Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Papagalul mai inteligent decat omul !
1.315 vizite - 0 comentarii
adaugat de goldi
 
  Cine este mai inteligent, cainele sau pisica?
1.483 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cainele salbatic african (Lycaon pictus)
626 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cainele prietenul cel mai bun al omului
1.819 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lupii / atac asupra unui urs
2.789 vizite - 1 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caine de mare
2.085 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cainii pot distinge anumite culori
640 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jack Russell Terrier / Rase de caini
1.892 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caini - Rasa: Bichon Maltese
1.673 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Albatrosul calator
2.219 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Porcul - mai inteligent si mai curat decat cainele?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.01.2016  Adauga la favorite 1.192 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Desi pe scara evolutiei porcul se inrudeste mai mult cu balenele si hipopotamii, genetic vorbind el nu este atat de diferit de om. Inima este la fel construita, iar multe dintre bolile umane au aceleasi manifestari si la porc, facandu-l un material de studiu extrem de pretios.

Insa dincolo de carnea gustoasa, porcul are mult mai multe de oferit. Din nefericire inteligenta sa nu e exploatata deloc. Porcii traiesc putin si nu se bucura de respectul pe care l-ar merita un astfel de animal. Pentru un animal atat de complex, traiul intr-un spatiu restrans, asa cum se intampla de obicei, este un chin. Nici izolarea nu este pe placul sau, porcii fiind animale ce traiesc in turma intr-o organizare ierarhica bine pusa la punct.

Prin faptul ca nu li se ofera mijloacele necesare sa isi manifeste inteligenta, porcii au dobandit reputatia de animale lenese, mancacioase si fara personalitate. In argou, cuvantul “porc" are doar conotatii negative.

Adesea li se imputa porcilor faptul ca miros foarte urat si in consecinta sunt catalogati drept animale murdare. Cand in realitate adevarul este altul. Porci tin foarte mult la igiena lor si a locului in care vietuiesc. Intr-un spatiu generos ei isi aleg un singur colt in care isi fac nevoile restul tarcului ramanand curat. Insa pentru ca de cele mai multe ori li se ofera padocuri prea mici, porcii sunt nevoiti sa doarma in propriile fecale, de unde si mirosul insuportabil, chiar si pentru ei. Baile de noroi pentru porci nu sunt vreo placere “murdara", ba dimpotriva au rol igienic, de indepartare a parazitilor.

Prin testul oglinzii au trecut toate animalele inteligente ale planetei. Bineinteles si porcii l-au trecut cu brio. In tarcul porcului studiat a fost amplasata o oglinda, care a fost atent studiata de animal. Dupa 20 de minute, porcul era constient de imaginea sa si de corelarea miscarilor sale cu cele din oglinda. Ulterior a folosit aceasta informatie pentru a descoperi hrana ascunsa. In opinia cercetatorilor, acest test este edificator pentru animalele cu un nivel de inteligenta ridicat.

Porcii invata foarte rapid orice, daca sunt corect motivati; chiar mai repede decat caini. Intr-un alt studiu ei au fost invatati sa foloseasca un joystick si sa deplaseze un cursor pe un ecran. Porcii trebuia sa aleaga intre doua imagini, una noua si una prezentata anterior. La alegerea imaginii corecte sosea si recompensa sub forma unor bombonele delicioase. Porcii au deprins regulile jocului dupa doar 10 incercari, la fel ca si cimpanzeii.

Porcii pot fi invatati o multime de trucuri intr-un timp record. Pot fi dresati sa faca plecaciuni, sa se intinda, sa se rostogoleasca, sa mana o turma de oi, sa deschida si sa inchida cutii sau usi, sa joace fotbal si multe altele. Iar odata invatat un truc, purcelusul nu il va mai uita.

Un porc va urmari un alt porc atunci cand acesta da semne ca ar cunoaste o sursa de hrana. Insa nici al doilea purcel nu se lasa pagubas atat de usor. El va incerca prin orice mijloace sa il deturneze pe urmaritor si sa isi continue singur drumul spre gustoasa destinatie.

Asemeni cainilor, porci au un al saselea simt bine dezvoltat si pot simti cand se intampla ceva cu stapanul lor. In 1998, facea inconjurul lumii povestea unei purceluse vietnameze pe nume Lulu care si-a salvat stapana de la moarte. Atunci cand stapana sa a facut un atac de cord, Lulu a simtit ca ceva nu este in regula. Dupa spusele stapanei, scrofita s-a apropiata de ea si a inceput sa scoata niste sunete asemanatoare unui plans. Insa s-a redresat rapid si a plecat sa caute ajutor. Lulu si-a provocat rani serioase pe burta pentru a se putea strecura afara pe usita rabatabila destinata cateilor. Prinsa de febra salvarii vietii stapanei ei, ea a reusit sa treaca rapid si de gardul ce ingradea curtea.

Cand a ajuns in strada, purcica s-a culcat in fata unei masini pentru a o opri. Atunci cand soferul a coborat sa vada ce se petrece, porcul a zbughit-o spre casa idemnandu-l sa o urmareasca. Apropiindu-se de usa, omul a auzit strigatele de ajutor ale stapanei si a chemat ambulanta. Dupa spusele medicilor, daca au fi ajuns cu 15 minute mai tarziu, viata femeii nu ar mai fi putut fi salvata. Chiar si dupa sosirea ambulantei Lulu nu s-a linistit. Ea a vrut sa urce in masina de interventie alaturi de stapana ei, insa echipa de medici a oprit-o, considerand ca deja a facut suficient pentru stapana ei.

Internetul abunda de filmulete cu purcelusi nazdravani, dresati sa faca o sumedenie de giumbuslucuri. Este nevoie doar de un stapan fara prejudecati, care sa creada in inteligenta nativa a acestor animale.

sursa ZooLand.ro


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.