Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Crearea lui Adam - Michelangelo Buonarroti
28 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michelangelo Buonarroti - Geniul Renasterii
1.822 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michelangelo - Capela Sixtina - muzica Miles Davis
1.839 vizite - 0 comentarii
adaugat de kafka
 
  Cele mai faimoase 10 opere de arta de Michelangelo
160 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michelangelo Buonarroti-Pieta vaticana
2.220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  David, de Michelangelo
1.110 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mesaje secrete ascunse in opere de arta
1.435 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Florenta: Inima Renasterii
469 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michelangelo a explicat:
130 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lorenzo Ghiberti
901 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Cateva secrete ale lui Michelangelo Buonarroti

 
 
 
 
 
Adaugat de zizi 01.07.2015  Adauga la favorite 1.848 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni s-a nascut la 6 martie 1475, la Caprese, in regiunea italiana Toscana, fiind al doilea dintre cei cinci frati, dar la scurta vreme familia s-a mutat la Florenta. Mama sa a murit tanara, cand Michelangelo nu avea decat sase ani.

Tatal nu l-a incurajat sa-si urmeze vocatia artistica, dar l-a trimis la scoala lui Francesco Galeota din Urbino, care preda gramatica, unde a aprofundat principiile latinei. Michelangelo isi petrecea insa mare parte din timp in bisericile din apropiere, unde observa atent picturile, apoi le reproducea pe hartie.

La scoala s-a imprietenit cu un coleg, Francesco Granacci, care studia arta picturii si care l-a incurajat sa-si urmeze visul. Acesta l-a prezentat pictorului Domenico Ghirlandaio, iar la varsta de 13 ani, Michelangelo era ucenicul cunoscutului pictor florentin.

Nu a petrecut aici decat un an, pentru ca, la recomandarea lui Ghirlandaio, a avut sansa sa se mute la palatul lui Lorenzo de Medici, conducatorul Republicii Florentine, cunoscut indrumator al savantilor, artistilor si poetilor. De aici a avut acces la elita sociala a Florentei si a studiat sculptura clasica cu renumitul Bertoldo di Giovanni

Dupa moartea lui Lorenzo de Medici, in anul 1492, Florenta a fost macinata de conflicte politice, iar Michelangelo s-a refugiat la Bologna, unde si-a continuat studiile. S-a intors la Florenta in 1495, iar in 1498 a plecat la Roma, unde a examinat indeaproape statui clasice si ruinele romane. Aici si-a desavarsit prima sculptura la scara mare, statuia lui Bachus. Cam in aceeasi perioada, realizeaza sculptura ''Pieta'' (1498-1500), care o infatiseaza pe Fecioara Maria tinand in brate trupul neinsufletit al lui Iisus.

Statuia se afla in prezent in Bazilica Sf. Petru de la Vatican. Este una dintre capodoperele lumii artistice, realizata de Michelangelo inainte de a implini 25 de ani, dintr-un singur bloc de marmura de Carrara.

Au urmat o serie de alte proiecte, Michelangelo demonstrandu-si talentul si in pictura. Pe cand inca mai lucra la statuia lui David, i s-a cerut sa realizeze o pictura murala la Palazzo Vecchio, pe care niciun alt artist nu reusise sa o duca la capat.

Acest proiect a deschis calea catre ceea ce avea sa se dovedeasca o alta capodopera a artei universale, Capela Sixtina. In 1508, papa Iulius al II-lea i-a incredintat lui Michelangelo pictarea plafonului, care initial reprezenta un cer albastru cu stele aurii. Executarea acestei lucrari a durat patru ani, intre 1508 si 1512.

Proiectul initial prevedea pictarea celor 12 Apostoli, dar la final cuprindea peste 300 de chipuri, acoperind mai bine de 500 de metri patrati. Artistul a renuntat la toti ucenicii, acuzandu-i de incompetenta, si a lucrat de unul singur, depunand un efort istovitor, stand ore in sir pe schele, de cele mai multe ori intins pe spate. Pe parcursul celor patru ani, nu a vrut sa o arate nimanui, dezvaluind-o tuturor abia atunci cand a fost finalizata, in toamna anului 1512

Michelangelo avea un temperament dificil. Toate biografiile scrise despre el il prezinta ca pe un personaj intransigent, deseori nepoliticos, taciturn, nesociabil. Era retras, comunica foarte greu cu cei din jur, de aceea se pare ca nici nu avea prea multi ucenici.

Cel mai mare adversar al sau a fost, insa, Leonardo da Vinci, care era cu 20 de ani mai in varsta. In 1538, insa, a cunoscut-o pe poeta Vittoria Colonna, cu care a legat o stransa prietenie si pentru care a scris peste 300 de poeme si sonete.

Michelangelo a continuat sa sculpteze si sa picteze, dar eforturile fizice depuse la pictarea Capelei Sixtine si-au spus cuvantul. De acum, artistul s-a indreptat mai mult catre arhitectura.

In 1546, Michelangelo a fost numit arhitect coordonator al Bazilicii Sf. Petru. Constructia fusese ridicata dupa planurile arhitectului Donato Bramante, dar lui Michelangelo i se incredinta forma finala.

Desi trecuse deja de 70 de ani, artistul a primit lucrarea pentru ca a considerat-o o datorie si o misiune incredintata lui de catre Dumnezeu: ''Multi considera — si eu cred — ca am fost desemnat pentru aceasta lucrare de catre Dumnezeu. In ciuda varstei mele inaintate, nu vreau sa renunt; lucrez din dragoste pentru Dumnezeu si imi pun toata nadejdea in El.'' De altfel, Michelangelo nu a vrut sa primeasca nicio remuneratie pentru aceasta sarcina sfanta.

Michelangelo a murit la 18 februarie 1564, in locuinta sa din Roma, cu doar cateva saptamani inainte de a implini 89 de ani. Trupul sau a fost asezat intr-un sarcofag, la Biserica Santi Apostoli (Sfintii Apostoli), dar cateva zile mai tarziu, nepotul sau, Lionardo Buonarroti, l-a mutat la Florenta, in Bazilica Santa Croce (Sfanta Cruce), acolo unde artistul insusi dorise sa fie inmormantat.

Spre deosebire de multi alti artisti, Michelangelo Buonarroti s-a bucurat de faima si de recunoasterea maiestriei sale inca din timpul vietii. Numele sau a ramas un simbol al artei universale pana in zilele noastre, reprezentativ pentru perioada Renasterii. Testamentul sau a fost cat se poate simplu, spunand: ''Las sufletul meu Domnului, trupul — pamantului si toate bunurile materiale — rudelor celor mai apropiate''.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.