Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pot sa mananc oua daca am steatoza hepatica?
382 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ficatul gras (steatoza hepatica) - cauze, diagnosticare,
937 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cat de GRAS este FICATUL tau ?
367 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  9 Alimente benefice ficatului gras (steatoza hepatica)
668 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alimentul care ajuta la regenerarea ficatului!
80 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alimentul care ajuta la regenerarea ficatului!
68 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce trebuie sa faci daca esti diagnosticat cu ficat gras
1.191 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cancerul hepatic
1.064 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Talasemia
163 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Consuma Corect Omega 3. Omega 3, 6, 9
270 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Steatoza hepatica

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.04.2016  Adauga la favorite 1.280 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Steatoza (ficatul gras) reprezinta acumularea de grasime la nivelul ficatului. Cand este prezenta si inflamatia (obiectivata de cele mai multe ori prin cresterea valorilor unor enzime hepatice numite transaminaze), boala se numeste steatohepatita si poate progresa catre ciroza si chiar hepatocarcinom (cancer al ficatului).
Steatoza implica acumularea de trigliceride si alte lipide la nivelul hepatocitelor, ca urmare a unui metabolism defectuos al acizilor grasi care ar putea fi cauzat de un dezechilibru intre aportul energetic si arderi, prin afectarea mitocondriilor (precum in cazul alcoolului), prin insulino-rezistenta sau prin afectarea receptorilor si enzimelor implicate in acest proces metabolic.
Ficatul gras prezinta doua tipuri principale:
- steatoza alcoolica
- steatoza non alcoolica
Singura diferenta dintre cele doua este consumul de alcool. Daca depaseste 20 g pe zi la femei si 30 g pe zi la barbati, putem vorbi de steatoza alcoolica
Alcoolul este una dintre principalele cauze ale steatozei hepatice, cel putin in tara noastra.
Steatoza non-alcoolica este asociata cu obezitatea, intoleranta la glucoza si diabetul zaharat, dislipidemia, fiind descrisa ca manifestare in cadrul sindromului metabolic.
Sunt considerati de asemenea factori de risc: anumite medicamente, chirurgia de bypass gastric, dislipidemia, malnutritia, pierderea rapida in greutate, diferite produse chimice, pesticide, boala Wilson.
sus
Simptomele ficatului gras
Majoritatea pacientilor cu steatoza nu prezinta simptome, dar unii dintre ei pot raporta oboseala, slabiciune sau durere subcostala dreapta. Multi se prezinta pentru analize modificate ale functiei hepatice, descoperite intamplator, la examenele de rutina.
Boala hepatica avansata se caracterizeaza prin simptome de gravitate precum icter, edeme sau ascita (lichid in cavitatea peritoneala). La examenul fizic, se mai poate decela hepatomegalie (marirea in dimensiuni a ficatului), iar in cazuri mai avansate (ciroza), apare si splenomegalie (marirea in dimensiuni a splinei
sus
Investigatii radioimagistice si de laborator
Analize de sange: testele functionale hepatice, indeosebi enzimele hepatice, pot ajuta medicul la stabilirea diagnosticului. In steatoza hepatita, enzimele hepatice ALT si AST pot fi crescute, iar GGT creste in special in boala hepatica asociata cu consumul de alcool. In steatoza non+alcoolica, sunt observate deseori cresteri ale lipidelor serice (colesterol, trigliceride) sau ale glicemiei (glucozei serice).
Proceduri imagistice. Ecografia abdominala, dar si tomografia computerizata si examenul RMN pot releva steatoza hepatica.
Evaluarea fibrozei hepatice. In cazul in care se suspecteaza o boala hepatica mai avansata, pot fi necesare teste care sa puna in evidenta in ce masura ficatul este afectat de fibroza (o forma de cicatrizare a tesutului hepatic, care poate aparea in timp ca urmare a inflamatiei celulelor hepatice). Fibroza poate fi evidentiata atat printr-o procedura invaziva (biopsia hepatica, adica prelevarea unei mici probe de tesut hepatic cu ajutorul punctiei cu un ac special), cat si prin teste non-invazive (Fibroscan sau FibroMax).
Conduita terapeutica (tratament) pentru steatoza hepatica
Dieta
Stoparea consumului de alcool este recomandata in ambele cazuri de steatoza.
De multe ori, este necesara pierderea in greutate, caci multi pacienti cu steatoza sunt supraponderali.
Se recomanda o dieta bogata in proteine si cu continut scazut de grasimi si glucide (hipolipidica, hipoglucidica). Trebuie redus in primul rand consumul de grasimi saturate care trebuie inlocuite cu lipide nesaturate precum cele continute in peste, ulei de masline, nuci. Includeti de asemenea cereale integrale in dieta, precum paine integrala, orez brun.
Trebuie cosumate multe fructe si legume, pentru efectul lor antioxidant.
Controlati-va diabetul. Urmati instructiunile medicului dvs. pentru a controla boala diabetica de care suferiti. Luati medicamentele asa cum vi s-a recomandat si monitorizati-va corect glicemia.
Exercitiul fizic
Exercitiile fizice asociate dietei alimentare cresc masa musculara si sensibilitatea tesuturilor la insulina. Incercati sa faceti cel putin 30 de minte pe zi de exercitii fizice. Urcati pe scari in loc sa folositi liftul de cate ori aveti ocazia. Mergeti mai mult pe jos si mai putin cu masina personala sau autobuzul
https://www.youtube.com/watch?v=s68qPgplmEM
Ficat marit
Ficatul marit, care se mai numeste si hepatomegalie, reprezinta o crestere in dimensiuni a ficatului, indiferent de cauza. In unele cazuri, atat ficatul cit si splina se maresc simultan numindu-se hepatosplenomegalie. Ficatul este unul dintre organele tractului digestiv care contribuie la procesele de digestie si realizeaza si multe alte functii esentiale. Aceste functii includ productia bilei care ajuta la digestia anumitor alimente; participa la formarea unor substante importante, cum ar fi hormonii; eliminarea toxinelor din sange, inclusiv a medicamentelor, alcoolului si drogurilor; controlul depozitelor de grasimi si a productiei si eliberarii colesterolului.
Ficatul marit fara alte simptome nu este observat. O persoana nu poate simti in mod normal ca are ficatul marit. In schimb, este uneori descoperit de medic in cursul unui examen clinic. In mod normal, marginea ficatului iese la suprafata chiar la marginea inferioara a coastelor (cutiei toracice); este subtire si ferma si nu poate fi simtita decat la unele persoane in timpul unui inspir profund. Chiar daca persoana realizeaza un inspir profund, un ficat marit poate fi palpat sau nu de catre medic.
Cresterea ficatului apare de obicei ca urmare a unor afectiuni hepatice legate de consumul excesiv de alcool, insuficienta cardiaca congestiva, boala depozitelor de glicogen, hepatita virala, cancer hepatic si statoza hepatica (ficat gras).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.