Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Billie Holiday - Biografie
1.106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jimi Hendrix - Cel mai mare chitarist din istorie
1.299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Reka Nagy
4.370 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Baritonul Nicolae Herlea-In memoriam
1.423 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Charli Chaplin - Un geniu al cinematografiei
1.309 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sarah Vaughan
1.034 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gene Kelly
1.261 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari actori - Jeremy Irons
1.118 vizite - 0 comentarii
adaugat de sanda
 
  Relatia Marianne Faithfull cu Mick Jagger
854 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Actritele celebre ale anilor ’60 - Jane Fonda
983 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Billie Holiday - Una din cele mai mari nume ale jazzului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.09.2016  Adauga la favorite 1.137 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Billie Holiday (n. 7 aprilie 1915, Philadelphia – d. 17 iulie 1959), cunoscuta si sub numele de Lady Day, a fost dintre cele mai mari nume ale jazzului, alaturi de Sarah Vaughan si Ella Fitzgerald.
Pe cand avea 3 ani, parintii ei divorteaza, ramanand in grija mamei si a rudelor. La inceputul anilor '30 se muta la New York si se va prostitua alaturi de mama sa. Stabilita in cartierul Harlem, Holiday incepe sa cante in diverse cluburi.

In jurul anului 1932 a fost “descoperita" de catre John Hammond la un club ce se numea Monette’s. Primul cantec inregistrat apare un an mai tarziu – in 1933 - "My Mother's Son-In-Law". In aceasta perioada are primele succese ca dansatoare. Pe 23 noiembrie canta la teatrul Apollo – dupa care primeste critici favorabile. Mai tarziu va lucra cu alte legende ale jazz-ului - Lester Young, Count Basie, sau Artie Shaw – fiind una din interpretele de culoare ce colaboreaza cu muzicieni albi. Cu toate acestea – inca era nevoita sa intre prin usa din spate in fata spectatorilor. In jurul anilor '40 devine dependenta de heroina – ea recunoscand ca fumeaza marijuana inca de la 13 ani. Consumul de droguri i-a afectat si vocea – si au facut ca inregistrarile sa nu mai fie asa pline de viata – ca la inceput – ci mai pesimiste.

Impactul ei asupra altor artisti nu poate sa nu fie luat in consideratie. Chiar si dupa ce a murit, Billie Holiday a influentat cantarete ca Janis Joplin sau Nina Simone. In anul 1972 Diana Ross a interpretat-o in filmul Lady Sings the Blue, realizat dupa autobiografia ei. In 1987 cei de la U2 lanseaza piesa “Angel of Harlem", un tribut adus celei care a fost Billie Holliday. Viata ei personala era la fel de tumultoasa cum spunea si in cantece. In 1947 petrece 8 luni in spatele gratiilor pentru ca detinea heroina. Cu toate ca a fost foarte celebra si a plecat in multe turnee prin Europa si in toata lumea, dupa moarte averea ei era de 750 de dolari. Pe 17 iulie 1959, din cauza cirozei, se stinge din viata. Billie Holliday avea doar 44 de ani.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.