Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Tornadele fenomene incredibile -
125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Terra interior si exterior
408 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viteza fatala - In savana
625 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata padurii
190 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata padurii. Orhideele
56 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai ciudate si mai frumoase biserici din lume
207 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cersetori fara masca
481 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iudeea: Desertul biblic misterios
275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea serpilor
987 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De unde am venit?
286 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ce sunt tornadele?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.03.2016  Adauga la favorite 809 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Tornado (span. tornar = a se intoarce,, participiu tornado; tornear = rasucire), sau Tromba puternica, vant foarte puternic ce actioneaza pe un areal redus, sub forma de vartej de aer fiind frecvent pe teritoriul Americii de Nord unde e numit si twister.
Vantul se roteste in atmosfera pe o axa verticala, fiind in corelatie cu miscarile de convectie a aerului insotit de nori negri de furtuna (Cumulus si Cumulonimbus). Tromba vartejului de aer se inalta de la suprafata pamantului pana la nivelul norilor, aceasta definitie a lui Alfred Wegener (1917) este valabila si azi.
Procesul de formare al vartejului este complex, fiind azi inca in faza de cercetare, vantul ia nastere cand anumite conditii climaterice sunt indeplinite.
Fiind legate de anumite zone geografice si zile calendaristice. In Evul Mediu, ele erau considerate ca fiind „duhuri rele''
Tornada se formeaza atunci cand o cantitate imensa de aer cald (ciclon) urca si aerul rece (anti ciclon) coboara, prin deplasare se formeaza o palnie. Din cauza incalzirii globale, au ajuns sa se formeze tornade si in Romania.[1]
Convectia umeda este una din conditii, sub actiunea actiunii solare, si o sursa de energie fiind vaporii din atmosfera
O anumita conditie atmosferica teobila care admite urcarea rapida a aerului supraincalzit, care sufera in straturile superioare de aer o racire rapida
Un rol important il joaca situatia in care se afla fronturile vecine de aer, paralel cu o convectie umeda unde racirea se produce latent, are loc si o convectie uscata, aceasta confruntare dintre cele doua fronturi alcatuiesc formarea trombelor de vant, care la inceput au o intensitate mica dar pot sa creasca la intensitatea unui tornado, care poate sa dureze de la cateva secunde pana la cateva ore.
Pana acum s-a masurat la o tornada din Oklahoma la data de 3 mai 1999 la Bridge Creek, o intensitate de 496 ± 33 km/h, care pe scara Fujita corespunde gradului F-5.
Aceste vanturi „bantuie" mai frecvent vara timpuriu, rol important il are temperatura apei, formandu-se deasupra oceanului o maxima care deasupra uscatului seara sau dimineata devreme se poate amplifica la intensitatea unui tornado.
Aceste furtuni se formeaza in regiunile subtropicale pana in zonele cu clima temperata cu o frecventa mare in partea centrala SUA coasta Golfului Mexic.
La fel apar in Argentina, Europa de est, Africa de Sud, Bengal, Japonia, insulele ce apartin de Marea Britanie


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.