Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Trecutul, prezentul si viitorul masinilori
22 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ray CHARLES
952 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea in 2050, adevaratul viitor al Pamantului
217 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Asa ARATA VIITORUL -
134 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea in 2050
567 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O data pe pamant -
142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cronica Akasha, stramosii nostri atlanti!
24 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine l-a ucis pe Martin Luther King?
950 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pozitia tragica a printului Charles
282 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Noii saraci: cand munca nu mai este suficienta
188 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ray Kurzweil -Ce ne pregateste viitorul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.12.2015  Adauga la favorite 555 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ray Kurzweil este un inventator, futurolog si specialist in inteligenta artificiala renumit atat pentru inventiile sale, cat si pentru numeroasele previziuni pe care le-a facut in ultimele decenii si care s-au adeverit. Kurzweil a inventat numeroase tehnologii, cum ar fi scannerul de tip flatbed, tehnologii OCR, sisteme de citire a textelor si de recunoastere vocala. Printre predictiile sale se numara faptul ca Internetul va juca un rol central in viata oamenilor (lucru pe care il sustinea in anii ‘80, cand Internetul era o retea cunoscuta de putini oameni), ca oamenii vor fi invinsi la sah de computere (cu opt ani inainte ca Garry Kasparov sa piarda in fata lui Deep Blue) si ca Uniunea Sovietica se va prabusi.

Astazi, Kurzweil lucreaza pentru Google in rolul de „Director of Engineering", astfel ca el nu se mai limiteaza doar la a prezice viitorul, ci joaca un rol activ in modelarea sa. Printre proiectele pe care le desfasoara inventatorul in cadrul Google se numara si motorul de cautare al viitorului, care va fi capabil sa raspunda la intrebari complexe, sa inteleaga informatii continute in documentele pe care le gaseste si chiar sa identifice informatii care ar putea fi utile oamenilor.

Google a facut primii pasi spre intelegerea sensului informatiilor pe care le cauta si deja poate intelege putin din ceea ce citeste. La asta lucrez acum, de fapt, incerc sa-i permit motorului de cautare chiar sa inteleaga continutul paginilor web", a declarat Kurzweil in cadrul conferintei CIO Network organizate de Wall Street Journal.
Specialistul crede ca in 5-8 ani motoarele de cautare vor deveni mult mai asemanatoare oamenilor. „O sa le puteti pune intrebari complexe, de dimensiunea unui paragraf. Motorul ar putea sa intre in dialog cu dumneavoastra pentru a intelege ce va trebuie", a explicat Kurzweil. Vizionarul de la Google crede ca noile motoare de cautare vor avea abilitati greu de imaginat astazi. „Ati putea sa-i dati motorului de cautare sa rezolve un proiect de cercetare. Spre exemplu, daca nu gaseste astazi raspunsul pe care il cautati, ar putea reveni peste doua luni daca descopera ceva relevant. Acesta va fi viitorul cautarii", spune Kurzweil.

Kurzweil afirma ca aceste reusite tehnologice vor face parte dintr-un fenomen mai amplu, care are loc intr-un ritm accelerat: integrarea inteligentei umane cu cea artificiala. „Vom extinde ceea ce suntem. Vom deveni in mai mare masura non-biologici", spune Kurzweil. Abilitatile biologice ale mintii umane se dezvolta intr-un ritm liniar, pe cand cele non-biologice ale tehnologiei se dezvolta exponential, motiv pentru care Kurzweil crede ca pana in 2029 inteligenta artificiala va ajunge sa aiba abilitati similare cu cele ale oamenilor. „Astazi, un copil din Africa care are un smartphone poate accesa toate cunostintele omenirii, lucru care nu ii era disponibil nici presedintelui SUA acum 15 ani. Acest progres rapid va continua sa se manifeste intr-un mod exponential", explica specialistul. „Pana in 2045, ne vom extinde inteligenta de un miliard de ori", prevede Kurzweil.

Daca aceste afirmatii vi se par greu de crezut, atunci cu siguranta veti fi uimiti de celelalte predictii ale futurologului, pe care le-a dezvaluit de curand intr-un interviu acordat cotidianului britanic The Times.

Iata ce crede Kurzweil ca ne pregateste viitorul:

2017 - Automobile care se conduc singure

„Masinile Google care se conduc singure au parcurs pana acum peste 800.000 de kilometri pe soselele oraselor fara a fi controlate de soferi si fara a provoca vreun accident. In 10 ani vor fi ubicue. Oamenii au un camp vizual restrans, pe cand aceste masini au senzori vizuali, laser si o inteligenta artificiala care le permite sa analizeze ce se petrece in mediul lor. In cele din urma aceste masini vor comunica una cu cealalta si isi vor coordona miscarile. Nu vom mai avea nevoie sa detinem o masina, ci vor exista mai multe masini in circulatie, iar atunci cand vom avea nevoie de una vom putea beneficia de serviciile sale printr-o simpla comanda de pe telefonul mobil", crede Kurzweil.



2018 - Motoarele de cautare devin asistenti personali

„In acest moment, cautarea se bazeaza in cea mai mare parte pe cuvinte cheie", afirma Kurzweil. „Acum lucrez la realizarea unui motor de cautare care intelege sensul acestor miliarde de documente. Va fi mai degraba asemanator unui asistent uman cu care poti dialoga, caruia ii poti expune probleme complicate si chiar griji personale. Daca vei purta un sistem de tipul Google Glass, vei putea adnota realitatea. De asemenea, acest motor de cautare ar putea sa-ti asculte conversatiile si sa-ti ofere indicii pretioase. Spre exemplu, ti-ar putea sugera o anecdota care s-ar potrivi de minune in dialogul pe care il porti", spune vizionarul.

2020 - Ne vom putea dezactiva celulele adipoase

„Acum o mie de ani, era in interesul nostru sa stocam fiecare calorie. Nu existau frigidere, astfel ca organismul depozita caloriile in celulele adipoase ale corpului, insa asta a condus azi la o epidemie a obezitatii si a diabetului de tip 2. Multumita Human Genome Project, medicina a devenit informatica, astfel ca invatam in mod exponential cum sa reprogramam acest software invechit cu care este dotat corpul nostru. Oamenii de stiinta au reusit deja in experimentele desfasurate pe animale bolnave de diabet sa dezactiveze gena receptorului pentru insulina. Animalele supuse acestei modificari mancau cu pofta, dar ramaneau slabe si nu faceau diabet, traind cu 20% mai mult. Eu cred ca acest lucru va deveni realitate si in cazul oamenilor in aproximativ 5-10 ani, oferindu-ne abilitatea de a ne controla greutatea indiferent de ceea ce mancam", prezice Kurzweil.




„In aproximativ 5-10 ani vom avea abilitatea de a ne controla greutatea indiferent de ceea ce mancam", prezice Kurzweil. (Foto: Shutterstock.com)
„In aproximativ 5-10 ani vom avea abilitatea de a ne controla greutatea indiferent de ceea ce mancam", prezice Kurzweil.



2020 - Cu un simplu click ne vom tipari haine „de marca" in propria casa

„Momentan exista un entuziasm exagerat pentru imprimantele 3-D. De regula, atunci cand oamenii se extaziaza prematur, acest fenomen este urmat de deziluzii si falimente, asa cum s-a intamplat la inceputul deceniului trecut cu «crash-ul dot.com». Cred ca suntem la 5 ani distanta de modalitatile de utilizare cu adevarat importante ale imprimantelor 3-D. La inceputul deceniului 2020-2030 cred ca vom inlocui o buna parte din procesele de productie cu imprimantele 3-D. Vom putea tipari haine si va exista o piata open source cu design-uri gratuite. Vor exista imprimante 3-D personale, dar si unele folosite in comun, disponibile in coffee shop-ul din cartier", afirma futurologul.

2023 - Realitati virtuale in care ne vom putea pierde cu totul

„Jocurile pe computer au reprezentat pionieratul realitatilor virtuale, iar in maxim 10 ani (dar mai probabil in 5 ani) vom avea la dispozitie realitati virtuale absolut convingatoare, cel putin in ceea ce priveste simturile vizual si auditiv. De asemenea, va exista o cvasi-simulare a simtului tactil. Pentru a stapani pe deplin simtul tactil vom avea nevoie sa actionam asupra sistemului nervos, iar asta va dura vreo 20 de ani. Vom putea sa trimitem mici dispozitive, nanoroboti, in creier si in vasele capilare, iar acestia vor oferi semnale senzoriale aditionale, care vor parea ca vin din simturile noastre reale", spune Kurzweil.


Care vor fi beneficiile? „Spre exemplu, ati putea sa va intalniti cu un prieten care se afla la sute de kilometri distanta si sa va plimbati impreuna pe malul marii Mediterane, tinandu-va de mana si simtind cum sunteti mangaiat pe fata de aerul umed al valurilor", exemplifica specialistul.




„In maxim 10 ani vom avea la dispozitie realitati virtuale absolut convingatoare, cel putin in ceea ce priveste simturile vizual si auditiv", crede Kurzweil (Foto: Shutterstock.com)„In maxim 10 ani vom avea la dispozitie realitati virtuale absolut convingatoare, cel putin in ceea ce priveste simturile vizual si auditiv", crede Kurzweil


2030 - Ferme verticale de legume si carne

Kurzweil crede ca „va avea loc o noua revolutie in agricultura, una verticala, pentru ca acum folosim o treime din suprafata utila a Pamantului pentru a produce mancare, ceea ce este foarte ineficient. In schimb vom produce alimente intr-o fabrica computerizata verticala, ce va fi controlata de o inteligenta artificiala. Aceasta fabrica va folosi terenul mult mai eficient si va recicla toate substantele nutritive, astfel ca nu va avea niciun impact asupra mediului. Ea va include plante hidroponice, fructe si legume si carne clonata in vitro".

Eficienta sporita nu va fi singurul beneficiu al acestui sistem. „Vom putea beneficia de alimente mai sanatoase, spre exemplu carne cu grasimi Omega-3 in loc de grasimi saturate", crede vizionarul de la Google. In plus, carnea va fi obtinuta prin clonarea in vitro a tesutului muscular, eliminand astfel suferinta animalelor.

2033 - Vom utiliza exclusiv energie solara

„Folosim noi nanotehnologii in conceperea panourilor solare, iar costurile se reduc semnificativ de la o zi la alta. Un raport publicat de curand de Deutsche Bank sublinia ca «in India si Italia costul energiei solare nesubventionate este aproape de costul energiei disponibile in reteaua electrica, iar in 2014 alte 11 tari vor atinge acest prag de cost». Asadar, cred ca in maximum 20 de ani vom putea obtine toata energia de la soare", afirma Kurzweil.

„I-am prezentat acestui lucru acum nu foarte mult timp prim-ministrului statului Israel, Benjamin Netanyahu, care mi-a fost coleg de clasa la MIT, la Sloan School of Management, iar el m-a intrebat: «Ray, dar exista suficienta energie solara pentru a face acest lucru?». Raspunsul meu a fost «da, exista de 10.000 de ori mai multa decat avem nevoie", a mai spus Kurzweil.

„Cred ca in maximum 20 de ani vom putea obtine toata energia de la soare", afirma Kurzweil. (Foto: Shutterstock.com)
„Cred ca in maximum 20 de ani vom putea obtine toata energia de la soare", afirma Kurzweil.

Ultima previziune a lui Kurweil este si cea mai indrazneata:

„In douazeci de ani din acest moment vom adauga mai multi ani la speranta dumneavoastra de viata decat anii care se scurg. Speranta de viata a crescut de 4 ori in ultima mie de ani si s-a dublat in ultimii 200 de ani. Acum putem sa reprogramam sanatatea si medicina ca pe un software, astfel ca acest ritm va continua sa se accelereze. Exista trei «punti» care ne vor permite sa ne extindem speranta de viata. Prima punte este sa luam decizii agresive care sa ne permita sa ramanem sanatosi astazi. Obiectivul este sa ajungem la cea de-a doua punte: revolutia biotehnologiei, care ne va permite sa reprogramam biologia pentru a evita boala. Cea de-a treia punte este revolutia nanotehnologiei. Cel mai elocvent exemplu al acesteia il reprezinta nanorobotii, care vor fi prezenti in fluxul nostru sanguin si care ne vor augmenta sistemul imunitar. Astfel vom putea crea un sistem imunitar care recunoaste toate bolile si care poate fi reprogramat pentru a contracara agentii patogeni noi".
Nanorobotii vor fi prezenti in fluxul nostru sanguin si care ne vor augmenta sistemul imunitar", spune Kurzweil (Foto: Shutterstock.com)„Nanorobotii vor fi prezenti in fluxul nostru sanguin si care ne vor augmenta sistemul imunitar", spune Kurzweil

















































Envoyer






         



 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.