Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Crabul-poctoava
1.146 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caini - Rasa: Malamut de Alasca
1.969 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Varanul
1.953 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lupul - Unul din cele mai frumoase animale din lume
1.792 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele 7 specii de camile
71 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 LUCRURI INTERESANTE despre ANIMALE
929 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 dintre cele mai periculoase animale
1.972 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  10 dintre cele mai buni vinatori intre animale
1.960 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Cel mai bun peste pradator deghizat din lume?
427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caracatita cu inele albastre
1.910 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Latimeria - Unul dintre cele mai vechi fosile

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.02.2016  Adauga la favorite 1.512 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Unul dintre cele mai vechi fosile vii in viata este un peste ce s-a crezut ca a disparut acum 70.000.000 de ani. Acesta face parte din specia coelacanthilor sau celacantilor. El a fost descoperit de naturalista Courtenay-Latimer pe 22 decembrie 1938 pentru prima data. Dupa numele acesteia si a fluviului la gura caruia fusese prins acesta a primit numele de Latimeria Chalumnae.

Latimeriaeste un peste cu o infatisare ciudata si masiva. Aceasta infatisare este datorata de craniul sau puternic dezvoltat (ca si la toti ceilalti pesti crossopterigieni din indepartatatul trecut al Pamantului). Corpul sau este impartita intr-o parte anterioara cu gura si falcile si una posterioara ce o reprezinta prelungirea corpului acestuia. Tocmai prin asta e foarte deosebit de interesant acest peste pentru ca Latimeriaeste singurul peste ce isi poate misca independent capul cu partea anterioara de cea posterioara. Are o gura mare prevazuta cu dinti ascutiti ceeea ce dovedeste ca este un peste rapitor destul de feroce. Are un corp usor turtit, ce este acoperit cu sozi mari, albastrui si asprii. Poseda inotatoare puternice asemanatoare unor labe, asemanatoare cu cel al vietuitoarelor subacvatice.

El atinge lungimea de peste un metru si jumatatesi poate ajunge pana la 80 de kilograme. S-a stabilit ca poate trai intre 80-100 de ani. Este intalnit in mediul acvatic la adancimi de 90 – 200 de metri dar a putut fi intalnit si la 700 de metri. Are o culoare de albastru intens, probabil pentru a se camufla si ca sa isi atace prada, fiind un peste ce iubeste mai putin lumina. Au mai fost descoperite cateva exemplare in Indonezia ce aveau culoarea maro.

Comportamentul sexual al acestora nu se cunoaste inca dar s-a descoperit ca femela acestei specii da nastere la pui vii. Acestia pot fi intre 5 – 25si sunt capabili sa se descurce singuri dupa nastere. Perioada de gestatie este situata intre 13-15 luniiar maturitatea sexuala o atinge dupa 20 de ani.

Se pare ca aceasta specie cu o vechime atat de mare a putut trai pana in zilele noastre iar o parte din stramosii acestora au migrat pe uscat. Ca sa ne dam seama ce inseamna 70 milioane de ani, ei bine atunci nici macar arbori sau alte animale de uscat nu traiau


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.