Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ultimul dintre Tarii Rusiei - Nicolae si Alexandra
1.738 vizite - 0 comentarii
adaugat de lazar
 
  Ultimul dintre Tarii Rusiei - Moartea unei dinastii
1.824 vizite - 0 comentarii
adaugat de lazar
 
  Rasputin - Misteriosul calugar / Documentar subtitrat RO
1.311 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  1.Cine l-a ucis pe Rasputin (Dosare secrete)
1.794 vizite - 3 comentarii
adaugat de charles
 
  Soarta tragica a printeselor Rusiei
1.471 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
  Istoria celor mar mari samurai
567 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Procesele lui Iustinian - VOL 4-6 -
225 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Boris Eltin - Personalitati care au marcat istoria lumii
1.120 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pu-Yi: Ultimul Imparat al Chinei - Documentar
2.310 vizite - 0 comentarii
adaugat de alba
 
  Nicholae si Alexandra Romanov / Un destin tragic
2.043 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Ultimul dintre Tarii Rusiei - Umbra lui Rasputin

 
 
 
 
 
Adaugat de lazar 28.06.2015  Adauga la favorite 3.224 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Vindecatorul tareviciului

Tareviciul Alexei suferea de hemofilie, boala pe care o mostenise de la strabunica sa pe linie materna, regina Victoria. Rasputin a fost considerat de catre tar si tarina ultima speranta pentru vindecarea copilului lor. Cei doi parinti au cautat neincetat un tratament pentru insanatosirea fiului lor si, in 1905, au apelat la carismaticul taran sa-l vindece pe bolnav. Se spunea ca Rasputin avea puterea de a vindeca prin puterea rugaciunilor si se pare ca, intr-adevar, starea tareviciul s-a imbunatatit intr-o oarecare masura. Scepticii au pretins ca el ar fi obtinut ceva rezultate prin intermediul hipnozei. Se povesteste ca in timpul unei crize grave a tareviciului, Rasputin, aflat in acel moment in casa sa din Siberia, ar fi reusit sa-i usureze suferinta copilului aflat in Petrograd prin intermediul rugaciunilor.

Tarul il numea pe Rasputin prietenul nostru, probabil un semn al increderii de care se bucura acesta in ochii membrilor familiei imperiale. Rasputin a avut asupra tarinei Alexandra o influenta personala si politica considerabila, in mod special dupa ce Alexei a fost atacat de o albina in vara anului 1905. Dupa cum se povesteste, Rasputin ar fi alergat in ajutorul baiatului si ar fi strigat "Yxanbte ero n bb ympete!" ("Inteapa-l si vei muri!"). Albina a zburat din preajma bolnavului si asta a fost interpretata ca o manifestare a puterilor sfinte ale lui Rasputin.

Pozitia lui Raputin in biserica i-a permis sa-si creasca influenta asupra lui Alexei. Este verificat ca mai inainte de a-l cunoaste pe Rasputin, tarina se plangea ca fiul ei l-a intristat pe Iisus cu purtarile lui hulitoare. Dupa intalnirea cu Rasputin, tarina declara fericita ca tareviciul a recunoscut injustetea drumului pe care se angajase.

Tarul si tarina il considerau pe Rasputin un om al lui Dumnezeu si un profet, iar tarina credea sincer ca Dumnezeu vorbeste prin gura lui Rasputin. Aceasta relatie poate fi apreciata si in contextul relatiei traditionale, vechi si foarte puternice intre Biserica ortodoxa rusa si patura conducatoare a imperiului.

Un alt factor important era probabil originea germana protestanta a tarinei: ea era foarte fascinata de noua sa religie ortodoxa, dar se pare ca ii lipsea discernamantul asupra unora dintre practicile religiei rusilor.


In acest timp, Rasputin a devenit un personaj extrem de controversat, ducand o viata scandaloasa alaturi de femeile-discipol din inalta societate petersburgheza. Mai mult, a fost vazut de multe ori apeland la serviciile prostituatelor, sau band pana la pierderea cunostintei, sau participand la chefuri de zile si nopti neintrerupte.

Era un tip libidinos, badaran, murdar, de multe ori purtandu-se in mod scandalos in public.

Desi fascina pe multe dintre femeile de conditie buna din Sankt Peterburg, el nu era acceptat de societatea aristocratica din capitala imperiului, care considera ca pur si simplu nu se potriveste cu rangul familiei imperiale.

Asasinarea si legendele care o inconjoara

Legendele cu privire la asasinarea lui Rasputin sunt poate mai bizare decat cele despre viata sa neobisnuita. Odata ce au decis ca influenta lui Rasputin asupra tarinei il facea prea primejdios pentru Imperiu, un grup de nobili l-au momit pe acesta in palatul conducatorului complotistilor, Printul Felix Iusupov. Aici, Rasputin a fost ospatat cu prajituri si cu vin in care fusese pusa o anumita cantitate de cianura. Conform povestilor spuse dupa moartea sa, Rasputin nu a fost afectat de otrava, (cantitatea de cianura folosita fiind suficienta pentru uciderea a sase persoane). Hotarat sa-si duca la indeplinire planul, Iusupov s-a dus dupa un revolver, cu care l-a impuscat pe Rasputin in piept, acesta din urma cazand la pamant. Dupa o jumatate de ora, cand Iusupov a revenit sa verifice cadavrul, (sau dupa alte versiuni, cand a venit sa-si ia haina din camera), Rasputin a sarit in picioare si l-a atacat pe print, care a fugit sa-si anunte prietenii despre incident.

Rasputin s-a repezit impleticit catre poarta palatului, amenintand ca-i va denunta tarinei pe toti conspiratorii. Un alt glont l-a nimerit pe fugar, care s-a prabusit in zapada. Conspiratorii l-au lovit cu batele, dupa care l-au aruncat in raul Neva, uitandu-se la el cum se scufunda, satisfacuti ca, pana la urma, "Inamicul Statului" era mort.

Dupa trei zile, trupul lui Rasputin – otravit, impuscat de doua ori si batut – a fost pescuit din rau si autopsiat. Cauza mortii a fost stabilita ca a fost inecul. Bratele lui au fost gasite in pozitie verticala, ca si cum ar fi incercat sa se elibereze de legaturile cu care fusese imobilizat.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.