Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Oameni geniali care erau de fapt nebuni
1.437 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Parabole din Pateric - (Rusia 2010) Patea 1 / 55 minute
1.083 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  O lectie de viata !
1.160 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O lectie de viata adevarata.....
1.109 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Citate celebre, maxime, cugetari, aforisme despre viata
3.976 vizite - 0 comentarii
adaugat de coloana
 
  Dalai Lama - 18 reguli pentru a avea o viata linistita!
1.235 vizite - 0 comentarii
adaugat de ionut
 
  Puterea zambetului
2.485 vizite - 0 comentarii
adaugat de grisa
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 14
2.851 vizite - 0 comentarii
adaugat de copa
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 17
2.353 vizite - 0 comentarii
adaugat de copa
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 12
1.964 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

Viata ciudata a astronomului Tycho Brahe

 
 
 
 
 
Adaugat de Alexandra 13.05.2016  Adauga la favorite 1.200 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Timp de 300 de ani, moartea astronomului Tycho Brahe a fost considerata de istorici a fi un eveniment tragicomic.

In 1601, astronomul se afla la masa unui banchet tinut in Praga (Brahe era Matematician Imperial la curtea Imparatului Rudolf al II-lea). Acesta consumase cantitati colosale de alcool si avea nevoie sa mearga la toaleta. Din nefericire, legile politetii de la acea vreme priveau cu ochi buni aceste dorinte, astfel ca Brahe a ramas asezat la masa timp de mai multe ore, in ciuda faptului ca-i era tot mai incomod. Zile intregi dupa acest eveniment, Brahe a avut dureri groaznice si probleme in a urina. La 11 zile dupa banchet, astronomul a murit la vasta de 54 de ani, cauza aparenta fiind uremia provocata de faptul ca vezica i-a pleznit – cu alte cuvinte, un caz fatal de politete.

In 1901, insa, aceasta ipoteza a inceput sa se clatine. Atunci cand ramasitele lui Brahe au fost exhumate, autopsia a identificat urme de mercur in barba astronomului, ceea ce sugera ca celebrul om de stiinta ar fi putut fi otravit. Istoricii au inceput imediat sa-l suspecteze pe Johannes Kepler, care la acea vreme era asistentul lui Brahe.

De altfel, relatarile lui Kepler referitoare la ultimele zile ale lui Brahe, in care sunt descrise simptome tipice unei afectiuni a vezicii, reprezinta principala sursa de informatii istorice referitoare la moartea lui Brahe. Drepturile asupra eforturilor depuse de Brahe si datele astronomului i-au revenit lui Kepler, acesta intrand in istorie dupa ce a reusit ulterior sa calculeze orbitele planetelor. Fara observatiile lui Brahe, acest lucru nu ar fi fost posibil. De aceea, unii istorici au speculat ca ar fi fost posibil ca Kepler sa-l fi ucis pe Brahe din cauza ambitiei sale sau ca urmare a rivalitatii profesionale. Alti istorici l-au suspectat pe regele Danemarcei, care l-ar fi banuit pe Brahe ca a avut o aventura cu mama sa.

Un nou studiu ofera un raspuns acestor speculatii. O echipa de cercetatori danezi si cehi au efectuat noi teste asupra hainelor lui Brahe si asupra mostrelor de par si de oase obtinute in urma exhumarii din noiembrie 2010. Concluzia oamenilor de stiinta a fost ca Brahe prezenta prea putin mercur in corp pentru ca acesta sa fi putut fi cauzator de moarte.

„Avea, intr-adevar, urme de mercur in barba, insa si dumneavoastra veti prezenta urme de mercur in barba daca ati avea una", explica Dr. Jens Vellev, de la Universitatea Aarhus. „Cantitatea de mercur era comparabila cu cea intalnita astazi la oamenii aflati in viata", a explicat coordonatorul cercetarii.

„Este imposibil ca Tycho Brahe sa fi fost omorat", a adaugat Vellev. De asemenea, cercetatorul a eliminat ca potentiala cauza a mortii o combinatie de toxine. „Daca ar fi existat alte otravuri in barba, le-am fi detectat in cadrul analizelor efectuate", spune profesorul.

Brahe a avut o viata spectaculoasa, plina de realizari stiintifice. A fost ultimul mare astronom care a lucrat fara ajutorul unui telescop, a avut propria tipografie, le-a dezvaluit multor tineri tainele stiintei, a scris lucrari importante (precum De Nova et Nullius Aevi Memoria Prius Visa Stella) si a pus fundamentele unor ipoteze importante, ce aveau sa fie demonstrate ulterior de alti oameni de stiinta (precum Kepler).

Brahe si-a pierdut o parte din nas in urma unui duel cu sabiile din 1566, care a pornit de la o disputa pe tema unor formule matematice. De aceea, acesta a purtat o proteza de arama pentru restul vietii. De asemenea, Brahe era extraordinar de bogat, detinand la un moment-dat un elan ca animal de companie. Acesta a murit dupa ce s-a imbatat cu bere si a cazut pe scari.

Brahe a avut parte de una dintre cele mai ciudate morti din istorie, insa in aceasta privinta recordul este detinut de Eschil, celebrul autor de tragedii din Grecia antica. Legenda spune ca Eschil a murit dupa ce un vultur a dat drumul unei testoase deasupra capului sau chel si lucios, pe care l-a confundat cu o piatra.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.