Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  De ce torc pisicile?
1.221 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisicile albe
614 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisicile negre
709 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ingrijim pisicile si cum prevenim bolile
778 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisicile
1.734 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce nu stiati despre pisici
1.593 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce ne urmaresc pisicile?
636 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARI MISTERE NEELUCIDATE , PISICILE !
884 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ziua Internationala a Pisicilor.
1.575 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curiozitati despre pisici
2.134 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

De ce torc pisicile?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.10.2015  Adauga la favorite 1.372 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In momentul in care luam in brate o pisica observam ca aceasta incepe sa toarca. V-ati intrebat vreodata de ce torc pisicile? Cititi in continuare pentru a va imbunatati cultura generala cu raspunsul acestei intrebari.

Nimeni nu stie sigur de ce toarce o pisica domestica, dar multi oameni interpreteaza acest sunet ca unul de multumire. Raspunsul nostru este mai complet; majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca sunt implicati in acest proces: laringele (cel care da vocea), muschiul laringeal si oscilatorul neural.

Pisoii invata sa toarca inca de la cateva zile dupa nastere. Veterinarii considera ca torsul pisoilor anunta mama ca sunt bine sau de locul in care se afla. De asemenea, indica apropierea si legatura dintre pui si mama.

Cum pisoii devin adulti, torsul continua. Multi considera ca o pisica toarce ca semn de multumire si de placere. Dar o pisica poate toarce si atunci cand este ranita si o doare. Dr Elizabeth Von Muggenthaler considera ca torsul, cu vibratiile joase, este un “mecanism natural de vindecare". Torsul poate fi legat de puterea de reparare a oaselor dupa o fractura, de trecerea durerii, de vindecarea ranilor.

Torsul este o trasatura vocala unica a pisicilor domestice. Totusi si alte specii din familia felinelor torc, cum ar fi: linxul eurasiatic, puma, pisica salbatica, ghepardul. Desi unele pisici mari, precum leul prezinta un sunet asemanator cu torsul, studiile arata ca subfamilia formata din: lei, leoparzi, jaguari, tigri, nu produc un adevarat tors.

Ce face torsul distinctiv de alte sunete scoase de pisici este ca acesta este produs in timpul unui intreg ciclu respirator (inspir-expir). Mieunatul este limitat doar pe expirare.

Se credea ca torsul este produs de trecerea sangelui prin vena cava inferioara, dar cercetarile au aratat ca muschii laringelui sunt sursa cea mai probabila a torsului. In plus, pisicile care au laringele paralizat, nu pot toarce. Muschii laringelui sunt responsabili pentru deschiderea si inchiderea glotei (spatiul dintre corzile vocale) care rezulta in separarea corzilor vocale si astfel si sunetul de tors. Studiile au aratat ca miscarea muschilor laringeali este semnalat de catre oscilatorul neural unic din creierul pisicii
sursa cultura generala


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.