Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Contesa du Barry - Ultima amanta a regelui Ludovic XV
172 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Revolutia Fraceza - Liberte, Egalite, Fraternite...Crime
814 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Orase murdare - Parisul Revolutionar (Documentar BBC)
1.784 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Filmul Revolutiei din Decembrie 1989 / 106 minute
868 vizite - 0 comentarii
adaugat de emil
 
  Recurs la istorie: Paris - Istoria "Orasului luminilor"
1.343 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Revolutiei Fraceze / Documentar
1.725 vizite - 0 comentarii
adaugat de piata
 
  Robespierre si Teroarea ca principiu de... guvernare
1.040 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  4/6.Tibet - Istoria unei tragedii | Partea 4 |
1.637 vizite - 0 comentarii
adaugat de hanul
 
  Palatul Versailles - Camerele secrete ale Regilor
1.086 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Revolutia haitiana
925 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Istoria revolutiei franceze - 1793

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.08.2015  Adauga la favorite 1.866 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Franta a experimentat toate sistemele de guvernare trecand succesiv de la monarhia absoluta, bazata pe principiul de drept divin, la monarhia constitutionala, dupa model britanic, in care domina principiul „regele domneste, dar nu guverneaza", apoi la republica. Aceasta avea la baza, in teorie, libertatea si egalitatea tuturor cetatenilor.

Revolutia franceza este evenimentul care a marcat totodata in istoria Frantei, trecerea la epoca moderna. Perioada revolutionara incepe in 1789, cu reunirea Adunarii Starilor Generale si caderea Bastiliei, si se termina in 1799, cu lovitura de stat din 18 Brumar a lui Napoleon Bonaparte. Ideile liberale si nationale propovaduite de Revolutia franceza s-au raspandit in toata Europa, avand ca efect intensificarea luptei natiunilor asuprite impotriva dominatiei straine. Revolutia franceza completeaza sirul marilor revolutii ale epocii moderne, fiind precedata de Revolutia engleza si Revolutia americana. Totodata, ea a ramas cel mai popular model de insurectie pana la Revolutia Rusa din 1917.


Inceputul revolutiei (1789-1790)
In fata nemultumirii generale, aflat in criza financiara si de autoritate, regele Ludovic al XVI-lea s-a vazut nevoit sa convoace Adunarea Starilor Generale. Intrunite la 5 mai 1789, acestea au cunoscut dezbateri contradictorii: in timp ce regele dorea votarea unor noi impozite, starea a III-a solicita reforme politice. Nemultumiti de evolutia dezbaterilor si considerand ca reprezentau majoritatea natiunii, deputatii starii a III-a s-au constituit intr-o Adunare Nationala devemita Constituanta.

Astfel, Franta pornea pe cale revolutiei parlamentare. Incercarea regelui de a desfiinta prin forta Adunare Nationala Constituanta a provocat reactia parizienilor. Acestia s-au inarmat, au format Garda Nationala si la 14 iunie 1789 au atacat si au cucerit inchisoarea Bastilia, simbolul absolutismului monarchic. Revolutia s-a extins in toata tara.

Adunare Nationala Constituanta a adoptat masuri importante: la 4 august 1789 a desfiintat privilegiile feudale, iar pe 26 august 1789 a adoptat Declaratia drepturilor omului si cetatianului. Declaratia proclama suveranitate poporului, egalitate in fata legii, libertate de opinie, apararea proprietatii, anuntand astfel “ruperea" Frantei de regimul monarchic absolutist.

Monarhia constitutionala (1791- 1792)
Inspirandu-se din Declaratia drepturilor omului si cetatianului , Adunare Nationala Constituanta a adoptat Constitutia din 1791, prin care Franta devenea o monarhie constitutionala, avand la baza separarea puterilor in stat. Votul ramanea cenzitar. In baza Constitutiei a fost aleasa Adunarea Legislativa. Aceste transformari se produceau pe fondul unui puternic conflict intern si extern. Astfel, pe plan intern, nobilimea se opunea innoirilor si spera in ajutorul puterilor vecine


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.