Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Reconstituirea (Romania 1968) Lucian Pintilie / Drama
1.123 vizite - 1 comentarii
adaugat de nina
 
  Reconstituirea (Romania 1968) - Istoria unui film
4.416 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  De ce trag clopotele Mitica ? (Romania 1981)
2.308 vizite - 0 comentarii
adaugat de felix
 
  O vara de neuitat (Romania 1994) Lucian Pintilie
1.887 vizite - 0 comentarii
adaugat de marcus
 
  Balanta (Romania 1992) Drama Lucian Pintilie /
7.046 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Ultima noapte a copilariei (Romania 1969) Comedie
918 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dupa-amiaza unui tortionar (2001) cu Radu Beligan
1.498 vizite - 0 comentarii
adaugat de orly
 
  Weekend cu mama (Romania 2009) Drama
1.912 vizite - 0 comentarii
adaugat de terente
 
  Dupa-amiaza unui tortionar (Romania 2001) Drama
4.768 vizite - 0 comentarii
adaugat de antonia
 
  Sobolanii Rosii (Romania 1990) / Drama
2.610 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Trailers
 

 

Reconstituirea (Romania 1971) Lucian Pintilie

 
 
 
 
 
Adaugat de zorba 09.10.2016  Adauga la favorite 1.698 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
Nota IMDB: 8.3
   
 
Reconstituirea (1968) - Film intreg 99 minute HD

Nota IMDb:8,3


Filmul lui Lucian Pintilie, Reconstituirea, este bazat pe nuvela cu acelasi nume scrisa de Horia Patrascu, opera care porneste de la un fapt real petrecut in anii ’50 pe malul Timisului, in judetul Caransebes.

Filmul a fost interzis de regimul comunist dupa ce a rulat putin timp prin cinematografe de periferie si s-a dovedit un succes, el fiind relansat de abia in 1990.

Sub bagheta regizorala a lui Lucian Pintilie gasim o distributie formata din nume sonore ale scenei romanesti :
George Mihaita,
Vladimir Gaitan,
Emil Botta,
Ernest Maftei
si George Constantin.

Ceea ce pare o simpla procedura de a reconstitui un incident petrecut in urma cu o saptamana la localul Pescarus aflat pe malul Timisului, unde doi absolventi de liceu s-au imbatat si i-au spart capul unui chelner, iar apoi au daramat o baraca, se transforma intr-un fel de tortura emotionala asupra celor doi tineri implicati in incident : Vuica (George Mihaita) si Nicu (Vladimir Gaitan).

Acestia sunt adusi la locul faptei intr-o zi in care la stadionul din apropiere se disputa o partida de Divizia C in care se poate decide promovarea echipei locale in esalonul secund. Procurorul (George Constantin) aduce cu el o echipa de cineasti, fiind insotit si de profesorul universitar Paveliu (Emil Botta). Sub pretextul ca vor produce un film cu rol educativ, care sa fie difuzat in cluburi si baruri, cei doi tineri sunt obligati sa faca aceleasi lucruri pe care le-au facut si in seara incidentului: sa cante, sa sparga pahare, iar apoi sa se bata.

Filmat in alb-negru, filmul lui Lucian Pintilie este greu de digerat. Chiar daca este intesat cu scene umoristice, pe masura ce avanseaza, aduce in discutie teme grele, personajul lui Emil Botta, profesorul Paveliu fiind un fel de observator al societatii, care priveste, analizeaza, dar nu face nimic pentru a schimba ceva. Intreaga distributie se comporta magistral, dar Emil Botta si Ernest Maftei realizeaza doua roluri secundare de neuitat.

Nu cred ca voi uita vreodata scena in care Paveliu intra in local si cere “Crema de mandarine. Oriental." si bea pahar dupa pahar pentru ca apoi sa se transforme intr-un filosof care observa nereguli grave in procedura de reconstituire.

Finalul este celebru, dar nu vi-l voi dezvalui in cazul in care nu ati vazut filmul, dar George Mihaita are o replica memorabila. Simtindu-i sfarsitul, Nicu il intreaba pe Vuica daca il doare, iar acesta ii raspunde: “Ma doare, ma. Ma doare. Ma doare-n cur."

Lucian Pintilie, Credit foto: Mircea Cantor
Foto: ICR NY In urma succesului de public si de presa al primelor zile din retrospectiva integrala Lucian Pintilie de la Museum of Modern Art din New York, co-organizata de ICRNY, Laurence Kardish, curatorul sef al departamentului de film, si-a anuntat intentia de a propune achizitionarea filmului Reconstituirea pentru colectia permanenta a muzeului.

Dupa o cronica entuziasta a filmului Niki Ardelean, colonel in rezerva, aparuta in The New York Times, in seara de 1 martie a avut loc deschiderea retrospectivei Lucian Pintilie la MoMA.

O sala arhiplina l-a aplaudat in picioare pe regizorul roman dupa ce acesta a facut introducerea filmului care l-a consacrat, Reconstituirea, impartasind, cu umor si emotie, povestea intalnirii sale cu Charlie Chaplin, la inceputul anilor 70, pe un platou de filmare din Londra. Morala introducerii: un artist este urmarit de trac oricat de spectaculoasa ar fi cariera sa. Prezentat intr-o noua copie, filmul Reconstituirea a impresionat un public american care nu avusese inca ocazia sa il vada.

Dupa ce in urmatoarele doua zile, Niki si Flo, Duminica la ora 6, Balanta si De ce trag clopotele, Mitica? au continuat sa umple salile de la MoMA, Laurence Kardish, senior curator al departamentului de film, si-a anuntat intentia de a propune achizitionarea filmului Reconstituirea pentru colectia muzeului.

Achizitia, odata aprobata de comisia MoMA, ar face ca filmul sa fie disponibil pentru membrii muzeului si pentru studenti. Se vor putea organiza, de asemenea, proiectii private la cerere si pelicula va fi prezentata in alte programe si retrospective ale muzeului, din New York si din America, in anii urmatori.

In seara de 2 martie regizorul roman a participat la evenimentul de la ICR New York care i-a avut ca protagonisti pe invitatii speciali ai retrospectivei, Mariana Mihut si Victor Rebengiuc, intr-o discutie moderata de Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Filmului Romanesc de la New York. Timp de o ora si jumatate, cei doi artisti au impartasit cu generozitate romanilor din diaspora, care au umplut sala ICRNY, experienta lucrului cu Lucian Pintilie, in film si in teatru. “Pentru mine, sa joc la Pintilie a fost o a doua facultate", a spus Victor Rebengiuc, in timp ce Mariana Mihut considera ca spectacolul Revizorul de la Bulandra i-a marcat definitiv cariera.

“Pintilie este regizorul care stie perfect cum sa lucreze cu actorii, nu te lasa pana nu obtine exact ce vrea. Inainte de filmari repetam ca la teatru.

Filmam de obicei intre 20 si 30 de duble pentru fiecare scena". In ziua urmatoare, Mariana Mihut si Victor Rebengiuc au introdus o alta capodopera de-a lui Lucian Pintilie, filmul De ce trag clopotele, Mitica?, interzis timp de zece ani de cenzura comunista. “Acest film a fost arestat si trimis la Jilava, acolo se inchideau si filmele, nu numai oamenii", a declarat Victor Rebengiuc.

Retrospectiva Lucian Pintilie continua pana in data de 12 martie. Retrospectiva a fost realizata de ICR New York in colaborare cu Laurence Kardish (Senior curator in cadrul MoMA) si Mihai Chirilov.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.