Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Comoara din insula (SUA 1990) Aventuri
9.081 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Comoara din insula (SUA 1990) Aventuri
3.571 vizite - 0 comentarii
adaugat de calul
 
  Insula comorilor(SUA 1990) Aventuri
2.131 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Persoanele disparute (SUA 1990) Mister
762 vizite - 0 comentarii
adaugat de corina
 
  Aventurile lui Ford Fairlane(SUA 1990)Actiune
1.377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batranul inflacarat SUA 1957) Drama,Aventura
1.220 vizite - 0 comentarii
adaugat de fane
 
  Pasajul desert-(SUA 1952) Western 62 min
227 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Casa Rusia (SUA 1990) Thriller /
1.516 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Roamanovii.O familie imperiala (Rusia 2000)Drama ist.
1.024 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Paris Is Burning (SUA 1990)
1.431 vizite - 0 comentarii
adaugat de bobo
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Trailers
 

 

Batranul si marea (SUA 1990)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.10.2016  Adauga la favorite 1.390 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
The Old Man and the Sea
Fara idmb

Regizor JUD Tailor
Singur intr-o barca pescuia batranul pe Gulf-Stream si trecusera optzeci si patru de zile fara sa-i cada vreun peste. In primele patruzeci de zile ii tinuse tovarasie un baiat. Dar cand s-a implinit sorocul acesta si peste tot n-au prins parintii i-au spus baiatului, fara doar si poate, batranul e un salao, adica un om mai ocolit de noroc nici ca se mai afla si, la porunca lor, baiatul a trecut pe alta barca ce din prima saptamana a prins trei pesti mari."
In cea de-a optzeci si cincea zi se prinde in undita batranului un marlin, un peste spada urias. Doua zile si doua nopti dureaza lupta indarjita dintre om si peste care trage barca dupa el in larg. In sfarsit rapus, marlinul este prea mare ca sa poata fi ridicat la bord si Santiago il leaga de barca lasandu-l in apa, dar, pe drumul de intoarcere, rechinii il devoreaza cu toata impotrivirea disperata a batranului, care revine la tarm epuizat si aducand cu el doar scheletul pestelui. Aceasta povestire aparent simpla reprezinta in realitate o adevarata parabola a conditiei umane, a invincibilitatii omului. Fiind pescar, Santiago nu exercita o profesiune oarecare, ci indeplineste un destin, un dat tot atat de inevitabil ca si acela de a fi om : “Poate ca n-ar fi trebuit sa fiu pescar! Il strafulgera un gand. Dar pentru asta am fost facut."
Lupta cu pestele simbolizeaza batalia omului cu existenta, incordare surda (ca atunci cand batranul strange in mainile ranite franghia de care trage din rasputeri uriasul venit din adancuri), infruntarea pe fata (ca la uciderea marlinului sau la lupta cu rechinii), iar rarele momente de destindere inseamna mai ales efort cotidian, bucuria, victoria si maretia infrangerii. Impulsul il constituie castigarea traiului de zi cu zi, dar lupta ajunge sa semnifice, dincolo de satisfacerea necesitatilor materiale, dorinta omului de a-si afirma propria valoare, ca justificare a existentei. Dar bucuria afirmarii, a triumfului este repede urmata de pierderea a ceea ce a fost dobandit cu truda si suferinta : “Era prea frumos ca sa dainuie" – este gandul batranului la atacul rechinilor. Iar cand isi pune singur intrebarea: “Si ce te-a infrant?", raspunsul este: “Nimic. [...] Am iesit prea in larg!", pescarul aparandu-ne astfel inscris intr-un mit al indraznelii si semetiei omului, care incepe cu Icar, prabusit fiindca se apropiase prea mult de soare.
Ca si la eroii tragediilor antice, maretia batranului consta in asumarea curajoasa a esecului, in depasirea lui prin pastrarea demnitatii umane. Simbolul scheletului urias cu care pescarul se intoarce acasa se opune simbolului maimutei albe din “Comedia moderna" a lui Galsworthy. Daca acesta din urma semnifica blazarea unei lumi superficiale, care gusta fara efort miezul fructului (adica placerile usoare ale vietii) si ii arunca nepasatoare coaja, scheletul pestelui simbolizeazaa in mod esentializat victoria morala a omului, satisfactia pe care i-o da nu castigul in sine, ci constiinta faptului ca si-a invingerii propriilor slabiciuni, ca si-a depasit propriile limite. Forta si maretia omului constau in faptul ca, pierzand o batalie, nu se lasa infrant, ci se pregateste de alta. “Batranul si marea" se incheie cu planurile de viitor pe care si le fac Santiago si baiatul. Descurajarea de moment a batranului face treptat loc unui optimism exprimat prin proiecte concrete, aparent marunte, dar care, prin insusi acest fapt, dau senzatia revenirii la viata.


Distributie: (vezi toti actorii)

Anthony Quinn
Santiago

Gary Cole
Tom Pruitt

Patricia Clarkson
Mary Pruitt

Joe Santos
Lopez

Valentina Quinn
Angela

Francesco Quinn
Santiago as a Young Man

Paul Calderon
Anderez


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.