Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Attila - Supranumit flagelul lui Dumnezeu
547 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Attila Hunul - Invingatorul Imperiul Roman
1.339 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regele Mihai al Romaniei la Londra -Nov. 2012
1.697 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Eugene Ionesco despre Regele Mihai
1.314 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Regina Maria si Regele Ferdinand la Alba Iulia / 1919
2.022 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Romania in anii Marelui Razboi Ep. 3/15
1.348 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regele - Ilegal la el in tara ! 25 Dec 1990 & 7 Oct 1994
937 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 3
1.921 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ordinul Jartierei
579 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regele Ferdinand al Romaniei si Regina Maria 1919
1.849 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Attila - Regele cuceritor al hunilor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.12.2015  Adauga la favorite 1.408 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Attila sau Atila (latina Attila, greaca Ἀττήλας, n. 406 – d. 453) a fost ultimul si cel mai puternic rege a hunilor, domnind intre anii 433–453. Nascut intr-o familie nobila, el l-a urmat la tron pe unchiul sau Roas, impreuna cu fratele sau Bleda.

In tinerete a trait la curtea din Ravenna, ca ostatic. Prezenta sa acolo era o garantie ca hunii din Bazinul Panonic condusi de unchiul sau nu vor ataca Imperiul Roman de Apus. Impreuna cu fratele sau Bleda, a continuat politica de unificare a triburilor hune, politica inceputa de Rua (Roas, Ruga). Cu toate acestea, nu a reusit nicicand sa controleze toate triburile hune. Noul regat, asupra caruia a domnit din anul 435 impreuna cu fratele sau Bleda, cuprindea populatii eterogene, intinzandu-se de la Caucaz pana la Rin. In anul 445 Bleda a fost ucis din porunca lui Attila, iar dupa aceasta centrul politic al formatiunii controlate de el s-a stabilit in Campia Tisei.
„Attila", pictura de Eugene Delacroix, Bibliotheque, Palatul Bourbon, Paris
In anul 445 Attila l-a omorat pe fratele sau si a devenit astfel rege al hunilor. Au urmat ani de razboaie si de cuceriri si pradari pentru Attila care si-a extins regatul de la Volga pana la Dunare si de la Oceanul inghetat pana la Muntii Carpati. Balcaniul a fost pradat repetat, iar in anul 447 armata lui Attila ajunge pana la hotarele Constantinopolului condus in acea perioada de Theodosius al II-lea, nereusind totusi sa-l cucereasca. Dupa cucerirea mai multor provincii din apropierea Constantinopolului, Theodosius este nevoit sa plateasca tribut anual catre huni.

In anul 451 hunii lui se indreapta impotriva Imperiului Roman de Apus si invadeaza Galia.[1] Sunt infranti in batalia de pe Campiile Catalaunice, de catre alianta germanica alcatuita din vizigoti, burgunzi si franci, sprijiniti de romani condusa de generalul roman Flavius Aetius. Batalia a fost descrisa ca fiind una din cele mai sangeroase infruntari din istorie, Attila pierzand intre 200.000 si 300.000[necesita citare] de razboinici. Invins, Attila se retrage, dar isi aduna o armata noua iar anul urmator pleaca spre Roma. A cucerit multe orase ale Italiei, dar cand a ajuns in apropierea Romei s-a intalnit cu papa Leon I. Impresionat de acesta, Attila s-a retras. In anul 453 Attila a pregatit o noua incursiune in Italia, dar a murit inainte ca planurile sale sa se materializeze.

Conform legendei, moartea lui Attila a survenit in noaptea nuntii sale cu printesa burgunda Ildiko (germ. Hildchen, diminutiv de la „Hilda"). Excesul de alimente si bautura i-ar fi provocat o puternica hemoragie nazala, iar dimineata a fost gasit inecat in propriul sange.[2]. Alte surse spun ca ar fi fost ucis de catre Ildiko.

Este urmat la tron de fiul sau, Ernac


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.