Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  De ce a ales Arsenie Boca sa moara la Sinaia?
454 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  DE CE A ALES ARSENIE BOCA SA MOARA LA SINAIA?
391 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arsenie Boca – Adevar, mit, mistificare
503 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ARSENIE BOCA SI TUNELUL SECRET DINTRE CELE DOUA LUMI
660 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  SHAMBALLA SI MISTERUL DIN BUCEGI
683 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata si minunile Parintelui Arsenie Boca
1.042 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Noi profetii ale Parintelui Arsenie Boca
923 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dosarul de interdictie a lui Mihai Eminescu
208 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mijloacele de documentare folosite in contraspionaj
752 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata lui Eminescu. Ep. 11 - Dosarele de interdictie
475 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Dosarul parintelui Arsenie Boca din Arhiva Securitatii

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.05.2015  Adauga la favorite 1.160 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Romania TV este prima televiziune care a filmat dosarele de Securitate ale parintelui Arsenie Boca. Vreme de cincizeci de ani, in jurul lui Arsenie Boca au roit sute de informatori care prin rapoartele lor secrete au tesut, chiar daca uneori distorsionat, o radiografie a existentei Sfantului Ardealului. Miracolele care au nascut adevarate legende au fost investigate de Securitate si au ajuns in felul acesta la urechile lui Nicolae Ceausescu.

Manastirea Prislop din judetul Hunedoara a devenit un adevarat magnet pentru pelerinii crestin-ortodocsi din toata lumea. Mormantul parintelui Arsenie Boca, aflat in incinta acestei guri de rai, este locul unde sute de mii de oameni au venit sa se roage intru mantuirea lor sufleteasca si trupeasca. In ultimii ani, fenomenul Arsenie Boca este o adevarata revelatie ortodoxa. Viata parintelui, de la un capat la altul, a fost exemplara. Chiar supus celor mai groaznice incercari, Zian Boca, devenit mai apoi parintele Arsenie, nu a negociat niciodata dreapta credinta.

Scrutand biografia lui Arsenie Boca, identificam indiciile viitoarei sale misiuni divine. Fiul lui Iosif si al Crestinei, caci asa o chema pe mama sa, a vazut lumina zilei la 29 septembrie 1910, in satul Vata de Sus din Muntii Apuseni. Numele sau de mirean a fost Zian Valean Boca. Pare ca traseul sau initiatic a inceput inca din copilarie cand, in singuratatea Muntilor Apuseni, printre salbaticiunile padurii, i s-a relevat esenta divina a Universului. Dotat cu capacitati intelectuale exceptionale, fiul de taran autentic Zian Boca termina Liceul Avram Iancu" din Brad ca sef de promotie. Dintr-un impuls ce vesteste viitoarea sa menire, Zian sadeste in curtea liceului un gorun care exista si astazi si caruia i se spune gorunul lui Zian". Paradoxal insa viitorul sfant avea o inclinatie deosebita catre ceea cer numim stiintele exacte. Zian cerceteaza lumea si cu aceste instrumente. Dar, la capatul cautarii, gaseste intotdeauna mintea infinit creatoare a lui Dumnezeu. Artist plastic exceptional si muzician, parintele Arsenie alege pana la urma sa studieze la Academia Teologica din Sibiu unde se remarca deja prin atitudinea sa ascetica, mod de a fi care ii va atrage porecla sfantul". O porecla care se va dovedi profetica. Dar marea revelatie care il va transforma pe Zian Boca in parintele Arsenie se va petrece in 1939, pe muntele Athos din Grecia.

Acolo, pe Muntele Athos, Arsenie Boca dobandeste darul inaintevederii. Plin de credinta si dornic sa-si indeplineasca destinul de monah, ajunge la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus. Dupa Pastele din 1940, diaconul Zian Boca este tuns in calugarie primind numele de Arsenie. Din acel moment incepe sa se manifeste cu adevarat fenomenul Arsenie Boca - calugarul exemplar al ortodoxiei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.