Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria poporului evreu -Secretele ingropate ale Bibliei
743 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Popoarele Bibliei - Fenicienii
1.243 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Filistenii - Pe urmele uriasului Goliath
756 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Johann Gutenberg si Revolutia tiparului
758 vizite - 0 comentarii
adaugat de kafka
 
  Popoarele Bibliei - Asirienii / Documentar / 25 min
1.594 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
  Formarea Poporului Roman (Romana)
482 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regele David - Poet si razboinic
1.922 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria poporului evreu
1.400 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul reginei din Saba: adevar sau legenda?
1.528 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Istoria bradului de Craciun
1.116 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Popoarele Bibliei - Filistenii

 
 
 
 
 
Adaugat de micle 21.08.2016  Adauga la favorite 949 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Filistenii au fost o natiune tribal cruda si curajoasa care a trait in sud-vestul Palestinei, pe coasta Marii Mediterane. Numele lor se traduce prin “imigranti". Uneori, ei au fost numiti si “poporul marii" migrand probabil spre Palestina din Insula Creta sau Caftor (Gen. 10:14; Amos 9:7).
Influenta lor asupra lumii de atunci a fost suficient de mare pentru ca intreg tinutul Canaanului sa primeasca numele de Palestina (“tara filistenilor"). In Biblie, filistenii sunt mentionati cu proeminenta in doua perioade istorice distincte: pe vremea lui Avraam (aproximativ 1.900 i.Hr.) si pe vremea imparatilor Saul si David (aproximativ 1.200 – 1.00 i.Hr.).
Filistenii din timpul lui Avraam au fost un neam de oameni pasnici si domoli. Sistemul lor politic administrativ avea in frunte un imparat, Abimelec, care-i conducea dintr-o cetate-capitala (Gen. 26:1,8).
Mai tarziu, filistenii au ajuns numerosi, expansionisti si cruzi. Ei si-au organizat teritoriile ocupate in cinci regate locale, grupate intr-un fel de confederatie. Iata numele celor cinci regate: Ascalon, Asdod, Ecron, Gat si Gaza (Iosus 13:3; judecatori 3:3). Dintre judecatori, Samson a ramas celebru prin vitejia arata de el in luptele cu filistenii (Judecatori 13 – 16). In timpul lui Eli, filistenii au incercat sa cucereasca toata tara evreilor. Rezistenta depusa de acestia a fost firava, filistenii reusind sa captureze pana si “Chivotul Domnului" (1 Samuel 4:1-22).

Pe vremea lui Samuel, filistenii au distrus cetatea Silo, care servise ca centru de inchinaciune al evreilor. Asuprirea exercitata de ei asupra evreilor a fost sucificient de mare pentru a-i face pe cei din semintia lui Dan sa-si paraseasca vatra daruita de Dumnezeu si sa se stramute in nordul Palestinei.
Amenintarea filisteana a fost motivul pentru care evreii au cerut de la Domnul un imparat care sa-i uneasca si sa-i conduca in lupta.
Pe vremea celor dintai imparati ai lui Israel, filistenii aveau arme puternice de fier, in timp ce evreii se luptau insa cu prastii si arcuri (1 Sam. 13:19-22).

Saul, cel dintai imparat al Israelului, si fiii sai, au cazut pe campul de lupta intr-o astfel de batalie cu filistenii (1 Sam. 31:1-4). Cel de-al doilea imparat al lui Israel, viteazul David, s-a luptat si el cu filistenii, biruindu-i de data aceasta si punand capat dominatiei lor asupra evreilor (1 Cronici 18:1). Imparatii din Israel si Iuda au mai avut de luptat din cand in cand cu filistenii, dar acestea au fost conflicte minore.
Exista prea putine detalii pentru a putea reconstrui sistemul religios al filistenilor. Biblia mentioneaza cateva zeitati din sistemul lor politeist: Dagon, Astarteea si Baal Zebub. Existau temple la Gaza (Jud. 16:21, 23-30), Asdod (1 Sam. 5:1-7) si Ecron (2 Regi 1:1-16). Lui Dagon I se aduceau jertfe de catre toti domnitorii filistenilor (1 Sam 16:23), iar barbatii care plecau la lupta obisnuiau sa poarte la gat “miniaturi ale chipurilor idolesti" (2 Sam. 5:21).

Nebucadnetar, imparatul Babilonului, si-a extins dominatia asupra intregii lumi cunoscute de atunci. El a cucerit si cetatile filistenilor, iar pe locuitori i-a deportat pe alte meleaguri ale imperiului. Aceasta a fost ultima referinta despre acest popor pe paginile istoriei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.