Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Tiroida -analize
1.857 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Laptele
626 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Semne si simptome de adenopatie
2.201 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ridichea neagra - Magia neagra din legume
1.006 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hipertiroidism
1.082 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hipotiroidia - ce este si cum se trateaza?
910 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Carcei
444 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Globulina ce leaga tiroxina (TBS)
770 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scapa de celulita !
782 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acest lucru va slabi denivelarea piciorului
238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Cat de periculosi pot fi nodulii tiroidieni

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.02.2016  Adauga la favorite 3.490 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Prevalenta nodulilor tiroidieni si a cancerului

In prezent, datorita imaginilor moderne, a studiilor cu ultrasunete, tomografii computerizate sau imagini obtinute prin rezonanta magnetica, din ce in ce mai multi noduli tiroidieni sunt descoperiti accidental, deci, nodulii sunt descoperiti in timpul investigatiilor de orice tip. Se estimeaza ca 4-8% din femeile adulte si 1-2% din barbatii adulti au noduli tiroidieni, aceasta fiind cea mai comuna problema endocrina.

In cele mai multe dintre cazuri nodulii tiroidieni sunt afectiuni benigne, adica nu sunt cancerosi, numai aproxitamiv 10% dintre cazuri noduli fiind cancerosi.


Simptomele nodulilor tiroidieni?

Cea mai mare parte a nodulilor nu provoaca simptome. Daca celulele din noduli functioneaza si produc hormoni tiroidieni numai pentru ei, atunci pot aparea semne si simptome de existenta a prea multi hormoni tiroidieni (hipotiroidism). O mica parte dintre cei afectati se plang din cauza durerilor in zona unde se gaseste nodului, sau de faptul ca acesta se deplaseaza spre ureche sau spre maxilar.

Daca nodulul este de dimensiuni mari poate presa esofagul sau traheea si cauzeaza dificultati la inghitire sau scurteaza respiratia. In cazuri mai grave, din cauza presarii laringelui persoana in cauza poate ragusi sau se poate confrunta cu dificultati de vorbire.


Tipurile de noduli tiroidieni

simpli;
multipli;
chist tiroidian, daca nodulii contin sange sau lichid;
autonomi, daca produc necontrolat (fara sa tina seama de necesitatile organismului) hormoni tiroidieni.

Ocazional, persoanele cu noduli tiroidieni pot avea prea putini hormoni tiroidieni, adica, au hipotiroidism. Aceasta situatie este des intalnita impreuna cu tiroidita Hashimoto, o afectiune autoimuna, inflamatorie a glandei tiroide.

Cele mai comune tipuri de noduli noncancerosi simpli sunt nodulii coloidali sau adenoame foliculare. Nodulii cancerosi sunt intr-un numar mic si sunt clasificati in functie de tipul de celule maligne tiroidiene pe care le contin - celule papilare, foliculare si pe cele slab diferentiate.


Astfel, diagniosticarea depinde de celulele mentionate si daca nodulii tiroidieni contin limfom (lymphoma), un cancer al sistemului imunitar.

Cauzele aparitiei celor mai multi dintri nodulii tirodieni inca nu sunt cunoscute. In unele cazuri, lipsa iodului din alimentatie poate determina glanda tiroida sa produca noduli, insa si in aceste cazuri trebuie sa existe gene care trebuie sa fie implicate in dezvolatrea nodulilor.


Tratamentul nodulilor tiroidieni

Din cauza dificultatilor de distingere intre adenoamele foliculare si cancerele foliculare, persoanele care au orice tip de nodul trebuie sa infrunte sala de operatie daca sanatatea generala le permite acest lucru.

Majoritatea cancerelor de tiroida sunt curabile si numai in cazuri rare sunt o amenitare pentru viata. Orice nodul depistat trebuie examinat atent la fiecare 6/12 luni.

Controlul poate implica o examinare fizica si una cu ultrasunete sau pe ambele. Ocazional, medicul va incerca sa contracte nodulul folosind doze de hormoni tiroidieni, deoarece acestia cred ca prin supunerea nodulilor la terapia cu hormoni tiroidieni, posibilitatea ca acesti noduli sa devina benigni scade. Daca in urma acestui tratament nodului se mareste treptat, operatia este inevitabila.

Daca nodului cauzeaza hipotiroidism, de obicei acesta este benign. Tratamentul urmareste sa previna semnele si simptomele hipertiroidismul: insuficienta cardiaca, osteoporoza si ritm cardiac crescut. Tratamentul include distrugerea glandei prin folosirea iodului radioacvtic si prin blocarea producerii hormonilor tiroidieni cu ajutorul medicamentelor


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.