Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Regele Ferdinand al Romaniei si Regina Maria 1919
1.847 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Bucuresti intre 1919-1940 si dupa
1.125 vizite - 0 comentarii
adaugat de mihaelasa
 
  Cele 444 de zile ale Crizei ostaticilor din Iran
1.136 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Regina Maria si Regele Ferdinand la Alba Iulia / 1919
2.021 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Enigma unui automat de jucat sah
987 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Noaptea este a lor - Parisul din 1919 pana in 1939
423 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  . Revolutia iraniana
698 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thereminul-instrument muzical
1.202 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pu-Yi: Ultimul Imparat al Chinei - Documentar
2.320 vizite - 0 comentarii
adaugat de alba
 
  Recurs la Istorie : Iuliu Maniu, destinul unei vieti
1.163 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Ultimul sah al Iranului - Reza Pahlavi (1919-1980)

 
 
 
 
 
Adaugat de zaharia 15.10.2016  Adauga la favorite 972 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mohammad Reza Pahlavi (1919-1980) a fost al doilea si ultimul sah al Iranului. Domnia sa a inceput in 1941 si a durat pana la 11 februarie 1979. Intreaga sa viata a fost plina de evenimente politice dure, de la venirea la putere (prin inlaturarea tatalui sau) si pana la moartea in exil, culminand cu plecarea sa din Iran sub presiunea Revolutiei Islamice. In anul 1941, URSS era invadata de Germania nazista (Operatiunea Barbarossa), iar aliatii cautau o cale de aprovizionare strategica pentru Stalin. Sahul Reza (tatal lui Pahlavi) nu a aprobat "Coridorul persan" pentru sustinerea URSS, afirmand ca Iranul este neutru.

Atunci, fortele anglo-rusesti l-au obligat sa abdice. La 19 septembrie 1941 a acces la tron Mohammed Reza Pahlavi. Acesta era primul fiu al sahului Reza, care a infiintat Dinastia Pahlavi (1925). Ca print mostenitor al tronului, Mohammad Reza a facut o parte din studii in Elvetia, apoi a urmat Academia militara din Teheran. Dupa dramatica sa ascensiune la functia suprema, sahul a fost confruntat in 1953 cu o situatie dificila: primul sau ministru, Mossadeq, a decis nationalizarea industriei de petrol - controlata de trusturi straine. Decizia n-a fost acceptata de Occident si fortele serviciilor secrete ale SUA si Marii Britanii au actionat pentru inlaturarea lui Mossadeq.

La aceasta operatiune, considerata o lovitura de stat, il intalnim pe directorul CIA, Allen Dulles, al carui frate, John Foster, era secretar de stat in mandatul lui Dwight Eisenhower. In 1953, inlaturarea lui Mossadeq s-a produs in doua etape. Prima a fost esuata si sahul a fost nevoit sa plece temporar in exil. Ulterior, schimbarea s-a facut, prim-ministru a devenit Fazllolah Zahedi (pro-occidental) si sahul a revenit in tara cu ajutorul CIA.

Cel putin doua atentate esuate a suferit sahul Mohammad Reza Pahlevi. In 1949, la deschiderea Universitatii din Teheran, el a scapat teafar dupa ce cinci focuri s-au tras asupra sa. In aprilie 1965, un atentator a reusit sa patrunda (nu se stie cum) in Palatul de Marmura, dar a fost ucis in timp util. Fara o confirmare limpede, exista o marturie a agentului sovietic KGB Vladimir Kuzichkin (care a tradat URSS pentru Marea Britanie) prin care se afirma ca sahul ar fi fost tinta unor atentate din partea URSS. Interesant este ca acest Kuzichkin a fost deconspirat de Ali Agca ca i-ar fi ordonat sa-l ucida pe Papa Ioan Paul al II-lea...

Sahul Mohammad Reza Pahlavi a introdus reforme modernizatoare in Iran prin "Revolutia Alba". Era vorba despre secularizare, acordarea dreptului de vot femeilor, imbunatatirea invatamantului etc. Sahul a fost prieten cu Occidentul, dar a schimbat calendarul islamic cu cel imperial. Astfel, in loc de a celebra calatoria profetului Mohamed de la Mecca la Medina, a fost aniversata cucerirea Babilonului de catre Cyrus cel Mare... Protestele din ce in ce mai puternice ale opozitiei au debutat in 1977 si au avut un apogeu la 8 septembrie 1978 ("Vinerea Neagra"), cand represiunile contra demonstrantilor au fost sangeroase.

Marsurile impotriva sahului au ajuns sa adune peste opt milioane de oameni, in tot Iranul. In octombrie 1978, el il amnestiaza pe ayatolahul Komeini, liderul opozitiei. Dar in ianuarie 1979, manifestantii au inceput sa distruga statuile sahului, care este nevoit sa plece la 11 februarie 1979. Si in exil a avut parte de o viata agitata, mai multe tari fiind nevoite sa renunte la acceptarea sa pe teritoriul lor. Foarte bolnav, sahul a fost acceptat si tratat in Egipt si a murit in 1980.

PAUL IOAN


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.