Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ecocardiografia
1.240 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  25 alimente utile in BOLILE DE INIMA -
675 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  25 alimente utile in BOLILE DE INIMA - sfaturi nutritie
651 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Furculita si cutitul – Cat de rau mancam
2.852 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa elimin secretii din plamani?
205 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Metode de a ucide colesterolul
920 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alimentelor care „curata“ vasele de sange
857 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coacaze rosii
1.572 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  AI GRIJA DE RINICHII TAI
669 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Convulsiile febrile
1.036 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Bolile arterelor coronare

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.04.2016  Adauga la favorite 1.200 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Arterele coronare sunt vasele care hranesc muschiul inimii (miocard). Ingustarea (stenoza) sau inchiderea (ocluzia) acestor vase duce la suferinta muschiului inimii pana la moartea unei parti din miocard (infarct).

Tratament chirurgical

Arterele coronare bolnave pot fi tratate chirurgical, operatia fiind denumita bypass aorto-coronarian sau pontaj aorto-coronarian. In cadrul acestei interventii se ocoleste zona de stenoza sau ocluzie a vasului cu ajutorul unor conducte biologice (grefon) – artere sau vene recoltate de la pacient de la nivelul unor zone care pot functiona in lipsa lor.

Ocluzia_unei_artere_coronare

Operatia de bypass se poate realiza astfel:
•Pe cord oprit. Pentru a efectua interventia pe cord oprit, inima trebuie exclusa din sistemul circulator. Astfel, se utilizeaza un aparat de circulatie extracorporeala care preia sangele care ar trebui sa fie prelevat de inima, il trece printr-un oxigenator care inlocuieste functia plamanilor si, apoi, il reintroduce in circulatie pentru a hrani restul corpului prin intermediul unei artere. Astfel, inima poate fi pusa in acest timp in repaus, oprita.
•Pe cord batand. Pentru aceasta interventie, nu se mai utilizeaza aparatul de circulatie extracorporeala, inima continuand sa bata pe tot parcursul interventiei. Confortul operator se obtine cu ajutorul unor ustensile speciale. Se creeaza astfel o zona imobila si curata, fara sange, limitata la 1-2 cm atat cat este nevoie pentru a efectua legatura (anastomoza) intre grefon si artera coronara. Pentru ca sangele nu este trecut prin aparatul de circulatie extracorporeala, se obtine reducerea riscurilor operatorii generate de aceasta (sindrom inflamator post-operator). Din acest motiv, in cadrul Cardiac Center al Spitalului Monza, preferam sa efectuam interventiile de bypass aorto-coronarian pe cord batand.



Grefoanele care se utilizeaza pentru bypass pot fi artere sau vene, acestea din urma avand o rata de inchidere mai mare decat arterele. Din acest motiv avem tendinta de a folosi arterele in mod frecvent. Grefoanele arteriale utilizate sunt ambele artere mamare interne (care se gasesc pe suprafata interioara a toracelui) sau arterele radiale (care sunt localizate la nivelul antebratului; acestea se utilizeaza de la nivelul membrului dominant).

In cazul in care numarul de bypass-uri necesare este limitat la unul, maximum doua, iar unul dintre ele este la nivelul arterei interventriculare anterioare a inimii (descendenta anterioara), interventia se poate efectua si prin abord minim intercostal (submamar) sau prin mini-sternotomie. Incizia nu depaseste 8-12 cm, in timp ce abordul clasic presupune o incizie care se efectueaza prin taierea sternului pe mijloc (sternotomie mediana), in acest caz incizia avand o lungime de 15-22 cm. In afara de avantajul estetic, interventia mini-invaziva are avantajul duratei mici de spitalizare (3-4 zile), dar si al unei recuperari post-operatorii de scurta durata (10 zile). Interventia se efectueaza obligatoriu pe cord batand.



In cadrul Cardiac Center, se opereaza si complicatiile infarctului miocardic. Astfel, pe langa efectuarea bypass-urilor aorto-coronariene necesare, se corecteaza si eventuala insuficienta mitrala ischemica, se rezeca anevrismele sau pseudo-anevrismele ventriculului stang si se inchide defectul de sept interventricular post-infarct.

Tratament interventional

Revascularizarea miocardica prin angioplastie coronariana reprezinta o procedura sigura, cu un procent mare de succes si complicatii reduse.

In serviciul nostru sunt folosite in mod curent, cu indicatii precise, stenturile farmacologic active de ultima generatie, care au demonstrat un beneficiu important pentru reducerea riscului de reingustare a vasului tratat. In cazuri speciale, sunt utilizate catetere cu balon care elibereaza medicamente antiproliferative in peretele vasului in caz de reobstructie a stenturilor implantate anterior sau de boala a vaselor mici.

O atentie deosebita este acordata pacientilor cu diabet zaharat si celor care au fost supusi interventiei de bypass aorto-coronarian. Pacientii care sufera de diabet zaharat au boli vasculare difuze in mai multe organe pentru care primesc tratament specific, multidisciplinar, avand ca rezultat tratarea bolii pe diferite segmente vasculare.

Pacientii care au suferit deja un bypass cardiac gasesc in angioplastia coronariana un real ajutor in cazul bolii obstructive a vaselor utilizate pentru bypass, evitand riscul reinterventiei chirurgicale, care ar putea produce complicatii mai mari. Chiar si pacientul octogenar, care sufera de boala coronariana severa, si care are, de asemenea, boli asociate ce presupun un risc vital ridicat in cazul interventiilor cardio-chirurgicale clasice, poate fi tratat prin interventii endovasculare. Cea mai complexa interventie este cea prin care se implanteaza percutanat o noua valva aortica in cazul stenozei (ingustarii) aortice.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.