Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cetatea Alba Iulia-part I
1.119 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iosua si Cucerirea Ierihonului
3.376 vizite - 0 comentarii
adaugat de agata
 
  Iosua si batalia Ierihonului
1.363 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Cetatea Alba Iulia-part II
1.171 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zidurile Ierihonului
1.611 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Popoarele Bibliei - Asirienii / Documentar / 25 min
1.594 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
  Stefan cel Mare partea a-II-a
1.648 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai vechi oras din lume - Ierihon
1.265 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Grecia antica
3.176 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stefan cel Mare
1.530 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Cetatea Ierihonului

 
 
 
 
 
Adaugat de MARCU 24.10.2015  Adauga la favorite 1.375 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Orasul Ierihon, considerat drept cea mai veche asezare urbana din lume, este situat langa Raul Iordan in partea de vest a Teritoriilor Palestiniene. Pozitionat la 204 m sub nivelul marii, la o distanta de 10 km la nord de Marea Moarta, Ierihonul este cea mai joasa asezare locuita de pe pamant.

Descris in Biblie ca "Oras al palmierilor", Ierihonul a constituit un loc atractiv de locuit de mii de ani (prima asezare dateaza de acum 11.000 de ani). Cel mai important izvor literar cu privire la Ierihon este Vechiul Testament.

Natura supranaturala a cuceririi Ierihonului, a facut insa ca unii cercetatori sa considere intamplarea ca folclor, in ciuda faptului ca descoperirile arheologice recente confirma relatarea biblica.

Cucerirea Ierihonului in Vechiul Testament

Despre cucerirea orasului Ierihon ne vorbeste cartea Iosua - capitolele de la 2 la 6- . Dupa ce au ratacit prin desertul Sinai vreme de 40 de ani, israelitii s-au pregatit sa treaca raul Iordan pentru a intra in Tara Fagaduintei, situata dincolo de Ierihon.

Inainte de a face trecerea, Iosua, succesorul lui Moise, a trimis doi spioni care au patruns in oras. Spionii au scapat de la a fi prinsi prin ajutorul desfranatei Rahab, care locuia in zidul orasului. Tot de la ea spionii au primit si informatii pretioase cu privire la Ierihon. Desi Iordanul se revarsase in perioada in care israelitii aveau sa treaca, apa a incetat ca prin minune sa mai curga, astfel incat toti au trecut "pe pamant uscat". Apoi au mers in jurul orasului fortificat zilnic, timp de sapte zile sufland in sapte trompete. In ziua a saptea zidurile s-au daramat. Israelitii au patruns in oras trecand totul prin foc si sabie.

Cucerirea Ierihonului din perspectiva ultimelor descoperiri aheologice

Datorita importantei sale in cadrul istoriei biblice, Ierihonul este al doilea sit arheologic din Tara Sfanta dupa Ierusalim. In timpul secolului trecut nu mai putin de patru mari arheologi au efectuat sapaturi in sit: Carl Watzinger intre 1907-1909, John Garstang in anul 1930, Kathleen Kenyon intre 1952-1958, si Bryant Wood.

Rezultatele activitatii lor intreprinse aici sunt remarcabile.

In primul rand, au descoperit faptul ca Ierihonul avea un sistem de fortificatii impresionant. Imprejurul orasului exista un zid de aparare inalt de 4,50 m. Pe zid mai exista inca un perete din caramida, inalt de 2,50 m, intarit din spate cu metereze din pamant. In spatele acestui prim zid au fost gasite asezaminte omenesti.Un alt zid de caramida proteja restul orasului. Asezarile omenesti descoperite intre cele doua ziduri se potrivesc descrierii facute de Iosua cand aminteste de locuinta lui Rahab: „Apoi le-a dat drumul cu o franghie pe fereastra, caci casa ei era in zidul cetatii si ea locuia chiar deasupra zidului.(Iosua 2;15).

Arheologii au descoperit, intr-o parte a orasului, gramezi mari caramizi la baza ambelor ziduri, indicand o prabusire neasteptata a fortificatiilor. Caramizile prabusite au format o rampa pe care invadatorii au putut patrunde in oras cu usurinta: "Atunci au trambitat preotii din trambite.

Si cum a auzit poporul glasul de trambita, a strigat tot poporul impreuna cu glas tare si puternic si s-au prabusit toate zidurile imprejurul cetatii pana in temelie si a intrat tot poporul in cetate, fiecare din partea unde era, si au luat cetatea. " (Iosua 6, 20)

Sursa:www.crestinortodox.ro


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.