Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Verdictul Istoriei - Stalin (UK 2013) Documentar 60 min
654 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Bodyguard-ul lui Stalin (Nikolai Vlasik) isi aminteste.
853 vizite - 0 comentarii
adaugat de corina
 
  Celalalt razboi al lui Stalin: subtitrat romana
1.292 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Wolf Messing - Intrare nestingherita la Stalin
1.286 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
00:20
  Inmormantarea lui Victor Hugo
1.489 vizite - 0 comentarii
adaugat de alecu
 
  O zi din viata unui dictator / Nebunia puterii
1.398 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Stalin - omul de otel ? / Documentar BBC
1.395 vizite - 0 comentarii
adaugat de aura
 
  Dwight Eisenhower, comandantul suprem
501 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul mortii lui Stalin
1.281 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
  Duminica neagra (Romania 2013) Drama,Documentar 14 min
499 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Stalin a murit otravit ?

 
 
 
 
 
Adaugat de escortgu 10.10.2016  Adauga la favorite 1.207 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Stalin a murit la varsta de 74 de ani, in 5 martie 1953, la resedinta sa de langa Moscova. Oficialii rusi au dat un comunicat in care spuneau ca Stalin a suferit o comotie cerebrala, in urma careia a murit.Rumorile au inceput sa apara, mai ales, printre oficialii rusi.

Se vorbea tot mai insistent despre un complot pusa la cale de Beria, seful serviciilor secrete rusesti.
In seara zilei de 28 februarie 1953, Stalin a chemat in biroul sau pe cei mai importanti lideri politici, inclusiv pe Beria si poarta discutii cu acestia pana la ora 4 dimineata. Apropiatii lui Stalin au fost nelinistiti a doua zi, cand au vazut ca Stalin nu iese din dormitorul sau. Avand interdictie sa intre in dormitorul acestuia, garda sa, a asteptat pana la orele 23, cand au fortat usa dormitorului.

L-au descoperit pe Stalin, cazut pe podea, nu putea sa vorbeasca, dar era constient. Trebuiau chemati medicii, dar niciun reprezentant al puterii nu dorea sa-si asume acest lucru. Beria a fost cautat ore intregi, pana cand a fost gasit si adus la resedinta lui Stalin. Beria a stabilit ca Stalin doarme si nu are nevoie de medici. Stalin a ramas singur toata noaptea, paralizat, pana a doua zi, cand s-a luat legatura cu medicii.
Beria se considera succesorul lui Stalin si se purta ca atare.

Svetlana, fiica lui Stalin isi aminteste ca tatal sau era inconstient, insa a avut un moment in care a privit asistenta si a facut un gest disperat cu mana stanga, ca si cum ar fi vrut sa arate ceva.

talin a murit si Hrusciov i-a succedat. Beria a fost impuscat in 25 iunie, invinuit ca ar fi atentat la viata lui Stalin. Stalin a avut oficial doua sotii. Prima s-a numit Ekaterina si a murit la patru ani dupa casatorie, de tifos.

Dupa moartea sotiei a ordonat ca toata familia acesteia sa fie executata. Fiul Ekaterinei, Iakov, dintr-o relatie anterioara lui Stalin, a fost luat prizonier in 1941 de catre nazisti. Stalin a refuzat sa-l salveze, neacceptand un schimb de prizonieri cu nemtii. Stalin a declarat atunci, ca el nu are copii si nu poate accepta schimbul de prizonieri.

Iakov a fost gasit mort intr-un lagar de concentrare din Germania. Nu se stie daca a fost sinucidere sau a fost asasinat. Cea de a doua sotie a lui Stalin a fost Nadejda, care s-a sinucis. A lasat un bilet in care arata viata grea pe care a dus-o alaturi de Stalin. Au avut doi copii. Baiatul, pe nume Vassili, a murit in 1962. Era alcoolic. Fiica lui Stalin s-a numit Svetlana. S-a indragostit de un regizor rus, de origine evreu, cu 24 de ani mai mare decat ea.

Stalin l-a trimis in gulagul rusesc. Svetlana a emigrat in America, dupa ce si-a abandonat cei doi copii in Rusia. Unul dintre copii era rezultatul relatiei cu regizorul rus. Copiii si-au renegat mama, pentru ca a cerut azil politic in SUA si au considerat-o la fel ca si regimul rus, tradatoare de tara. In 2005, un reputat istoric rus, aducea dovezi clare ca Stalin a murit otravit.

Se stie ca Stalin avea o sosie care il inlocuia de cate ori era nevoie. Aparitiile in public ii reveneau sosiei, Stalin preferand sa stea retras, departe de popor.

Avea temeri ca va fi asasinat. Documentele prezentate releva faptul ca Stalin a fost otravit in secret, in apartamentul sau din Moscova, iar persoana care a fost muribund pana in 5 martie era de fapt, sosia sa, care a murit tot prin otravire. Istoricii vorbesc despre o acerba lupta pentru putere pe care o duceau anumite grupari. Beria, unul dintre pretendentii la putere a pierdut, fiind executat. Rusia incepea o noua etapa in faurirea comunismului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.