Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cautatorii de comori si epava corabiei Griffin
905 vizite - 0 comentarii
adaugat de dobre
 
00:20
  Inmormantarea lui Victor Hugo
1.475 vizite - 0 comentarii
adaugat de alecu
 
  Jimmy Hoffa - Sindicate,mafia si frauda / Documentar RO
1.407 vizite - 0 comentarii
adaugat de sarba
 
  Razboiul de 30 de ani
1.013 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ultimul dintre Tarii Rusiei - Moartea unei dinastii
1.824 vizite - 0 comentarii
adaugat de lazar
 
  Istoria Regelui David / Subtitrat
1.083 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Guelfii si ghibelinii - O nebunie a istoriei
2.458 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Istoria Regelui David / Documentar subtitrat RO
1.535 vizite - 0 comentarii
adaugat de sarba
 
  Inceputurile Civilizatiei Maya - National Geographic
1.134 vizite - 0 comentarii
adaugat de odette
 
  Cine l-a omorat pe Alexandru cel Mare?
881 vizite - 0 comentarii
adaugat de jupan
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Gloria si disparitia exploratorului Amundsen

 
 
 
 
 
Adaugat de paul 19.09.2016  Adauga la favorite 559 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Roald Amundsen si-a anuntat retragerea dupa succesul expeditiei Norge, avand o faima enorma, mai ales in tara sa natala, Norvegia.

La 23 mai 1928, dirijabilul Norge, rebotezat Italia, a pornit intr-o noua expeditie polara, de aceasta data cu un echipaj compus numai din italieni, sub comanda lui Umberto Nobile.

Din nefericire dirijabilul s-a prabusit pe banchiza polara la aproximativ 120 km nord-est de Nordaustlandet, Svalbard, intr-o pozitie avand coordonatele 81°14′N 28°14′E.

Noua din cei zece membri ai echipajului au supravietuit prabusirii, dar au ramas complet izolati si in pericol de moarte, neavand posibilitatea de a se inapoia pe continent.

Imediat dupa aflarea acestei tragedii a inceput un amplu efort international de salvare a supravietuitorilor. Acest efort, la care au participat aviatori norvegieni, rusi, suedezi si finlandezi, contrasta puternic cu apatia si reactia lamentabila a guvernului fascist italian.

La aflarea vestii prabusirii dirijabilulului Italia, Roald Amundsen a acceptat imediat sa ia parte la o misiune de salvare a membrilor expeditiei italiene, cu toate ca avusese diferende cu Umberto Nobile, datorita modului in care acesta isi asumase meritele expeditiei Norge.

La 18 iunie 1928, impreuna cu pilotul norvegian Leif Dietrichson, cu cel francez Rene Guilbaud si cu alti trei francezi, Amundsen a pornit la bordul unui hidroavion francez Latham 47 in cautarea membrilor expeditiei Italia. A fost ultima data cand au mai fost vazuti in viata, hidroavionul disparand cu toti cei de la bord.

Mai tarziu a fost gasit pe mare, in apropiere de Tromso, doar un flotor al hidroavionului si ramasitele unui rezervor de combustibil. Se presupune ca hidroavionul s-a prabusit din cauza cetei undeva in Marea Barents, Amundsen si ceilalti membri ai echpajului murind pe loc sau la scurt timp dupa aceea. Corpul lui nu a fost niciodata gasit, desi autoritatile norvegiene au continuat cautarile pana in luna septembrie a acelui an.

In august 2009 marina regala norvegiana a efectuat cercetari amanuntite pentru a gasi ramasitele avionului cu care se prabusise in urma cu 81 de ani Amundsen, utilizand un submarin Hugin 1000. A fost explorata o zona de circa 100 km2 in apropierea Insulei Ursilor (la jumatatea distantei dintre Capul Nord si Svalbard), dar fara niciun rezultat.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.