Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Anders Zorn - Pictor, gravor si sculptor suedez
1.146 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sarutul -Auguste Rodin
667 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bal la Moara de la Galette, de Pierre-Auguste Renoir
1.821 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Louis Welden Hawkins (1849-1910)
128 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean Auguste Dominique Ingres
1.364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum a revolutionat arta Renoir
22 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Edgar Degas
1.432 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Suzanne Valadon
297 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Memoria artei: Gheorghe Anghel-Documentar-TVR
532 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fratii Lumiere
301 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Auguste Rodin

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.05.2015  Adauga la favorite 1.749 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Auguste Rodin s-a nascut intr-o familie modesta din Paris; (la 12 noiembrie 1840).Tatal sau era functionar la politie. In 1853, la varsta de 14 ani, este admis la Ecole Speciale de Dessin et de Mathematiques ("Scoala speciala de desen si matematica"), urmand cursurile desenatorului Horace Lecoq de Boisbaudran si ale pictorului Stephane Belloc. Intre anii 1854-1857 studiaza la Scoala de Arte decorative (Ecole des Arts decoratifs), dar este respins de trei ori in cursul acestor ani in incercarea de a fi admis la Ecole des Beaux-Arts. Urmeaza in acest timp cursuri de literatura si istorie la College de France. In 1862 intra in ordinul monahal "Peres du Saint-Sacrement", este insa incurajat de superiorul ordinului sa-si continuie cariera artistica. Debuteaza cu portrete si desene, realizate sub indrumarea lui Jean-Baptiste Carpeaux, dupa care, in anul 1864, incepe sa lucreze in atelierul sculptorului Albert Carrier-Belleuse, reprezentant al stilului denumit "seconde Empire", realizand decoratii murale, modele de ornamente si vase la manufacturile de portelan din Sevres. In acest an o intalneste pe Rose Beuret, o lucratoare de croitorie in varsta de 20 de ani, care ii va servi ca model si devine tovarasa lui de viata. In 1866 se naste primul lor copil, Auguste Eugene Beuret. In 1870 pleaca cu Carrier-Belleus la Bruxelles si va colabora cu acesta pana in 1872, cand Rodin se asociaza prin contract cu sculptorul belgian Antoine-Joseph Van Rasbourgh, cu care realizeaza decorarea unor edificii publice din Bruxelles (cladirea Bursei, palatul Academiei) si case particulare.
Picteaza singur o serie de peisaje din padurea Soignes si trimite litografii destinate jurnalului satiric Le Petit Comique. Urmeaza o perioada de calatorii de studii in Italia (1875-1876), la Florenta si la Roma, pentru a "descoperi secretele lui Michelangelo" si un turneu al catedralelor gotice din centrul Frantei (1877). Expune in acest an, la "Cercul artistic si literar" din Bruxelles si apoi la "Salonul artistilor francezi" din Paris, sculptura Age d'arain ("Varsta de bronz"), care provoaca scandal, fiind acuzat de a fi facut un mulaj dupa natura. Intre anii 1879-1882 lucreaza la manufacturile din Sevres, iar in 1880 isi deschide un atelier propriu la depozitul de marmora din Paris, 182, rue de l'Universite, pe care il va pastra pana la sfarsitul vietii.
Statul francez ii cumpara sculptura "Varsta de bronz" si ii comanda (1880) un portal pentru viitorul muzeu de Arte Decorative. Rodin alege tema infernului din opera lui Dante, opera, La Porte d'Enfer - un ansamblu de figuri dispuse aparent haotic, ca analogie vizuala a decaderii morale la sfarsit de secol - ramane insa neterminata. Reuseste sa vanda statului proiectul de statuie a "Sfantului Ioan Botezatorul" si pleaca la Londra pentru a invata tehnica gravurii in atelierul lui Alphonse Legros. In 1883 o intalneste pe viitoarea sculptorita Camille Claudel, atunci in varsta de 19 ani, care devine elava si amanta lui.
Municipalitatea din Calais ii comanda un monument pentru comemorarea lui Eustache de Saint Pierre (1287-1371), cetatean al orasului Calais, celebru prin devotamentul aratat concetatenilor sai cu ocazia predarii orasului regelui englez Eduard III (1347). Acest grup statuar, Les Bourgeois de Calais ("Burghezii din Calais") este inaugurat in 1895 in prezenta lui Rodin. O replica a monumentului se gaseste in curtea Muzeului Rodin din Paris.
Intre timp executa figurile lui "Adam", a "Evei" si a "Ganditorului" (Le Penseur). Anul 1886 este marcat de executarea comenzilor pentru monumentele lui Vicuna Mackenna si al generalului Lynch in Santiago de Chile si de primirea comenzii pentru compozitia "Sarutul" (Le baiser), destinata Expozitiei Universale din Paris (1889). In 1887 ilustreaza voumul de poezii Les Fleurs du Mal ale lui Charles Beaudelaire pentru editura Gallimard.
Devenit membru fondator al "Societatii nationale de Arte Frumoase" (Societe nationale des Beaux-Arts), Rodin obtine in 1889 comanda executarii unei statui a lu Victor Hugo pentru Pantheon-ul din Paris, dar pentru ca sculptorul se decide sa-l infatiseze pe poet gol si inconjurat de muze, proiectul ii este respins. O statuie a pictorului Claude Lorrain (1600-1682) va fi inaugurata in 1892 la Nancy. In 1891, La Societe des Gens de Lettres ii comanda executarea unui monument al lui Honore de Balzac.
Rodin devine in 1893 presedintele sectiei de sculptura la Societe Nationale des Beaux-Arts, fiind succesorul lui Jules Dalou. Isi schimba domiciliul la Meudon-la-Foret, unde va fi vizitat de tineri literati si artisti, printre care Antoine Bourdelle, care ii devine elev. La Giverny, resedinta lui Claude Monet din apropierea Parisului, il intalneste pe Paul Cezanne. In 1898 intervine ruptura cu Camille Claudel, fapt care va avea repercusiuni negative in dezvoltarea ulterioara a talentatei artiste. Anul 1899 este marcat de organizarea primelor mari expozitii retrospective la Bruxelles, apoi la Rotterdam, Amsterdam si la Haga. Cu ocazia Expozitiei Universale din 1900, se inaugureaza "Pavilionul Rodin", in place de l'Alma din Paris, unde se expun 171 opere ale artistului, printre care pentru prima data si "Poarta Infernului", desi nedesavarsita. Pavilonul va fi demontat si reconstruit la Meudon in anul urmator.
In anii 1905-1906, poetul austriac Rainer Maria Rilke lucreaza ca secretar particular al lui Rodin. In 1904 devine amantul ducesei de Choiseul, legatura care va dura pana in 1912. Pictorita si femeia de litere britanica Gwendolen Mary John va fi deasemenea amanta artistului in 1904 si ii va servi ca model pentru sculptura Muse Whistler.
In anul 1907, Rodin se instaleaza in Hotel Biron din Paris, care in anul urmator va deveni "Muzeul Rodin". In 1911, participa la "Expozitia Regala de Arte" din Berlin. Primeste din partea statului francez comanda pentru executatea unui bust al lui Puvis de Chavanne pentru Pantheon. Compozitia "Burghezii din Calais" este cumparata de statul englez si va fi instalata in gradinile Westminster din Londra, in fata Parlamentului. In Metropolitan Museum din New York se inaugureaza (1912) o sala consacrata lui Auguste Rodin. In 1914 ii apare monografia Les Cathedrales de France, care cuprinde studiile sale asupra stilului gotic in arhitectura.
Auguste Rodin se imbolnaveste grav in anul 1916. Doneaza o mare parte din colectiile sale statului francez. La 29 ianuarie 1917 se casatoreste la Meudon cu Rose Beuret. Rose decedeaza pe 14 februarie; Auguste Rodin se stinge din viata pe 17 noiembrie. Amandoi sunt inmormantati in cimitirul din Meudon.
La 4 august 1919 "Muzeul Rodin" din Paris isi deschide portile pentru accesul publicului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.