Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pestele clovn
1.253 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestele broasca
1.015 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Peste vasla
3.719 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestele Mandarin
1.071 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestele clovn
1.937 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestele spada
1.238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  oameni si alte animale ciudate
1.897 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Starmtoarea Lembeth
1.336 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Animale ciudate din Africa de Sud - super
2.404 vizite - 0 comentarii
adaugat de sybylac
 
  Animale rare
1.249 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Ciudate „nasteri virgine" la pestele fierastrau

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.09.2015  Adauga la favorite 2.078 vizualizari

Nota film: 1 / 5 (1 vot )
   
 
Vremuri disperate necesita masuri disperate, ceea ce poate explica de ce unii pesti fierastrau cu dinti mici aflati in pericol critic se reproduc asexuat in mediul salbatic.

Pestele fierastrau cu dinti mici este membru al familiei Batoidea si in conditii normale ca majoritatea vertebratelor se reproduce sexual. Cu toate acestea, intr-un studiu publicat in Current Biology, oamenii de stiinta raporteaza sapte cazuri in care pestii fierastrau juvenili par a fi produsul unei nasteri virgine – altfel spus fara implicarea masculului.

Cecetatorii au ajuns la concluzia ca acesti pesti au fost produsi asexuat deoarece testele ADN de rutina au aratat ca sunt putine sau deloc nu exista schimbari in materialul genetic a celor sapte specimente.

Reproducrea asexuala la o specie care se reproduce sexual se numeste partenogeneza facultativa. Oamenii de stiinta cred ca aceasta are loc atunci cand un ovul nefertilizat absoarbe o celula sora genetic identica numita corp polar.

Ei nu stiu inca ce ar putea declansa aceasta reactie, insa potrivit lui Andrew Fields, doctorand la Universitatea Stony Brook si principalul autor al studiului, aceasta sa observat mai inainte la pasari, reptile si rechini, dar numai atunci cand traiau in captivitate.

Pentru multe din speciile de animale ale planetei noastre, reproducerea nu este intodeauna ce pare. Unele precum ar fi rotiferele sau reprodus cu succes timp de milioane de ani fara sex. La altele asa ca viespile fara ac, micile furnici de foc si unii pesti, necesitatea de sex pentru a se reproduce si chiar sexul lor, poate fi inlocuit prin infectii fungice sau bacterii.

Nasteri virgine ca rezultat al infectiei bacteriene a fost gasit la mai mult de 75% de artropode, incluzand 80 specii de insecte, la 17 izopode (o categorie de crustacee care include paduchele de lemn), o mare parte din paianjeni si un tip de acarieni. De asemenea exista o proportie echivalenta a infectiilor in randul viermilor nematodeli. Daca aceste taratoare-infioratoare vi se pare ceva nesemnificativ, trebuie sa aveti in vedere faptul ca artopodele si viermii nematodeli cuprind ceva pe langa 99.99% di toate speciile animale din lume.

Vedeti si: 10 cei mai mari paianjeni din lume

Cercetatorii au descoperit recent un sarpe mocasin de apa si un sarpe mocasin nord american care erau gravizi cu pui partenogenetici fiecare, dar puii nu sau nascut, deci nu e clar erau ei sa supravetuiasca sau nu in mediul salbatic.

Cu toate acestea, pestele fierastrau este o specie mult mai mare si pe cale de disparitie.

Pestii fierastrau cu dinti mici sunt pesti cartilaginosi mari care se nasc avand o lungime de 0.7 metri si pot creste pana la 3.6 metri in lungime. Se intalneste in mare parte in sudul Floridei, SUA si cercetatorii estimeaza ca populatia a scazut cu doar de la 1% la5 % din cea ce a fost in 1900.

Declinul sa datorat pescuitului excesiv si pierderii habitatului, a spus Fields.

Vedeti si: 17 animale disparute in decursul vietei noastre

Intre 2003 si 2013 oamenii de stiinta au luat monstre de ADN de la aripioarele a 190 de pesti fierastrau pentru a vedea daca limitarea populatiei lor a condus la cazuri mari de consangvinizare (unire a unor organisme foarte inrudite in procesul fecundatiei). Ei au gasit ca 85% din exemplare au fost de la urmasi neinruditi – un semn bun.
Insa, 3% din monstre examinate a pestilor au fost pui de la un singur parinte.

„Nu e o majoritate, nu e nci un sfert", a spus Fields. „Sunt inca rare cazuri".

Pestele fierastrau este o specie cu o durata lunga a vietii caruia ii trebuie ceva ani pentru a ajunge la maturitatea sexuala, asa ca inca este neclar cat de bine au supravetuit acesti pesti aparuti prin nastere virgina si daca ei sunt capabili de a se reproduce sexual.

Intre timp, Fields spera ca cercetatorii care studiaza rechinii, batoizii, soparlele, serpii, pasarile pe cale de disparitie, vor cauta dovezi de reproducere asexuata pe care ei posibil le-au ratat.

„Noi nu stim daca acest lucru se intampla de obicei atunci cand speciile sunt la o densitate foarte mica", a declarat Fields. „Deoarece acest fapt se intampla in captivitate putem concluziuna ca aceasta nu este atat de neobisnuit".

Surse: LAtimes; Theguardian


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.