Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ella Fitzgerald - The First Lady of Song
1.565 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Billie Holiday - Biografie
1.106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ella Fitzgerald - The First Lady of Song / Part 1
1.361 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ella Fitzgerald - The First Lady of Song / Part 4
1.357 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Ella Fitzgerald - The First Lady of Song / Part 3
1.350 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Ella Fitzgerald - The First Lady of Song / Part 6
1.193 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ella Fitzgerald - The First Lady of Song / Part 2
1.132 vizite - 0 comentarii
adaugat de otelul
 
  Ella Fitzgerald - The First Lady of Song / Part 10
1.129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ella Fitzgerald - The First Lady of Song / Part 5
936 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ella Fitzgerald - The First Lady of Song / Part 7
911 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Ella Fitzgerald - The First Lady of Song / Part 9

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.09.2016  Adauga la favorite 1.152 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ella Fitzgerald (n. 25 aprilie 1917, Newport News, Virginia - d. 15 iunie 1996, Beverly Hills, California) a fost o renumita cantareata de jazz americana, supranumita "The First Lady of Song". Cu un registru vocal exceptional de trei octave, s-a remarcat prin puritatea vocii si intonatiei, o imensa muzicalitate si prin capacitatea de improvizare, in mod particular in stilul scat. A primit de 13 ori cunoscuta distinctie "Grammy Award".

Alaturi de cintaretele Billie Holiday si Sarah Vaughan, a contribuit la dezvoltarea stilului vocal interpretativ modern in muzica de jazz. Colaborarea ei cu Louis Armstrong si Count Basie, precum si numeroasele turnee in cadrul seriei "Jazz At The Philarmonic" au facut-o cunoscuta in lumea intreaga. Deschisa multor impulse muzicale moderne, de la intonatiile sud-americane pana la stilul Soul, dar si pentru Blues, Swing sau Bebop, Ella Fitzgerald a lasat posteritatii o opera bogata, eternizata in sute de inregistrari discografice.


Ella Fitzgerald s-a nascut la 25 aprilie 1917 in Newport News, statul Virginia. In timpul copilariei visa sa devina dansatoare, dar, la sfatul prietenilor, incepe sa cante si ia parte la mai multe competitii. In ianuarie 1934, in varsta de 16 ani, castiga finala la "Wednesday Amateur Show" a teatrului "Apollo" din Harlem (New York). Este remarcata de Bardu Ali din orchestra lui Chick Webb, care o angajeaza in formatia lui in 1935 si Ella incepe sa cante cu regularitate la spectacolele din teatrul "Savoy" din Harlem. In acelasi an inregistreaza primul disc cu titlurile "Are You Here To Stay" si "Love And Kisses", precum si celebrul "If You Cant't Sing It, You'll Have to Swing It". In scurt timp se dezvolta ca excelenta cantareata de Swing, in 1937 revista de jazz "Down Beat" o alege drept cea mai buna cantareata a anului.

Dupa moartea lui Chick Webb in 1939, preia conducerea orchestrei sub numele de "Ella Fitzgerald and Her Famous Orchestra". Dupa o scurta casatorie (1940-1942) cu Benny Kornegay, care va fi anulata, incepe o cariera ca solista si primeste angajamente in diverse cluburi de noapte impreuna cu orchestrele "Delta Rhythm Boys", "Ink Spots" si "Mills Brothers". In 1945, inregistreaza un deosebit succes alaturi de trompetistul Dizzy Gillespie ca virtuoasa in genul scat (improvizatii vocale fara cuvinte) in stilul Bebop. Doi ani mai tarziu apare pentru prima data pe scena teatrului "Carnegie Hall" din New York impreuna cu saxofonistul Charlie Parker. Cu ajutorul impresarului Norman Granz incepe seria de concerte "Jazz At The Philarmonic", la care va participa pana la desfintarea acestora in 1967. Cantecele interpretate de ea sunt compuse de cei mai cunoscuti compozitori americani, ca George Gershwin (impreuna cu orchestra lui Nelson Riddle), Cole Porter, Duke Ellington si inregistreaza discuri in albumele "Ella Sings Gershwin" (1950), "The Cole Porter Songbook" (1956), "The Duke Ellington Songbook" (1957), "The Irving Berlin Songbook" (1958). Impreuna cu orchestra lui Duke Ellington, intreprinde turnee in Europa si America de Nord. Concertele erau deschise cu celebra compozitie a lui Duke Ellington, Take the "A" Train, Ella Fitzgerald fiind una din rarele interprete vocale ale acestei dificile bucati muzicale. Legendare au ramas aparitiile ei alaturi de trompetistul Louis Armstrong in concerte sau in opera "Porgy and Bess" de George Gershwin, in care interpreta cu deosebita sensibilitate faimoasa arie "Summertime". Ca actrita si cantareata a aparut in filmele muzicale "Pete Kelly's Blues" (1955), "St. Louis Blues" (1958), "Let No Man Write My Epitaph". A fost casatorita cu celebrul bassist Ray Brown.

Cariera sa a fost temporar intrerupta in anul 1966 din cauza unei severe afectiuni oftalmologice - dezlipire de retina. A suferit o interventie chirurgicala si timp de mai multe luni n-a mai aparut in public. In anii ce au urmat, anii '70, inregistreaza mai multe discuri ("Take Love Easy", 1973 cu Joe Pass, "Ella and Oscar", 1975 cu Oscar Peterson, "A Classy Pair", 1979 cu Count Basie). In anul 1992 a sustinut ultimul sau concert. Apoi starea sanatatii sale se deterioreaza, fiind diagnosticata cu diabet. Pe acest fond, apar complicatii cardio-vasculare. Din cauza unor obstructii arteriale, un an mai tarziu, in 1993, i se amputeaza ambele gambe. Ella Fitzgerald moare la 15 iunie 1996 in Beverly Hills, California.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.