Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Attila - Regele cuceritor al hunilor
1.408 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caligula si coruptia din Imperiul roman
464 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Attila - Supranumit flagelul lui Dumnezeu
547 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legiunea romana
1.735 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regatul uitat Axum
802 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recurs la Istorie : Iuliu Maniu, destinul unei vieti
1.167 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine au fost Constantin si Elena!
740 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ziua Imnului Romaniei - Muzica si versuri
2.258 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum a fost construit Imperiul Rus
1.213 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
  S-a intamplat astazi 14 Februarie
858 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Attila Hunul - Invingatorul Imperiul Roman

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 04.10.2016  Adauga la favorite 1.340 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Intre anii 434 si 453, hunii condusi de catre neinfricatul Attila au invins Imperiul Roman. Au pornit invazii in sudul Balcanilor in provincii precum Grecia, Gaul si Italia.

Dintre toti conducatorii barbari ai lumii Romane, Attila este cel mai cunoscut nume
La peste 1.500 de ani de la moartea lui Attila, iata 8 lucruri despre regele Hunilor:

1.A avut parte de educatie privilegiata

In ciuda stereotipului de nespalat si needucat, Attila s-a nascut in cea mai puternica famile din nordul fluviului Dunarea. Attila, impreuna cu fratele sau Bleda, au fost instruiti in arta arcului, a luptei cu sabia si a calariei.De asemenea, putea vorbi atat latina cat si gotica, a invatat strategii militare si de tactica.

2.Primul lucru pe care l-a facut Attila dupa ce a preluat puterea a fost sa negocieze o pace de scurta durata cu romanii

Dupa moartea unchiului sau in 434, Attila si fratele sau au preluat puterea asupra imperiului Hun. Prin primul decret propus Attila dorea sa faca pace cu estul Imperiului Roman. Pentru a se mentine pacea intre Huni si Romani, imparatul Theodosius trebuia sa plateasca anual 700 de galbeni. Cativa ani mai tarziu, Attila a sustinut ca tratatul a fost incalcat si a pornit o serie de atacuri devastatoare asupra estului Romei. Revolta lui Hun ajungand aproape de Constantinopol il forteaza pe Theodosius sa plateasca 2.100 de galbeni pe an.

3.Si-a ucis fratele pentru a detine intreaga putere asupra imperiului

Dupa pacea din 443, hunii s-au retras in Ungaria. Sursele sunt incerte in ceea ce priveste ce s-a intamplat in urmatori ani. Scriitorul roman Priscus afirma ca ,,Bleda, regele hunilor, a fost asasinat ca urmare a comploturilor organizate de catre fratele sau Attila’’. In urmatorii ani ,Attila a condus noi revolte asupra Imperiului Roman.

4.A invadat orasul Gaul doar pentru a obtine o sotie




Honoria, sora lui Valerian al-III-lea , imparatul Romei de vest, ii trimite lui Attila un inel si ii cere ajutor. Tanara era promisa unui mariaj de afaceri cu un aristocrat roman. Attila a inteles gestul ca pe o propunere si din aceel moment el o considera pe Honoria noua lui sotie. Tanara a sustinut ca nu a cerut acest mariaj, insa Attila nu s-a dat batut atat de usor.

5.In batalia de la campia Catalunia, Attila a suferit singura sa infrangere

200.000 de soldati huni au incercat, in 451, sa invadeze orasul Gaul. Parteneriatul dintre generalul Flavius Aetius si regele vizigotilor Theodoric I a reusit sa il infranga pe Hun in batalia din campia Catalunia.

6.In ciuda dorintei sale legendare pentru aur, Attila traia modest

Conform spuselor lui Priscus, dupa vizita in fortareata regelui, scriitorul a observat ca atunci cand hunii organizau un banchet, fiecare oaspete era servit cu mancaruri alese servite in farfuri de aur. Attila, insa, manca numai carne dintr-o strachina de lemn, cana sa era din lemn in timp ce ceea a oaspetilor era facuta din aur si argint.



7.Moartea sa a fost una oribila si misterioasa

Chiar daca Attila incerca sa obtina promisiunea facuta de Honoria , razboinicul a decis sa isi gaseasca alta sotie. O femeie frumoasa pe nume Ildico. In timpul nuntii din 453 mirele a mancat si a baut pana noaptea tarziu. In dimineata urmatoare, gardienii au spart usa camerei regelui, l-au gasit pe Attila mort. Aparent Atila ar fi sangerat pe nas in timpul noptii si s-ar fi inecat cu propriul sange.

8.Nimeni nu stie unde este inmormantat

Conform scrierilor lui Priscus, pentru a comemora moartea lui Attila, soldatii sai si-au uns fetele cu sange si au calarit in cerc in jurul cortului regelui. In aceea noapte, trupul lui a fost pus in trei sicirie: unul de aur, unul de argint si unul de fier. A fost inmormantat impreuna cu armele celor pe care i-a invins.Conform legendei, Attila a fost ingropat in albia unui rau deraiat dupa inmormantare, ulterior raul si-a reluat cursul, acoperind mormantul regelui hunilor.

Sursa: History


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.