Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Oscar Wilde
1.205 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secrete poate nestiute despre premiul Oscar
837 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jude Law,
275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Walter Elias Disney
949 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Grace Kelly - Printesa Grace de Monaco
1.127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ingrid Bergman biografie
501 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gwyneth Paltrow
180 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari regizori -Danny Boyle
955 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Universul nostru
1.097 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Documentar despre Denzel Washington
356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Oscar Wilde

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.01.2016  Adauga la favorite 796 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Oscar Fingal O'Flaherty Wills Wilde (n. 16 octombrie 1854, Dublin - d. 30 noiembrie 1900, Paris), scriitor irlandez, cel mai cunoscut dintre scriitorii estetizanti de limba engleza.
Oscar Wilde a fost fiul unui medic irlandez.Tatal sau, Sir William Wilde, doctor specialist in boli de ochi si urechi, anticar si scriitor, mai avea trei copii dintr-o prima relatie. Mama sa, Jane Francesca Elgee, era poeta (scria poeme revolutionare sub pseudonimul Speranza) si jurnalista. In timpul scolii, Oscar a excelat in studiul clasicilor, la limba greaca si la desen, castigand numeroase premii si burse de studiu. Dupa studii stralucite la Trinity College din Dublin, audiaza prelegerile de estetica ale lui John Ruskin la Universitatea din Oxford, unde se distinge si prin gusturile sale rafinate, imbracamintea eleganta si stilul dandy de viata. Dupa absolvire, in 1878, se muta la Londra.

In acelasi an, 1878, primeste premiul „Newdigate" pentru poezie si initiaza miscarea „Arta pentru Arta", prin care dezvolta teoria sa asupra estetismului. In 1882 publica prima sa culegere de versuri, in privinta careia criticii nu au cazut de acord. Urmeaza o perioada in care tine o lunga serie de prelegeri de estetica in Statele Unite si Canada, o alta in care Wilde locuieste pentru o scurta perioada la Paris, dupa care isi incheie sirul de conferinte in Marea Britanie si Irlanda. Urmatorii sase ani reprezinta apogeul de creatie al irlandezului. Povestile pentru copii, piesele de teatru si mai ales „Portretul lui Dorian Gray" ii aduc lui Oscar Wilde, pe langa niste citatii in tribunale, si mult dorita faima.

In 1884 se casatoreste cu Constance Lloyd, cu care are doi fii: Cyril (1885) si Vyvyan (1886). Tot in 1886, Wilde are prima relatie homosexuala cu tanarul Robbie Ross (la moartea acestuia din urma, in 1918, cenusa sa va fi inhumata in mormantul lui Oscar Wilde).

In ultimele decenii ale secolului al XIX-lea publica o serie de opere care ii aduc un mare renume in lumea artistica.

Declinul sau incepe in vara lui 1891, cand Oscar il intalneste pe lordul Alfred Douglas. In curand, cei doi devin iubiti si de nedespartit pana la arestarea lui Wilde, patru ani mai tarziu, cand dupa acuzarea de homosexualitate (pe atunci ilegala in Anglia) va fi condamnat la inchisoare. Ostil filosofiei si conventiilor morale ale epocii victoriene, Oscar Wilde duce o viata de ostentatie cinica si de scandal, afisandu-si public relatia sa homosexuala, ceea ce ii atrage in 1895 o condamnare penala de doi ani inchisoare pentru ultragiu la moralitatea publica.

Intre timp sotia si copiii il parasesc si isi schimba numele in „Holland". Dupa eliberare, ruinat financiar de luxoasa relatie cu Bosie (Lordul Douglas) si cazut in dizgratie, Wilde mai traieste inca trei ani, cutreierand Europa si locuind in hoteluri ieftine.

Ultima parte a condamnarii o ispaseste in inchisoarea din Reading si va face obiectul unei celebre balade. Eliberat in 1897, se stabileste in Franta, unde-si sfarseste viata in uitare si singuratate. Isi gaseste sfarsitul la Paris pe 30 noiembrie 1900, dupa o meningita, ce se instalase pe fondul unei infectii puternice la o ureche. Este inmormantat in cimitirul Pere-Lachaise din Paris.

Oscar Wilde a publicat versuri (Poems, 1881), povestiri (The Happy Prince and Other Stories, 1888), eseuri (The Soul of Man under Socialism, 1891). Romanul „Portretul lui Dorian Gray" (The Picture of Dorian Gray, 1891), cea mai importanta opera a sa, este o ilustrare pregnanta a principiilor sale estetice. El defineste rolul artistului in cautarea rafinamentului si frumosului si situeaza arta mai presus de viata, pentru ca exprima esenta caracterelor si a fenomenelor mai fidel decat insasi realitatea.

In creatia sa dramatica, „Evantaiul doamnei Windermere" (Lady Windermere's Fan, 1892), „O femeie fara importanta" (A Woman of no Importance, 1893), „Sotul ideal" (An Ideal Husband, 1895), „Ce inseamna sa fii onest" (The Importance of Being Earnest, 1895), care continua traditiile comediei engleze din secolul al XVIII-lea cu Sheridan, Oscar Wilde satirizeaza snobismul, frivolitatea si fatarnicia „inaltei societati" a timpului, lasand sa se intrevada preocuparile sale proprii pentru problemele spirituale majore ale omului. Subtilitatea caustica a satirei si ingeniozitatea paradoxului, verva scanteietoare a dialogului, bogatia ornamentala si rafinamentul cizelarii stilistice a frazei au impus creatia lui Oscar Wilde in dramaturgia de la finele secolului al XIX-lea.

Ultimele lucrari, dupa proces si dupa sederea in inchisoare, vadesc sensibil departarea de principiile sale estetizante. In confesiunea De profundis (1897) el nu mai face risipa de paradoxuri stralucitoare, ci povesteste cu multa durere in suflet despre zbuciumul sau. Ideea ca viata este un vartej de suferinte pe care oamenii si le pricinuiesc unii altora sta la baza ultimului poem al lui Oscar Wilde, „Balada inchisorii din Reading"(The Ballad of Reading Gaol, 1898). Ea a fost scrisa sub impresia lasata de executarea unuia dintre detinutii care se aflau impreuna cu el in inchisoare si care fusese condamnat pentru ca isi ucisese iubita:


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.