Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Franz Kafka - Metamorfoza (Rusia 2002) Drama / 89 minute
2.875 vizite - 0 comentarii
adaugat de mihail
 
  Metamorfoza de Franz Kafka (Spania 1994) / Drama 28 min
1.929 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Franz Kafka's It's a Wonderful Life (UK 1993) Part 2/3
2.694 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Franz Kafka's It's a Wonderful Life (UK 1993) Part 1/3
2.663 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Franz Kafka's It's a Wonderful Life (UK 1993) Part 3/3
2.527 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Metamorfoza - Franz Kafka (2002) / Drama 83 minute
2.620 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Franz Kafka - Colonia Penitenciara (SUA 2013) / 40 min
2.116 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Franz Kafka - Castelul (Rusia 2016) Drama / 90 minute
1.314 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Kafka (1991 SUA) Thriller,Drama cu Jeremy Irons 93 min
1.787 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Viata dubla a lui Franz Schubert (UK 1997) Drama 50 min
2.558 vizite - 0 comentarii
adaugat de george
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Filme complete
 

 

Franz Kafka - Metamorfoza (Germania 1975) / 52 minute

 
 
 
 
 
Adaugat de sirena 23.02.2016  Adauga la favorite 1.377 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
Nota IMDB: 5.8
   
 
Die Verwandlung (1975)

Nota IMDb:5,8

Regizor: Jan Nemec
Scenaristi: Franz Kafka (novel), Jan Nemec
Cu: Heinz Bennent, Zdenka Prochazkova, Edwige Pierre

Metamorfoza (germana:Die Verwandlung) este o nuvela scrisa de Franz Kafka in 1912 si publicata prima oara in octombrie 1915 in revista Die WeiYen Blatter. A fost republicata in volum in luna decembrie a aceluiasi an la editura Kurt Wolff.

Fraza de inceput a nuvelei, care confrunta subit cititorul cu un eveniment socant si suprarealist, a ramas celebra: „Intr-o buna dimineata, cind Gregor Samsa se trezi in patul lui, dupa o noapte de vise zbuciumate, se pomeni metamorfozat intr-o ganganie inspaimantatoare."

La nivel stilistic, Stanley Corngold considera lucrarea o literalizare a unei metafore, deoarece Kafka transforma limbajul figurat (de exemplu, expresia „a se simti ca un parazit") in limbaj propriu.

Nuvela a ramas una din cele mai enigmatice opere ale secolului al XX-lea, generand numeroase interpretari, de la cele psihanalitice sau existentialiste, la cele religioase, marxiste sau etnico-istorice

Personajul principal al cartii este Gregor Samsa, un comis-voiajor obisnuit, care se trezeste intr-o dimineata transformat intr-o insecta monstruoasa. Cu mintea inca confuza dupa o noapte de « vise zbuciumate », Samsa nu isi constientizeaza imediat noua natura, prima lui grija fiind faptul ca a intarziat si ca seful sau ii va pedepsi neglijenta. Crezandu-l bolnav, mama, tatal si sora Grete bat la usa camerei lui si il roaga sa deschida.

Dupa putin timp, transformarea suferita de Gregor nu se mai poate ignora. Barbatul are vocea schimbata si nu poate descinde din pat decat prin balansari atente ale corpului redimensionat, eforturi finalizate inevitabil cu o lovitura puternica de podea. Intre timp, un procurist, trimis de seful lui Samsa pentru a cerceta motivele intarzierii, il preseaza sa deschida usa cat mai repede. Gregor reuseste, intr-un final, sa rasuceasca cheia cu gura, dar efectul aparitiei sale in cadrul usii nu este cel pe care il astepta: mama lesina, procuristul refuza sa ii asculte scuzele, iar tatal sau il goneste inapoi in camera cu un ziar si lovituri de baston. Samsa se raneste in timp ce incearca sa se strecoare prin usa.

Realizand ca prin vocea lui de insecta nu se mai poate face inteles, Samsa renunta sa mai vorbeasca si se inchide in sine. Grete ii aduce mancare in fiecare zi, insa doar alimentele vechi si putrede ii mai starnesc acum apetitul. Intre timp, Samsa asculta discutiile familiale din camera alaturata.

Tatal sau se decide sa reinceapa lucrul la o banca, pentru a sutine financiar familia, responsabilitate care pana atunci ii revenise fiului. Grete isi gaseste de asemenea o slujba marunta, visul ei, emulat de Gregor, de a urma conservatorul nemaiputandu-se materializa. Samsa isi descopera o noua pasiune, aceea de a se catara pe pereti si tavan, o activitate care ii induce o senzatie euforica (gluckliche Zerstreutheit) inexplicabila. Pentru a-i usura cataratul, Grete si mama hotarasc sa mute mobila din camera tanarului.

Samsa se simte tulburat insa, cand vede ca obiectele cu care era obisnuit de atata timp incep sa dispara. Disperat sa salveze ce a mai ramas, el acopera cu trupul fotografia inramata a doamnei cu un boa de blana. Vazandu-l pe perete in aceasta pozitie, mama lui Samsa lesina din nou. Gregor incearca sa o ajute pe Grete sa-si ingrijeasca mama si paraseste astfel propria camera pentru a doua oara, dar este atacat cu mere de tatal sau. Este grav ranit, iar un mar ii ramane incrustat in carapace, unde incepe sa putrezeasca. Samsa sufera dureri crunte si isi pierde agilitatea de inainte.

Intre timp, familia inchiriaza una din camerele apartamentului unor domni, trei la numar, care nu intuiesc nimic despre existenta omului-insecta. Intr-o seara, in timp ce Grete canta la vioara, cei trei chiriasi il zaresc pe Gregor, atras in sufragerie de sunetul muzicii. Scandalul care izbucneste o face pe Grete sa realizeze ca nu se mai poate face nimic in cazul fratelui ei si ca trebuie sa se debaraseze de el.

Simtindu-se respins si nedorit de intreaga familie, Gregor Samsa se stinge in singuratate, cadavrul lui fiind descoperit de femeia de serviciu. Nuvela continua prin descrierea planurilor parintilor de a se muta, de a-si reface viata si de a-i gasi Gretei un sot, pentru ca tanara fata pare sa fi ajuns la varsta maturitatii.

Distributie;

Heinz Bennent ...
Der Vater
Zdenka Prochazkova ...
Die Mutter
Edwige Pierre ...
Die Tochter Grete
Achim Strietzel ...
Der Prokurist
Tamara Kafka ..
Die Putzfrau
Gunnar Holm-Petersen ...
'Gregor'
Karl Renar ...
Zimmerherr
Alfred Baarovy
Ein Zimmerherr
Herbert Klein ...
Ein Zimmerherr
Dieter Kettenbach ...
Narrator


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.