Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum sa indepartezi ceara si pesticidele de pe fructe
567 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legume si fructe
837 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gustari sanatoase
1.077 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa te feresti de raceala!
230 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa iti hranesti iguana
1.093 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum poti curata mai rapid un ou fiert (2 metode)
643 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  30 DE IDEI SI TRUCURI INCREDIBILE CU FRUCTE
586 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  9 variante de gustari delicioase, sanatoase pt. scolari
1.517 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  9 variante de gustari delicioase si sanatoase
860 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dieta pe timp de canicula
347 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Metode de scoatere a chimicalelor de pe fructe si legume

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 04.07.2016  Adauga la favorite 654 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cele mai multe vegetale sunt tratate cu ierbicide si pesticide, care pot fi eliminate prin folosirea unor solutii de curatare.
Legumele si fructele sunt „agresate" in fel si chip pana ajung in casele noastre: sunt stropite din belsug pentru a se pastra cat mai bine, iar culegatorii, masinile de transport sau tarabele din piete le pot contamina cu bacterii precum listeria, salmonella, E.coli.
„Multi poluanti si pesticide care raman pe suprafata alimentelor sunt lipofile. Simpla spalare cu apa nu le va indeparta", explica specialistul in igiena alimentara Corina Zugravu.
Expertii detaliaza cateva metode de a elimina din pericolele de pe aceste alimente.
1. DETERGENT DE VASE. Chiar daca multi nu vor fi de acord cu aceasta metoda, detergentul de vase poate fi folosit pentru a spala fructele si legumele. „Folositi putin detergent, mai ales la varza si salata", spune nutritionistul. Se clateste bine apoi, pentru a se indeparta spuma. Nu se spala cu detergent fructele sau legumele taiate.
2. APA CU OTET. O alta metoda traditionala este clatirea cu apa si otet de mere. Se umple un bol mare de salata cu apa in care se toarna otet de mere. Se foloseste aproximativ o lingura de otet pentru fiecare litru de apa. Legumele sau fructele se lasa in apa timp de cinci minute si se curata apoi mizeriile. In cazul cartofilor, morcovilor sau pastarnacului, se pot curata folosind o perie curata. Se clatesc apoi temeinic, sub un jet de apa rece.
3. BICARBONAT DE SODIU. Se pun vegetalele intr-un castron cu apa in care se adauga trei-patru lingurite de bircabonat de sodiu. Se lasa pret de cateva minute si apoi se clatesc sub un jet puternic de apa. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit si la curatarea frigiderului, pentru a scapa de mirosurile neplacute.
4. APARAT CU APA ACTIVA. O solutie tehnica pentru a elimina din pesticide este un aparat disponibil de putin timp pe piata, care foloseste asa-numita „apa activa" ce degradeaza pesticidele de pe suprafata vegetalelor si le transforma in substante inofensive.
Pesticidele si poluantii de pe alimente nu se elimina doar prin simpla curatare a acestora cu apa.
Topul vegetalelor cu pesticide: marul, cel mai contaminat, ceapa, cea mai sigura. Merele, frunzele de telina sau strugurii sunt printre cele mai contaminate cu pesticide, in timp ce ceapa sau vinetele sunt cele mai sigure. Spalarea elimina doar 20% din aceste substante toxice.
Un raport recent al Environmental Working Group (EWG) prezinta care sunt produsele cele mai contaminate cu pesticide, in incercarea de a ajuta oamenii sa consume cat mai multe vegetale sigure.
„Beneficiile fructelor si legumelor depasesc riscurile expunerii la pesticide. Ghidul nostru lamureste care sunt fructele si legumele cu cele mai multe reziduri de la pesticide, care ar trebui inlocuite cu produse organice. Astfel, se poate diminua substantial riscul de a introduce in corp pesticide, prin evitarea celor mai contaminate vegetale", spun autorii.
Raportul amintit analizeaza date puse la dispozitie de autoritatile americane, insa si pe piata europeana nivelul contaminarii e apropiat. Medicii atrag atentia ca pesticidele pot cauza grave probleme hormonale, dar si sterilitate, cancer sau malformatii la copii.
Jumatate dintre fructele produse in UE sunt contaminate.
Mai exact, potrivit EWG, in topul alimentelor contaminate cu pesticide se afla marul, urmat de telina, capsuni, piersici, spanac, nectarine, struguri. Din acelasi top negativ mai fac parte ardeiul gras, cartofii, afinele si salata verde. Pe lista alimentelor cu mai putine reziduri de pesticide se numara ceapa, porumbul, ananasul, avocado, mazarea, mango, vinetele, pepenele galben, kiwi, varza si pepenele rosu.
Potrivit unui raport din 2008, 49,5% dintre fructele si legumele produse in tarile din Uniunea Europeana sunt contaminate cu pesticide, cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata. Printre cele mai contaminate sunt strugurii, bananele, ardeii si merele. Specialistii romani spun insa ca produsele autohtone sunt tratate mai putin si mai sanatoase. Pentru eliminarea partiala a pesticidelor de pe legume si fructe o solutie este spalarea lor.
„Nu recomand spalarea cu detergent, cum am mai auzit, pentru ca ceea ce se depune pe fruct de la detergenti nu se mai spala bine, ci doar cu apa. Apoi, fructe precum citricele nu se pot spala, in pori sunt grasimi si acolo se acumuleaza pesticidele", comenteaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Specialistul in alimentatie este de parere ca „mai bine am manca mai putin si mai sanatos, fiindca am ajuns sa fim multi si tarati. Ar trebui revizuita complet paradigma actuala in ceea ce priveste hrana: sa se treaca de la profit la sanatate", propune specialistul.
Solutia bio.
Alternativa mai sigura la vegetalele cu pesticide sunt cele bio (termenul echivaleaza cu ecologic sau organic). Acestea sunt produse care au fost obtinute fara a se utiliza fertilizatori chimici, pesticide, medicamente sau organisme modificate genetic. Pentru ca un aliment sa fie etichetat eco trebuie sa fie produs sub o stricta monitorizare a unui organism independent de certificare. Un produs ecologic trebuie sa poarte pe ambalaj doua sigle: AE – Agricultura Ecologica, si cea a organismului de certificare (exemplu XCERT 024).
Tehnologie noua.
Aparatul care elimina pesticidele cu apa activa este o inovatie care promite eliminarea majoritatii pesticidelor de pe legume si fructe va fi lansata la inceputul anului viitor de compania Philips. E vorba despre un dispozitiv care functioneaza cu asa numita apa activa. „Aceasta sparge chimicalele, apoi le neutralizeaza. Dispozitivul functioneaza asemeni unei masini de spalat, are un furtun pe care apa se scurge", a explicat David Zhuang cu ocazia prezentarii in premiera a aparatului la Eindhoven.
Tehnica nu prespune folosirea de aditivi sau chimicale. „Elemenul cheie e apa activa, care accelereaza degradarea naturala a pesticidelor si le transforma in substante care nu mai sunt toxice. Lansarea de anul viitor va fi facuta initial in China", au mai anuntat reprezentantii companiei


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.