Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lumea gradinarilor 2024
56 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultivarea vinetelor
32 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum pregatim trandafirii primavara -
526 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plantarea magnoliei
489 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Statuete decorative de gradina din beton aditivat.
1.061 vizite - 0 comentarii
adaugat de stalpisori si statuete
 
  Cum sa plantezi kiwi din seminte
1.662 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucrari la gard - episodul 2
466 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Trandafirii de dulceata
61 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  . Echinaceea
251 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Episcia
635 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Sipica

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.11.2015  Adauga la favorite 1.837 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nu exista floarea perfecta, dar, daca ar fi sa alegem una, sipica (Scabiosa ochroleuca) ar putea concura in fata altora mult mai cunoscute. In primul rand, este una dintre acele plante care infloresc toata vara si, daca adaugam la asta tenacitatea, toleranta la seceta si faptul ca este o destinatie extrem de apreciata de albine si fluturi, incepem sa ne schimbam parerea despre acesta "anonima" floare de camp.

Unele specii din genul Scabiosa, cele in nuante de lavanda si albastru deschis, uneori roz si purpuriu, si-au facut loc de mai multa vreme pe lista plantelor ornamentale, dar Scabiosa ochroleuca, cu florile sale alburii, cateodata galbui ca untul, desi omniprezenta in flora spontana, este mai putin cunoscuta si apreciata.

Sipica este o planta erbacee din fam. Dipsacaceae, cu tulpina glabra, fin-paroasa numai in partea superioara; frunzele fasciculelor sunt sterile oblonge, obtuze, la baza ingustate, petiolate, crenate, intregi ori lirate, cele caulinare inferioare lirate, celelalte pana la coasta medie penatifide, foliolele lineare, cele ale frunzelor inferioare penatifid-serate, cele supreme intregi; florile galbinii, rar rosietice, dispuse in capituli; capitulii fructelor sunt ovali, fructele cu 8 sulcuri, profunde si acute. Creste prin livezi, poieni, prin fanetele uscate si locurile nisipoase de pe dealuri, munti si campii. Iunie-August. (Zacharia Pantu, Plantele cunoscute de poporul roman, 1906)


Culoarea ei albicioasa, galben unt, crem sau ocru (de la care vine si numele sau botanic ochroleuca) este una dintre cele mai subtile si frumoase nuante din tot spectrul cromatic. Dupa mine, este culoarea care aproape ca defineste imaginea unei flori de camp ideale. Poate ca, pentru trecatorul obisnuit sa nu ia in seama balariile de pe campuri, sipica ramane neobservata, dar fluturii si albinele nu vor avea nici o dificultate in a o gasi, caci aceste flori sunt foarte bogate in nectar.

Celalalt nume al plantei si cel care defineste genul sau botanic – Scabiosa – a fost inprumutat din cuvantul scabie, boala contagioasa a pielii cauzata de o infectie parazitara despre care se credea in trecut ca ar putea fi vindecata cu ajutorul acestor plante.


Medicinala, ornamentala, melifera… sipica ar merita o mai buna (re)cunoastere din partea noastra.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.