Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pe urmele Bibliei - Muntele Tabor
1.224 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Pe urmele Bibliei - Capernaum
1.562 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Pe urmele Bibliei - Mormantul din Gradina, Ierusalim
1.492 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Pe urmele Bibliei - Ierusalim
1.410 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Pe urmele Bibliei - Muntele Maslinilor
1.270 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Pe urmele Bibliei - Cezareea
1.798 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Rastignirea lui Isus din Nazaret
1.773 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Pe urmele Bibliei - Golgota
1.708 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Papa Francisc -UE si riscul mortal al lipsei de valori
1.120 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Floriile - Intrarea Domnului in Ierusalim
1.542 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

Pe urmele Bibliei - Marea Galileei

 
 
 
 
 
Adaugat de luca 25.03.2016  Adauga la favorite 1.247 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Lacul Tiberiada impreuna cu tarmul sau ,care face parte din Tara Sfanta ,este foarte important atat pentru crestinism ,cat si pentru iudaism .

Vizitatorii ,care poposesc pe malurile Lacului Tiberiada ( Tiberias ) ,cauta , fara exceptie urme si locuri legate de viata lui Iisus Hristos ,asa cum sunt ele descrise in Biblie .Cartea sfanta mentioneaza ca aici Iisus i-a indemnat pe Petru si alti trei apostoli sa devina " pescari de oameni " .Dupa inmultirea miraculoasa a painii si a pestilor ,cu care a hranit 5.000 de oameni in apropiere de Betsaida ,Iisus le-a poruncit discipolilor sa traverseze apa pentru a ajunge la Capernaum .In timpul calatoriei , un vant puternic a luat cu asalt lacul ,speriindu-i de moarte pe discipoli care ,fiind pescari cu experienta ,stiau prea bine ce pericol ii ameninta .Iisus a sosit insa la ei mergand pe apa , a domolit vantul si a linistit valurile .

Lacul Rabinilor

Lacul Tiberiada este situat in nord-estul Israelului .Tinutul deluros din preajma acestui bazin este relativ slab populat .In trecut ,insa, aici au existat orase infloritoare care intretineau schimburi comerciale animate cu aproape intreaga lume cunoscuta la vremea respectiva .Pe malurile lacului ,se intersectau principalele artere comerciale de transport ale Orientului Apropiat.Nu este deci de mirare ca unele asezari antice au ajuns sa fie mentionate in Biblie .Pana in ziua de astazi ,dintre ele a supravietuit numai Teverya( Tiberias) .Acest oras cu 40.000 de locuitori de pe malul vestic al lacului este centrul celei mai mari regiuni agricole israeliene .Sistemul complex de canale de irigatii face posibila cultivarea bananierilor ,a curmalilor si a vitei de vie chiar si in acest climat arid.

Teverya ( Tiberias ) a fost intemeiata in secolul I d.Hr. de Iron Antipa .Tetrarhul ,conducator al iudeilor din mila Romei ,a botezat orasul in cinstea imparatului Tiberiu .Dupa distrugerea Ierusalimului de catre romani in anul 70 d.Hr. ,Teverya ( Tiberias ) a avansat la rangul de centru rabinic.In urbe se intrunea Marele Sanhedrin ,cea mai importanta adunare a invatatilor evrei .

In preajma anului 400 ,aici a fost elaborata versiunea din Ierusalim a Talmudului ,cu cele doua parti ale sale ,Misna si Ghemara .Talmudul ramane si azi cartea sfanta a iudaismului .Sub stapanirea bizantina si araba ,asezarea evreiasca locala a cunoscut o perioada de inflorire .Dupa secolul al XII-lea ,ea a intrat insa in declin .talmudul ,opera fundamentala a iudaismului

Pentru iudaism ,Teverya ( Tiberias ) este un oras de o importanta deosebita .Aici se afla mormantul lui Moise Maimodine ( 1135-1204) . Filosful evreu a redactat Misna Tora ( " repetarea legii") , o opera fundamentala a gandirii juridice evreiesti .Cartea ,scrisa intre anii 1170 si 1180 ,cuprinde 14 volume ,la a caror imbunatatire autorul a lucrat pana la moarte.

Lacul Tiberiada , un lac ,patru nume

In nordul Israelului ,la vest de Inaltimile Golan care apartin Siriei ,dar raman sub ocupatia statului evreu ,se afla Lacul Tiberiada .Prin bazinul sau , a carui intindere pe directia nord-sud masoara 21 kilometri ,curge Iordanul ,fluviu care a dat numele statului Iordania ,vecin estic al Israelului .Lacul Tiberiada seamana ,prin conturul sau ,cu un cap de om cu fata intoarsa spre est ,cu o claie mare de par la nord ( unde bazinul atinge latimea maxima de aproximativ 13 kilometri ) si cu o barba ascutita indreptata spre sud.Suprafata lacului este de 166 kilometri patrati .

Numele actual al bazinului ,Lacul Tiberiada ,suna destul de putin cunoscut pentru majoritatea turistilor .Insa ,la auzul numelui de " Genezareth " ,cei mai multi fac legatura cu lacul pomenit in Biblie .Acest rezervor de apa ,care poarta si alte denumiri ( Marea Galileii , Yam Kinneret ) , figureaza la loc de cinste in mai multe episoade biblice .Numele arab contemporan al Lacului Tiberiada este Bahr Tabariya.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.