Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pisici vs catei
981 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Noaptea in oras
1.046 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Simfonia prostiei
328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zambezia
448 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Andersen Povestitorul Privighetoarea
394 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Baiatul cu tatuaje
1.069 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  BOBINO
515 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Formele
1.002 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisicile Aristocrate | Cat de bine e sa fii motan
2.483 vizite - 0 comentarii
adaugat de grisa
 
  O lume disparuta - Ep.5 Ro
403 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Desene animate
 

 

De ce au zebrele dungi?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.10.2015  Adauga la favorite 1.054 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Un nou studiu ofera insa o explicatie uimitoare: potrivit cercetatorilor, dungile ar ajuta zebrele sa pastreze o temperatura adecvata a corpului, „sa se racoreasca" in habitatul lor deosebit de calduros.

„Am descoperit ca temperatura reprezinta un indiciu important, care ne poate ajuta sa descifram misterul dungilor de pe zebre", a spus Brenda Larison, cercetator la Universitatea din California, Los Angeles si autorul studiului citat de huffingtonpost.com. „Zebrele din zonele cu temperaturi sezoniere mai scazute au mai putine dungi decat cele din zonele foarte calde".







Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat diverse forme de dungi intalnite la zebrele din 16 rezervatii africane. Cercetatorii au examinat relatia dintre modelul dungilor si 29 de variabile ale mediului, incluzand climatul, predatorii si mustele.

Extinderea dungilor a fost corelata mai des cu vremea calda, decat cu alte variabile de mediu. Cu alte cuvinte, cu cat habitatul inregistreaza temperaturi mai ridicate, cu atat zebrele au mai multe dungi. O ipoteza spune ca dungile albe si negre realizeaza o serie de curenti de convectie in aerul din jurul corpului zebrelor. Astfel, aerul se deplaseaza mai rapid peste dungile negre absorbante si mai greu peste cele albe, generand un echilibru de temperatura cu efect racoritor, scrie National Geographic.

In cazul zebrelor, s-a inregistrat o temperatura la suprafata corpului de 30 de grade Celsius, iar in cel al antilopelor, s-a constatat o temperatura de 32,5 grade Celsius. Asta nu inseamna insa ca misterul dungilor de pe zebre a fost pe deplin dezvaluit, explica Larison. Studiul a fost publicat in numarul din 14 ianuarie al revistei Royal Society Open Science.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.