Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Acidul uric din urina
963 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Suc de nuca de cocos
1.617 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Guta
2.165 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scapa de acidul fitic
14 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 semne de INFECTIE URINARA
259 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ACIDUL ALFA LIPOIC si rolul sau benefic
100 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pietre la rinichi
2.399 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Simptome de GUTA, boala mancatorului de carne
81 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 semne ca ai RINICHII BOLNAVI
204 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dieta corecta a bolnavului de guta
2.031 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Acidul uric din urina

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.05.2016  Adauga la favorite 1.163 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
DESCRIERE TEST

Testul pentru acidul uric din urina masoara cantitatea de acid uric dintr-o proba de urina stransa pe parcursul a 24 de ore. Acidul uric rezulta din descompunerea naturala a celulelor organismului si a alimentelor consumate. Cea mai mare parte din acidul uric este eliminata de organism prin urina. O cantitate mai mica este eliminata de corp prin scaun. Daca organismul produce prea mult acid uric, nivelul din urina va creste. Daca rinichii nu reusesc sa il elimine in mod normal din sange, nivelul de acid uric din urina va scadea. Nivelul crescut de acid uric in organism poate duce la formarea de cristale solide in articulatii. Aceasta rezulta in afectiunea denumita guta. In cazul in care guta nu este tratata, cristale de acid uric se formeaza in articulatii si tesutul adiacent, formand astfel depuneri dure sub forma de cocoloase. Nivelurile mari de acid uric in urina pot cauza pietre la rinichi.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru masurarea acidului uric din urina se efectueaza pentru a vedea daca pietrele la rinichi s-au format din cauza nivelului mare de acid uric din organism, dar si pentru a gasi cauza cresterii nivelului de acid uric din sange si pentru a alege un tratament adecvat.

PREGATIRE PACIENT

Nu trebuie luate masuri speciale in pregatirea pentru testul de acid uric din urina. Nu este necesar sa va abtineti sa consumati lichide inainte de test. De fapt, trebuie sa beti lichide suficiente in timpul colectarii probei pentru a preveni deshidratarea. Totusi, in perioada de colectare a urinei nu trebuie sa consumati alcool deoarece acesta reduce cantitatea de acid uric eliminata de rinichi.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul pentru masurarea acidului uric din urina se efectueaza pe o proba de urina colectata in decursul a 24 de ore. Cand urinati in prima zi de colectare, trebuie sa va goliti complet vezica, dar nu colectati aceasta urina, ci urmatoarele urinari. Notati-va ora la care ati urinat pentru a marca inceperea celor 24 de ore pentru colectare.

In urmatoarele 24 de ore, colectati toata urina. Medicul va va pune la dispozitie in prealabil un recipient de volum mai mare, circa 4 litri. Recipientul contine o cantitate mica de conservant. Urinati intr-un recipient mic si curat iar apoi turnati urina in recipientul mare. Nu atingeti interiorul recipientului. Pastrati recipientul la frigider timp de 24 de ore. Goliti-va vezica pentru ultima data la sfarsitul perioadei de colectare. Turnati si aceasta urina in recipientul de 4 litri. Este important sa nu contaminati proba de urina cu hartie igienica, par pubian, fecale, sange menstrual sau alte materii.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Nu se creeaza nici un disconfort pe intreaga perioada de colectare a urinei.

RISCURI

Colectarea de urina pe o perioada de 24 de ore nu va expune la nici un risc.

REZULTATE

Valorile normale ale acidului uric din urina variaza in functie de laboratorul care efectueaza testul. Rezultatele normale pentru barbati se incadreaza intre 250-800 de miligrame pentru o proba de urina colectata in 24 de ore, iar pentru femei, 250-750 miligrame.

Valorile mari de acid uric din urina pot fi un rezultat al unor afectiuni cum ar fi:
◾leziuni la nivelul ficatului;
◾intensificarea descompunerii celulelor din organism care este cauzata de unele forme de cancer (leucemie, limfom) sau anemie hemolitica, insuficienta cardiaca;
◾alte afectiuni ca dependenta de alcool, ciroza hepatica, obezitate, psoriazis, hipotiroidism, niveluri scazute in sange ale hormonul paratiroid;
◾intoxicare cu plumb, alimentatie precara;
◾o afectiune genetica rara numita sindromul Lesch-Nyhan.

Prezenta de acid uric in cantitati mari in urina mai poate fi un rezultat al:
◾medicamentelor, cum ar fi diureticele, vitamina C, doze mici de aspirina zilnice, sau medicamente pentru tratarea leucemiei, limfoamelor sau tuberculozei;
◾consumului de alimente bogate in purine, cum ar fi organe de animale (ficat, creier), carne rosie (vita, miel), vanat (caprioara), unele fructe de mare.
◾consumului de alcool, in special de bere.

Valorile scazute de acid uric in urina pot fi cauzate de:
◾guta, cand organismul produce acid uric in cantitati normale dar rinichii nu il elimina la capacitate normala;
◾afectiuni ale rinichilor care impiedica rinichii sa filtreze acidul uric din sange in urina;
◾deficiente de acid folic sau intoxicare cu plumb;
◾consum foarte scazut de proteine;
◾prea multa aspirina.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Exista factori care pot influenta rezultatele testului, factori legati de simptome sau de istoricul medical al pacientului. Aceste rezultate vor fi interpretate in mod corect de catre medicul dumneavoastra:
◾In mod normal, femeile au un nivel de acid uric mai scazut ca barbatii;
◾Unele medicamente pot duce la cresterea nivelului de acid uric din urina. Acestea includ: diureticele, vitamina C, aspirina si unele medicamente folosite pentru a trata leucemia, tuberculoza si limfomul;
◾Alte medicamente pot duce la scaredea nivelului de acid uric din urina. Acestea includ insulina, Allopurinolul, si unele diuretice;
◾Consumul de alcool pe perioada colectarii de urina in vederea testului poate scadea cantitatea de acid uric din urina;
◾Urina trebuie colectata pe o perioada de fix 24 de ore altfel rezultatele nu pot fi precise;
◾Efortul fizic intens sau o dieta bogata in purine (ficat, creier, rinichi, mazare sau fasole si unele specii de peste) influenteaza rezultatele aratand o crestere a nivelului de acid uric in urina;
◾Materialele folosite in radiografii pot creste nivelul de acid uric din urina.

ALTE INFORMATII

Daca aveti o cantitate mare de acid uric in urina, asta nu inseamna neaparat ca suferiti de guta. Daca nivelul de acid uric din urina este mare dar, nu prezentati simptome, nu este necesar sa luati medicamente pentru tratarea gutei.

Daca suferiti de pietre la rinichi, doctorul va va recomanda un tratament cu Allopurinol chiar daca nivelul de acid uric din urina nu este mare. O persoana care este diagnosticata cu pietre la rinichi va fi tratata indiferent de rezultatele testului de acid uric din urina.

Acidul uric poate fi de asemenea masurat in sange.
Persoanele care sufera de guta se afla in pericol de a avea si pietre la rinichi. Cam 10% din pietrele de rinichi sunt formate din acid uric.
De asemenea, chimioterapia poate duce la cresterea nivelului de acid uric in organism


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.