Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Templul Sobolanilor, Bikaner - India
913 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parthenonul din Atena
218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Egipt: Templul lui Karnak
151 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Templul lui Solomon -Misterul Ierusalimului:
157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sapte minuni ale lumii budiste
142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Templul de la Parta -are aproape 8.000 de ani
539 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele 7 minunii ale lumii budiste
388 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Templul Ta Prohm, din Cambodgia
97 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misteriosul tunel din Teotihuacan
698 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Statuia lui Zeus din Olympia
1.079 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Templul zeitei Artemis din Efes

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.03.2016  Adauga la favorite 1.177 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Templul zeitei Artemis din Efes (in greaca: Artemision, lat. Artemisium), cunoscut si ca „Templul Dianei", a fost un edificiu antic grec construit pentru zeita Artemis. Templul a fost ridicat in anul 550 i.Hr. in Efes, oras aflat atunci pe teritoriul imperiului babilonian. Templul zeitei Artemis din Efes se afla la 50 km la sud de orasul Izmir, Turcia. Din templul original, considerat una din cele sapte minuni ale lumii nu au ramas decat putine relicve.
Templul a fost construit timp de 120 de ani de catre imparatul Adrian cel Mare. Cladirea a fost lata de 51 m si de 105 m lungime. 127 de coloane de 18 m inaltime sustineau acoperisul. In interiorul templului se afla statuia de 2 m a zeitei Artemis, acoperita cu aur si argint.

Philon a spus despre templu: "Am vazut zidurile din Babilon, am vazut gradinile din Semiramis, am vazut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rodos, piramidele. Dar cand am vazut templul din Efes, celelalte minuni au disparut ca in ceata."






La 22 iulie 356 i.Hr., templul a ars intr-un incendiu, se spune ca un om numit Herostratus a aprins focul, si ca si el a murit in foc. Istoria acestui om este una din cea mai dramatica si plina invataminte din antichitate. El nu se deosebea prin nimic de semenii sai insa, in dorinta de a se mentine in constiinta oamenilor si in istorie, comite aceasta crima. De aici a luat nastere expresia "Slava lui Herostrate" . Legenda spune ca in noaptea in care templul a ars, s-a nascut Alexandru cel Mare, iar Artemis a fost prea ocupata cu nasterea lui si nu a avut grija de templu.

Alexandru a oferit oamenilor din Efes bani pentru a reconstrui templul, dar acestia nu au acceptat. Constructia noului templu a inceput in anul 323 i.Hr, din banii efesenilor si a continuat timp de mai multi ani. Acest templu era mult mai mare decat precedentul: 69 m latime, 137 m lungime, dar numarul de coloane si inaltimea lor a ramas aceiasi. Cultul zeitei Artemis era unul extrem de viu de aceea orasul a beneficiat de fonduri pentru a construit un mare templu.

In scrierile sale, istoricul Pausanias mentiona faptul ca in templul de la Efes exista o mare statuie a zeitei Artemis, dar existau si altele precum o veche statuie a zeitei Nyx realizata de catre sculptorul Rhoecus in secolul al VI i.Hr. De asemenea sunt descrise coloanele acoperite cu aur si argint dar si picturile ce le reprezentau pe Amazoane, considerate a fii fondatoarele Efesului.

Templul este mentionat si in scrierile crestinismului timpuriu, inclusiv in Noul Testament. Conform Faptelor Apostolilor, aparitia primilor misionari crestini in Efes a cauzat o mare tulburare si revolta in randul cetatenilor.

In anul 162 d.Hr, in vremea imparatului roman Marc Aureliu, a fost dat un edict in urma caruia se recunostea importanta festivalului religios anual dedicat lui Artemis de la Efes si se lungea perioada sa de la cateva zile la o luna. Zeita Artemis din Efes, in calitate de Mare Zeita a fost in cele din urma identificata cu Cybele. In anul 268, templul a fost avariat in urma raidurilor gotilor cand acestia au atacat Efesul si au incendiat mare parte din el. Istoria ulterioara a templului este destul de neclara, este posibil sa fi fost renovat, dar a intrat in declin dupa incendiul din 268 care l-a distrus in mare parte si dupa indiferenta imparatilor si a cetatenilor cauzata de declinul cultelor pagane si de crestinarea imperiului. Se stie ca multe dintre coloanele vechiului templu au fost transportate la Constantinopol pentru construirea catedralei Sfintei Sofia.

Dupa sapaturile arheologice din secolul al XIX-lea, respectiv secolul XX, multe dintre comorile vechiului templu printre care statui, vase si basoreliefuri au fost transportate la British Museum din Londra si la Muzeul de Arheologie din Efes. In prezent vechiul site al templului atrage in continuare mii de vizitatori anual datorita importantei sale majore.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.