istorie: Hannibal, la portile Romei
1.356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Enigma unui automat de jucat sah
979 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Joseph Fouche: Omul care il intimida pana si pe Napoleon
900 vizite - 0 comentarii
adaugat de moara
 
  Talleyrand, omul tuturor regimurilor
1.035 vizite - 0 comentarii
adaugat de moara
 
  Istoria semnelor de circulatie .....
854 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O zi din viata unui dictator / Nebunia puterii
1.381 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Batalia de la Waterloo - 18 iunie 1815
1.104 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Cum a vandut Napoleon Louisiana lui Thomas Jefferson
902 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Napoleon Bonaparte - Ma fac cand vulpe, cand leu

 
 
 
 
 
Adaugat de MARCU 13.11.2016  Adauga la favorite 1.083 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Napoleon Bonaparte s-a nascut la 15 august 1769, in oraselul corsican Ajaccio ca fiu al unui avocat, Carlo Bonaparte.

Inca din copilarie, Napoleon s-a dovedit a fi un temperament iute si nelinistit.Se supara repede si tinea supararea, nu cauta prietenia nimanui si se purta cu toata lumea fara respect.

In 1784, la varsta de 15 ani, a terminat cu greu cursurile scolii din Brienne si a trecut la Scoala de ofiteri din Paris. In februarie, anul urmator, a murit tatal sau de aceeasi boala ce avea sa-l rapuna si pe el mai tarziu, cancerul la stomac( se presupune, istoricii inca dezbat moartea lui Napoleon, punand-o pe seama cancerului de stomac sau a otravirii cu arsenic), astfel ca tanarul ofiter a ramas raspunzator de soarta mamei, a fratilor si a surorilor. Inca din aceasta perioada timpurie s-a facut simtita capacitatea sa intelectuala " Daca pare ca sunt intotdeauna pregatit pentru orice activitate, faptul se explica prin aceea ca, inainte de a hotari ceva, reflectez indelung, caut sa prevad ce se poate intampla" Deseori il cita pe Rousseau, desi nu putem spune ca este un adept al ideilor Contractului social.

Devenit absolvent in septembrie 1785, Bonaparte este numit ofiter cu gradul de sublocotenent in regimentul de artilerie La Fere. A servit in garnizoanele de la Valence si Auxonne pana dupa izbucnirea Revolutiei Franceze in 1789, desi in aceasta perioada a fost in permisie timp de aproape doua luni in Corsica si Paris. Un nationalist corsican fervent, Bonaparte i-a scris liderului corsican Pasquale Paoli in mai 1789: „Pe cand natiunea pierea, m-am nascut eu. Treizeci de mii de francezi au fost vomitati pe malurile noastre, inecand tronul libertatii in valuri de sange. Astfel arata privelistea odioasa care a fost prima ce m-a impresionat."

Din momentul in care, la Saint-Cloud, in acea seara a lui 19 brumar (9-10 noiembrie, lovitura de stat) Murat raporta ca sala Consiliului celor 500 este goala, generalul Bonaparte a devenit pentru o perioada de 15 ani stapanul absolut al poporului francez, proclamandu-se prim consul. Cinci ani mai tarziu s-a incoronat ca Imparat al francezilor.

Dictatura lui Napoleon a fost o dictatura instaurata de burghezia contrarevolutionara, acea burghezie care adusese Franta aproape de pieire, acea burghezia care a ajuns la concluzia ca numai prin inabusirea democratismului revolutionar si sub ocrotirea unei guvernari autoritare, se putea asigura libera circulatie a capitalului particular.

Napolean si-a insusit aceste principii, a desfiintat, a creat si a modificat institutiile statului. " Ma fac cand vulpe, cand leu. Tot secretul guvernarii sta in a sti cand trebuie sa fi cand una cand alta", spunea Napoleon.
Cruzimea lui Napoleon a izvorat dintr-o totala indiferenta fata de oameni, in care nu vedea decat mijloace si instrumente.
Incoronat in prezenta papei Pius al VII-lea, el a spus cuvintele: „Imperiul inseamna pace".

Insa conducerea sa a dus la un lung sir de razboaie cu Anglia si cu monarhiile absolutiste (Rusia, Austria, Prusia) cauzate printre altele de rivalitatea dintre burghezia franceza si cea engleza pentru suprematie economica, dorinta monarhilor europeni de-a opri accesiunea lui Napoleon. Cu o armata mare, Napoleon a reusit sa obtina multe victorii asupra Austriei in 1805, prin batalia de Austerlitz si asupra Prusiei in 1806. Singura putere continentala care ii statea in cale era Rusia. Astfel ca in anul1807, au incheiat un acord prin care Europa era impartita intre imparatul Frantei si Tarul Rusiei, Alexandru I.

In anul 1812, Napoleon face o incercare dezastruasa de a invada Rusia, dareste invins. Astfel a inceput caderea lui Napoleon. In batalia de la Leipzig din 1813, Napoleon este infrant de catre cele cinci natiuni si este obligat sa abdice si este exilat in insula Elba, in anul 1814.
Dupa caderea lui Napoleon, guvernarea Frantei este preluata de dinastia Bourbonilor, mai exact de Ludovic al XVIII-lea, insa acest lucru se va dovedi, in scurt timp, prabusirea intregului imperiu.

Reincoronat dupa un an(aventura celor 100 de zile), Napoleon obtine cateva victorii, insa este infrant la Waterloo in anul 1815 si este silit sa plece in exil din nou, in insula Elba, unde a si murit in anul 1821.
Desi considerat un tiran de catre oponentii sai,( statutul de tiran este inca discutat de catre mare nume ale istoriei contemporane) el a ramas in istorie si datorita crearii Codului Napolenian, care a pus fundatiile legislatiei administrative si judiciare in majoritatea tarilor Europei de Vest. De asemenea, Napoleon a lasat ceea ce este cunoscut ca Primul Imperiu Francez sau Imperiul Napoleonian( desi destramat la scurt timp dupa exilul lui Napoleon), a carui intindere a cuprins aproape intreaga Europa continentala.

Din punct de vedere constitutional, Primul Imperiu Francez se refera atat la perioada dintre 1804 si 1814, de la sfarsitul Consulatului Francez pana la restaurarea Bourbonilor, cat si la perioada celor 100 de zile din1815.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.