Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cele mai spectaculoase cetati medievale din Romania
140 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Dashtadem -Armenia
380 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Erbil
837 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Semendria
760 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Rasnov
844 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
02:28
  Cetatea Colt - Hunedoaara (Castelul din Carpati)
1.905 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
  Cetatea medievala Saschiz
368 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Romana de la Halmyris, Delta Dunarii
356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  . Cetatea Ineului
78 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Medievala Enisala
36 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Cetatea Liteni

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.04.2016  Adauga la favorite 825 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cetatea Liteni (Cetatea Geczy, Cetatea Lita), este o cetate medievala construita la 3 km sud-vest de satul Liteni (in maghiara Magyarleta) din judetul Cluj pe o stanca deasupra Vaii Iara.

Cetatea Liteni este inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania in anul 2010
Ruinele cetatii (unele din cele mai pitoresti ruine medievale din Ardeal) se afla la cca 30 km sud-vest de municipiul Cluj-Napoca si la cca 30 km nord-vest de municipiul Turda, pe drumul dintre Luna de Sus si Buru, in apropierea cetatii aflandu-se si statiunea Muntele Baisorii.



Atestata documentar din anul 1324 sub numele „Castrum Leta", cetatea a avut un trecut foarte zbuciumat. In anul 1405 imparatul Zsigmond Luxemburgi (Sigismund de Luxemburg, 1368-1437) a daruit cetatea orasului Cluj, mai tarziu a impartit mosiile cetatii in trei parti: lui Jakcs Janos, lui Vana (un judecator) si lui Laszlo (voievod de Beius). Dupa moartea imparatului Sigismund de Luxemburg cetatea a trecut mai intai in proprietatea lui Losonczi Dezso, iar mai tarziu (dupa anul 1441) in proprietatea lui Herepei Mark. In anul 1456, Ioan de Hunedoara (Janos Hunyadi) a daruit cetatea unei verisoare a lui Pongracz Janos (Csolnokosi Klara). Dupa ce familia acesteia s-a stins, cetatea a trecut succesiv in mainile mai multor proprietari (Perenyi Orsolya, Corvin Janos, Balassa Ferenc, Artanhazi Bornemissza Boldizsar s.a.). A fost grav avariata ca urmare a exploziei magaziilor de pulbere din subteranele cetatii la 12 februarie 1562, in urma unui asediu. In 1569 ruinele si padurile aferente din vecinatate au fost daruite lui Geczy Janos care a facut cetatea din nou locuibila, descendentii lui locuind aici timp de un secol (pana aproximativ in a doua jumatate a secolului al XVII-lea). Numeroase legende se leaga de numele Geczy (numele "Cetatea Geczy" vine din aceasta perioada). Nu exista date precise asupra datei si cauzelor abandonarii definitive a cetatii, dar este probabil ca aceasta s-a petrecut in timpul luptelor Curutilor condusi de Francisc Rakoczi al II-lea la inceputul secolului al XVIII-lea.

Pe Harta Iosefina a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 094), cetatea apare sub numele de „Altes SchloY" (“Vechiul Castel").


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.